Gazelle transportfiets zonder serienummer

Beste Tranportfietsliefhebbers,

Afgelopen zondag heb ik een Gazelle transportfiets aangeschaft. De verkoper, die hem op Marktplaats te koop had gezet, had hem onlangs net over de grens in Duitsland gekocht. De in Duitsland woonachtige verkoper had hem verteld, dat deze fiets destijds thuis is opgebouwd door een werknemer van Gazelle, die de onderdelen stuk voor stuk naar huis had “meegesmokkeld” van zijn werk.
Wat er van dit verhaal waar is weet ik niet. Ik was echter wel verbaasd toen ik geen serienummer kon vinden op de fiets. Dit moet normaal gesproken toch op de stang bij de zadelpen staan? Verder mist ook het Gazelle balhoofdplaatje. en dat heeft er volgens mij ook nooit opgezeten. Dit zou er op kunnen wijzen dat het frame inderdaad illegaal de fabriek heeft verlaten. De fiets zit nog prachtig in de (eerste?) lak. Gemoffeld volgens mij. De ketting is wel behoorlijk verroest, en de achternaaf (zwart gelakt, 36 spaaks, merk is niet te vinden) loopt stroef. Het zadel (ook origineel Gazelle) is nogal verweerd, maar kan misschien nog opgeknapt worden. De banden zijn ook nog origineel.
Mijn vragen: 1. Hoe kan ik deze fiets dateren? 2. Mocht het reviseren van de achtenaaf niet lukken, welke merken/modellen achternaaf (36 spaaks) zijn dan historisch verantwoord? Alvast dank voor jullie raad.

Met vriendelijke groet,

Tom Lelikakis

13 gedachten aan “Gazelle transportfiets zonder serienummer”

    1. En wat dacht je van een frame?
      Dit is smokkelkunst. Hier zou wel eens een heel mooi verhaal achter kunnen steken. De enige manier om daar achter te komen is ‘het spoor terug’ te volgen. Mijn ervaring is (documentaire maken) dat dat heel goed kan als je op tijd begint te zoeken. De verkoop is nog redelijk vers dus moeten er nog makkelijk betrokkenen te vinden en aan te spreken zijn die zich nog iets kunnen herinneren. Met wat moeite krijg je dan het hele verhaal boven tafel.

  1. Hallo Tom
    Mooi exemplaar!!!
    Wel vreemd dat je geen frame nr. kan vinden !
    Ik twijfel dan ook aan ”eerste lak”
    Is er misschien een spoor van een transfer op de zadel buis te ontdekken??
    Ik denk dan ook dat hij is opgeknapt/gerestaureerd,en dat dit dus zijn “tweede “huid is.
    Voor het lakken slaan ze het frame nr. en dan moet het frame nr. goed leesbaar zijn ,en misschien met de huidige dikkere lak is dat verdwenen.
    Dat zelfde geld ook voor de achternaaf,waarschijnlijk verroest en mooi gelakt
    Wat ook opvalt zijn de spaak en spaaknippels die zien er wel zéér recent uit ,van daar ook misschien de gelakte achter naaf!
    Je naaf zal hoogst waarschijnlijk van torpedo of husqvarna /novo zijn( als die orgineel is)
    Ik heb op deze site van alle twee merken een artikel/boekje staan met de werking reparatie hier van.
    Je mooie spekbanden moet je wel heeeel zuinig op zijn want die zijn zeeeer schaars en zeldzaam.
    Groeten Ad

    1. Hallo Ad,

      Inmiddels weet ik meer: Ik heb de voorlaatste eigenaar opgespoord en gesproken. (Toon Pouwels, hij woont in Duitsland) Volgens hem klopt er niets van dit “smokkel”verhaal. Hij komt weer met een heel ander verhaal: Hij heeft de fiets zo’n 15 jaar geleden compleet gerestaureerd, tijdens een werkproject voor werkloze jongeren, waarbij fietsen o.a. voor Velorama werden opgeknapt. Volgens hem komt de fiets uit het einde van de jaren ’30. Hij heeft de fiets “compleet gelakt met de originele lak”. Vervolgens hing hij een fantastich verhaal op dat het serienummer onder de trapas staat, en dat de middelste 2 cijfers het jaartal zouden aangeven…
      Volgens mij is de fiets gemoffeld of gepoedercoat. Inmiddels heb ik wel gezien dat er wel degelijk een serienummer bij de zadelpen zit, maar dit is niet meer leesbaar door de dikke laag lak.
      Wel verbazend om te merken dat bepaalde mensen onnodig een fantasieverhaal uit hun duim zuigen! Voor mij maakt het niet uit, ik ben gewoon blij met een mooie fiets.

      1. het is wel een spannend verhaal.

        met een schuurpapiertje kun je het nummer achterhalen, dat leidt tot een bouwjaar – maar een schuurpapiertje over een mooie laklaag is niet goed voor de fiets …

        1. Beste Michael,

          Ik heb voorzichtig met een schuurpapiertje de lak verwijderd, (als je achter de fiets staat aan de rechterkant op de zadelbuis) Er verscheen eerst een laag witte grondverf, en toen het blanke metaal. Er is echter helemaal niets leesbaars te ontdekken. Jammer dat ik nu die kale plek moet overlakken, maar goed… De fiets is vrijwel zeker geheel opnieuw gelakt: Op het stuur is de tekst “gazelle” alleen nog heel vaag met strijklicht te vinden.
          Maakt me niet zoveel uit, het is gewoon een mooie fiets waar weinig aan hoeft te gebeuren.

          Tom

      2. Hallo Tom
        dat hij uit de jaren 30 komt geloof ik niet want de fork kroon was toen van een ander model net als de aangesolderde varkensneus achterlicht.
        Ik denk eerder dat hij uit de jaren 60 komt.
        Heeft de vorkkroon aangelaste nokken waar de voor- drager op rust?of zit hij alleen vastgebout?
        Eigelijk moet je het gewoon even een stukje kaal schuren tot je het nummer ziet en dan weer even zwart lakken!
        Dan kan je het nummer gelijk noteren voor als hij misschien gestolen word (niet te hopen) heb je in iedergeval het framenr. waar naar uit gekeken kan worden!!
        Ik ben benieuwd naar het frame nummer
        Groeten Ad

        1. Beste Ad,

          Het bagagerek zit voor alleen met een boutje aan de voorvork verbonden (hetzelfde boutje waarmee het voorspatbord is gemonteerd) De vorkkroon heeft geen nokken.
          Ik heb voorzichtig met een schuurpapiertje de lak verwijderd, (als je achter de fiets staat aan de rechterkant op de framebuis net onder het gat waar de zadelpen in gaat) Er verscheen eerst een laag witte grondverf, en toen het blanke metaal. Er is echter helemaal niets leesbaars te ontdekken. Jammer dat ik nu die kale plek moet overlakken, maar goed… De fiets is vrijwel zeker geheel opnieuw gelakt: Op het stuur is de tekst “gazelle” alleen nog heel vaag met strijklicht te vinden.
          Maakt me niet zoveel uit, het is gewoon een mooie fiets waar weinig aan hoeft te gebeuren.

          Tom

          1. Mijn tip is gebruik nooooit geen schuurpapier. De verschillende verflagen werken als plamuur in de cijfers.Hoe meer je schuurt, hoe meer er ook verdwijnt van het nummer.

            Daarom moet je met een goede hand-staalborstel of met een roterende staalborstel op een kleine haakse slijper de verfresten uit de cijfertjes borstelen.

            Gr. Bakkertje

  2. Erg mooie aanwinst. Ik heb nog getwijfeld of het artikel gerubriceerd moest worden onder ‘gestolen’, maar de diefstal zal inmiddels verjaard zijn…

    Het frame is van Gazelle, getuige de inslag op het balhoofd. Kan het framenummer ontbreken door de smokkelpraktijken?
    Als ik me goed herinner is het framenummer bij Gazellen goed leesbaar, ook na een extra laag verf.

  3. Leuke aanwinst, Tom
    Zo vreemd is het niet dat er geen framenummer in staat. Wat is het beste moment om een frame achterover te drukken ? Voordat het framenummer er in staat ! Als je het daarna doet valt het op dat er een nummer in de serie ontbreekt. Grotere kans dat men dan tegen de lamp loopt. Het frame is (als het verhaal klopt) meegenomen voordat het nummer is ingeslagen. Het frame is dan ook nog ongelakt. Transfers e.d. zullen er dus ook niet opstaan. Dateren word dus wat lastiger. Het achterspatbord wat er opzit is als ik het goed heb van na de oorlog.
    Als ik het goed zie, zijn de spaken verzinkt. Zien deze er nieuw uit, of zijn ze geoxideerd/grauw geworden ? In het laatste geval kunnen het nog de originele spaken zijn. Ik heb in mijn Gazelle transporter uit 1964 ook verzinkte spaken zitten. Dit zou betekenen dat de fiets waarschijnlijk uit de 2e helft van de jaren vijftig/begin jaren zestig is. Voor de rest zal je het van de achternaaf moeten hebben voor een jaartal.
    gr. Erwin

    1. Beste Erwin,

      Volgens mij zijn de wielen opnieuw gespaakt, tijdens een restauratie.
      De velgen zien er overgelakt uit.
      Een framenummer is definitief niet te vinden, zelfs het kaalschuren van de framebuis leverde niets op.

      Groeten,

      Tom

      1. Tom
        Jammer dat er niets van het frame nr te vinden is !
        Dat maakt jou mooie fiets eigelijk nog veel bijizonder.
        hopelijk zie we je in Tilburg op de transportfiets toer
        Groet Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *