De nieuwe transportfiets van Charles

Hoi Bas en iedereen,

Er kan weer buiten gewerkt worden en dat gebeurt dan ook met een nieuw project wat ik onder handen heb.
Tijdens het schoon maken van dit prachtig verroeste frame kwam ik het framenummer tegen waar ik een paar foto’s van meezend.
Het lijkt wel of er achter de cijfers 18979 nog een nummer staat maar dat is wel erg onduidelijk.
Daarom dacht ik er goed aan te doen om het eens aan jullie voor te leggen.
Is het werkelijk een framenummer van 5 cijfers en zo ja, weet iemand heel misschien wat voor merk of leeftijd daar uit af te leiden is?
Het is zelfs voor een transportfiets een uitzonderlijk zware fiets. Alles is twee maten dikker dan wat ik tot nog toe tegen ben gekomen. Met name de voorvork is echt zwaar.
Maar er staat verder niets in het frame of op de trapas. De achteras van F&S is/was net als de rest van de fiets ook compleet verroest maar er is nog wel het cijfer 34 en de letter K op te lezen.
Op de coon aan de kant van de remhevel zijn de cijfers 50-09 te lezen. Als dat betekent dat het van de maand september uit 1950 is en 34 voor 1934 staat dan neem ik aan dat de er in het verleden aan gesleuteld is.
Het tand wiel is ook lang niet versleten, eerder nieuw.
Het is dan wel oud en verroest maar er is niets wat vervangen moet worden. Na en grondige schoonmaak- en smeerbeurt functioneert alles weer prima. Zelfs de pedalen en de ding-dongbel zijn nog goed en prachtige bakkelieten handvatten zónder scheuren
Als het werk vordert komen er meer foto’s.
Het frame is echt mooi aangeslagen net als de vork. Prachtige stukken ijzer.
De voorvork staat al in de primer trouwens.
Er is me opgevallen dat er vroeger ook al duidelijke verschillen waren in de velgen die gebruikt werden.
Van deze fiets heb ik de velgen maar eens op de keukenweegschaal gezet en het gewicht vergeleken met een paar andere.
Van deze fiets zijn ze 1589 gram terwijl er velgen van andere fietsen bij zijn die maar 1150 of 1350 gram wegen. Overigens precies hetzelfde uiterlijk en natuurlijk de zelfde maten.
‘k Ben ook wel nieuwsgierig naar het gewicht van de fiets als ie weer fietst.

Charles

11 gedachten aan “De nieuwe transportfiets van Charles”

  1. Jaaaa wat een werk weer !
    Ik ben ongeveer op het zelfde schema zie ik ,met schuren en primeren.
    Bij die van mij staat naast het frame nr ook een “R” in geslagen,wat ik ook tegen kwam op de binnenbalhoofd buis samen met het acs weegschaal logo.Dus van ruim van voor de oorlog.
    Wat een solide toen!
    Groet Ad

  2. Reactie van Marcel:

    Hoi Charles

    Dat klopt ,dat sommige fabrikanten heel ver gingen om een extreme kwaliteit Transporter te bouwen .
    Zelf ben ik die zware velgen ook tegen gekomen zowel bij Transport als bij oude Tour modellen .
    Ook vind je bij sommige een nog dikkere Trapas as 18 MM zoals bij Gazelle en Veeno .
    Al denk ik dat die zware velgen van ver voor de oorlog zijn want die kom je niet vaak tegen { zelden of bijna nooit } .
    Die zwaardere dikkere vork vindt je meestal in combinatie met dikke buis frames je balhoofdstel zal dan ook wel groter zijn .
    Ik heb ook nog zo,n vork om het verschil te laten zien doe ik hier fotos van ook omdat ik een vraagje heb wie kent deze producent ? .
    er staat een nummer op 135 en aan de voorzijde een merktekentje die ik zelf nu ook voor het eerst zie { na schoon maken }.

    1. Hoi Ad,
      Ja, veel werk maar ook erg leuk. Stront van 50 jaar oud aan de knikker, uuhh sorry, ketting, onder de spatborden en aan je handen dus. En maar stofhappen van de “roterende staalborstel”.
      Maar de beloning mag er zijn.
      Het is iedere keer weer verbazend hoe zo’n oud lijk weer een prima fiets wordt door een beetje poetsen, lakken en smeren.
      En Marcel ook weer bedankt voor je reactie.
      De foto die ik gemaakt heb van het framenummer met het al dan niet vermeende tekentje er achter is niet zo duidelijk maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het erg veel lijkt op het tekentje wat bij jou op de vorkkroon staat.
      Ik heb het proberen te “ontleden” en het lijkt er op dat er in het midden een P of een B staat met een J er dwarsdoorheen met rechts daarvan een S en links misschien een E. Maar wat maak je daarvan?
      Als iemand het weet mag ie het zeggen.
      De trapas is inderdaad ook 18mm dik en het balhoofd zakt bij andere voorvorken over de draad heen omdat het groter is. Ik heb nu drie verschillende maten binnenbalhoofdbuizen. De gewone stadsfietsmaat en twee dikkere.
      En nu we het er toch over hebben, er staat ook nog een voorvork tegen de kast met schroefdraad waar ik nog geen balhoofd voor heb kunnen vinden. Er is wel iets wat er een halve slag op wil maar dan houdt het op. Zou dat Engels (Engelse draad) kunnen zijn? Het is een nieuwe vork uit oude voorraad. Ik heb meerdere maten balhoofden in huis maar er past er geen een op. Je kunt je voorstellen dat ik er graag een balhoofd bij vind zodat ik hem in een frame kan bouwen (heb ik ook nog staan)
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  3. Hier de foto-reactie van Ad:

    Charles
    Hier mijn winter /voorjaar/zomer/ herfst project,met daar mijn frame nr. met een” R” er bij geslagen ,deze” R” kwam ik ook dus ook tegen op de binnenbalhoofdbuis.
    Marcel ,wat ook bij mijn project ook opvalt is dat op de trapas lug 81 is bij gegoten wat overeen komt met de breedte van de trapas lug,het is toch niet zo dat die 135 de breedte is van jou voorvork??Er zit trouwens geen gaatje voor het spatbord/transportrek in jou vork.

    1. Verek ja Ad

      Geen gaatje voor het spatbord HHHHHMMM VREEMD ?
      De breedte lijkt me normaal want het viel me niet op dat het breeder was ,ik dacht mischien is die 135 gewoon een onderdeel nummer { wel een ontzettend hoog nummer dan } .

  4. Mooie fiets gaat het worden dat zie ik nu al!
    Vraag me wel een af, als een oude transportfiets weer helemaal blank is (dmv afbijten van de lak) en je hem in de blanke lak zet hoe het er dan uit zal zien. Denk dat het best wel een fraai gezicht is.

    1. Hoi Chris,
      Er is iemand die heeft zijn antieke fiets kaalgemaakt en buiten laten staan zodat ie verroestte en toen in de blanke lak gezet. Dat zag er mooi uit maar ik vraag me af hoe lang het zo blijft.
      Maar zelfs dan kan het nog mooi zijn. Het is maar hoe je het bekijket.
      Ik geeft er de voorkeur aan om er zo weinig mogelijk aan te doen maar als het ding echt geen originele lak meer houdt dan maak ik er het liefst een nieuwe van.
      Mooie oude fietsen waar nog het een en ander aan lak aan zit die gaan bij mij in de lijnolie maar dat is en blijft poetsen geblazen dus daar moet je zin in hebben. Het ziet er wel/ook mooi uit.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  5. Práchtig, als betrokkene bij Transition Town, die zich inzet voor een maatschappij die minder fossiele brandstoffen verslind, warbij het gedachtegoed ‘Think Global, Act Local’, ook omarmt wordt, is deze site harverwarmend. Staat hier ook ergens waar je je aan kan melden voor de fietstocht. Graag haak ik aan met mijn gewone vervoersmiddel,
    fiets met fietstassen, dus ook ik kan de nodige versnaperingen meenemen. Charles heeft dit jaar met ons meegereden met de carnavalsoptocht, met de mooie fiets, en mooie versierde mand. Een lust voor het oog. Dat was slechts 1 fiest. Laat staan wat een ’tocht’ voor mooi beeld geeft. We húnkeren ernaar. als je de reacies mag geloven op de stilte die even was neergedaald. Zelf heb ik geen rijbewijs en geen auto, en verwonder ik mij over het vele autoverkeer!
    Succes en we houden contact, Charles is een vriend en stadsgenoot dus de informatie zie ik vol vertrouwen tegemoet.

    PS: De foto van de carnavalsoptocht, is terug te vinden op Tilburgers.nl
    via Grun clupske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *