10e Elfstedentocht 2005 per transportfiets

Hierbij de foto’s van de Friese Elfsteden Rijwieltocht 2005, verreden met de Gazelle transportfiets van 1949. Gewicht zonder bagage: 36 kg.

Finish
Controlepost Dokkum.

Heb nog een nieuwe Ding-Dong bel op de kop kunnen tikken. De zadel is van het merk Tabor (Portugal) en zat eigenlijk wel goed: heb geen napijn o.i.d. Voorafgaande aan de tocht, zondagavond werd ik nog speciaal gehuldigd met een oorkonde door de FTCkindertjes.
Ben gestart in groep 1 om 5:00 uur ’s morgens, eerste stuk ging voor de wind en was vrij gemakkelijk: snelheid tussen de 20 km en 25 km per uur. Later het 2e gedeelte werd moeilijker vanaf Stavoren over de dijk met wind tegen 3 a 4 Beaufort en soms regenbuien. Tegen het einde werd het weer droog. Na de pauze in Bolsward met 2 borden macaroni, extra sportdrank (doping) aangeboden door de FTCdames, ging het verder om ongeveer 13:30 uur voor de laatste 100 km.
De laatste 80 km reed ik met Hendrik Brandsma uit Dronrijp, hij bereed ook een transportfiets, het merk wist hij niet. Zijn fiets was ook gepoedercoat en voorzien van verlichting met een nieuwe bakkersmand (had hij pas gekocht adres zoek ik nog uit).
De fiets (geen pech of lekke band) + man hebben zich uitstekend gehouden en om 19:45 uur kwamen Hendrik en ik gezamenlijk over de finish in Bolsward: totaaltijd 14.45 uur. Verder heb ik totaal 6 transportfietsers gezien, waaronder 1 dame met een nieuwe fiets van Sparta.
Totale deelnemersaantal: 16000, dat maakt het toch wel tot een aparte gebeurtenis.
We kregen veel ondersteuning onderweg als we in beeld kwamen: veel applaus, super, topper, kanjer, dat is pas knap, dat is leuk, he bakker heb je nog brood, mag ik bruine bolletjes, of een kenner: slager is het vlees nog vers, wat hebt u in het mandje zitten enz. Kregen zelfs extra appels mee in Bartlehiem, + flesje bier (DUVEL) in Hindeloopen zakje chips in Workum.
Aan de finish kregen we een enorm applaus alsof we de Tour de France hadden gewonnen. We voelden totaal geen vermoeidheid meer. Dit is toch wel even iets anders dan op een racefiets! Met genoegen nog een biertje genomen en nog even nagenoten van deze bijzondere dag.
Bij terugkomst op de camping werd ik nog in de bloemetjes gezet door de dames van onze clubleden.
Het volgend jaar weer op de transportfiets voor de elfde keer of toch maar op de racer??

Bert Wijkel

Finish
Finish na 240 km in Bolsward.

Met dank aan Bert Wijkel, ftcemmen.nl.

(De Elfstedentocht 2006 werd weer geen echte racer, maar een gerestaureerde tandem uit 1936!)

3 gedachten aan “10e Elfstedentocht 2005 per transportfiets”

  1. Hallo

    Twee weken geleden met de fiets over de ijsselbrug bij westervoort gefietst,om te kijken hoe deze was opgeknapt.
    Door de nieuwe asfaltlaag leek het wel een wasboord, met gevolg dat mijn tabor zadel brak.

    Nu is mijn vraag: hoe krijg ik een veer voor mijn tabor zadel??

    Heeft U een adres waar ik een veer kan kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *