Maxwell Duplex Bakfiets van Robis

Goedendag,

Momenteel ben ik bezig met een oude Maxwell Duplex Driewieler op te knappen. Ik heb een kaal frame gekocht bij Toon in Oirschot.

Hier zat het balhoofd aardig van vast geroest en hij draaide niet goed. Maar na het gebruik van een gasbrander deze toch weten los te krijgen. Hij is erg beschadigd er lijkt een kogel is vastgelopen te zijn maar deze zat niet in de lager dus gelukkig nog bruikbaar.

Ik had nog wat oude wielen liggen maar had veel roest schade aan de velgen.

Toen ik twee wielen ging kopen bij een bakfiets verzamelaar in Weert zag ik daar een orginele en complete Maxwell Duplex staan. En wist toen eindelijk zeker dat er een 28×1.3/4 velg op het achterwiel moest. Hier een oude velg van een transportfiets voor gevonden op marktplaats.

Het trapas gat in het frame is ongeveer 45.3mm. 0.3mm breder dan de meeste trapassen die er te vinden zijn. Er heel veel op gemeten die er bij Toon te vinden zijn maar geen succes. Toch een aantal aangeschaft en er nog 1 via marktplaats gekocht. Genoeg mooie trapas en crank onderdelen nu dus zal de 0.3mm proberen te overbruggen met wat dun plaat materiaal. Dit moet nog gebeuren (tips zijn welkom)

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik na een lange zoektocht eindelijk spaken besteld. Het zijn Lemet spaken geworden nu wachten op de levering en mijn eerste poging om zelf wielen te spaken. De as van het achterwiel was ook iets krom daarvoor heb ik een nieuwe brommer as besteld misschien gaat het passen.

Alle onderdelen zijn kaal en roestvrij gemaakt. Ik ben begonnen met een schuurpapiertje maar de staalborstel op de boormachine heeft uiteindelijk alles mooi kaal gekregen. Het achterbruggetje was doorgeroest hier heb ik een nieuwe voor gemaakt en laten lassen.

Alles is 3x in de primer/menie gezet en 2x in de lak. Ook heb ik de binnenkant van het frame behandeld met holle ruimte wax voor de auto.

De trommelrem moet ik nog laten vulcaniseren. Dit kan bij verschillende bedrijven.

Ik heb erg veel moeite met de goede moeren voor de stuuras te vinden (1.1/8 24tpi voor onder op de as en 1.1/16 met een spoed van 1.5mm voor boven op de as.

Nu een oversized 1./1/8 balhoofd besteld uit Engeland met 24tpi schroefdraad. Had er al 1 via een Nederlandse site maar deze zijn allemaal 26tpi behalve de 1 inch versies. Los kan ik deze moeren nergens vinden (tips zijn welkom). Komende week ga ik de kogels in de cups doen. Ik heb geen fietsen maak ervaring dus alles is nieuw voor me. Bladveren moeten ook nog gelakt worden. hier nog speciale flexibelle verf voor nodig?
Ik houdt jullie op de hoogte van het resultaat.

Zie de link voor meer foto’s deze worden nog verder aangevuld.

https://photos.app.goo.gl/lkkBPNyVTpz0xGSU2

Mvg Robis Koopmans uit Dordrecht

6 gedachten aan “Maxwell Duplex Bakfiets van Robis”

 1. Beste Robis,

  Welkom op de site. Dat is een nogal uitdagend project, een bakfiets bouwen van een kaal frame. Zoals je al merkt, bepaalde onderdelen zijn niet aan te komen. Als tip voor de as, check Jo van Uitert, die via marktplaats o.a. wielen verkoopt. Daar heb ik voor mijn bakfiets ook een komplete vervangende stuuras vandaan. Alternatief wordt de moeren laten maken, maar dat zal niet goedkoop zijn natuurlijk.

  Het viel me wel op dat je een gasbrander gebruikte om de conus van de stuuras los te maken. Bij onderdelen als lagers, assen en veren, die van gehard staal zijn gemaakt, mag je absoluut geen gasbrander gebruiken. Als de delen boven circa 230 graden komen, dan neemt de hardheid snel af, en vanaf 300 graden is het vrijwel week ijzer geworden en totaal niet bruikbaar meer. De enige redding is dan het hele hardingsproces opnieuw uitvoeren, en dat is niet eenvoudig, zeker niet voor lager staal, dat een vrij specifieke en complexe behandeling vereist om hard en slijtvast genoeg te worden.

 2. Oh, p.s. ik heb als het goed is passende cups liggen. Ik weet hoe moeilijk die te krijgen zijn, dus ik ben wat huiverig om ze weg te doen, en later nodig te hebben en niet meer te kunnen vinden. Ik zou ze daarom het liefst ruilen voor andere onderdelen die ik zelf moeilijk kan vinden.

 3. Beste Jeroen

  Bedankt voor je reactie, naar de cups heb ik natuurlijk heel veel interesse. Zijn inderdaad niet te vinden. In ruil heb ik nog verschillende trapassen liggen ook een paar voor transportfietsen. Laat even weten wat je precies nog zoekt. Misschien kan ik er anders ook voor je aankomen. De gasbrander was helaas de enige optie, na dagen lang in de kruipolie en met meerdere personen en verschillende tangen en technieken los proberen te krijgen zonder succes. Ik heb de cones niet rood gloeiend laten worden maar na even verhitten wilde hij wel eindelijk los. Ik denk dat deze nog wel goed hard is. De as is nog goed bruikbaar, hoop aleen nog moeren te vinden. Ik zal Jo en evt Toon hier ook nog even naar vragen. Bedankt voor de tips.

  1. ha Robis,
   ik zag dat je uit Dordrecht komt!?
   net als ik, misschien een keer afspreken?
   ik ben zelf ook bezig met een bakfiets!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.