Bakfiets assen

Hoop dat iemand binnen uw forum mij kan helpen. 

Ik heb voor een buurvrouw een bakfiets onder handen die mij met de naven probleem geeft. 

De cups ( lijken mij modernig), 2 per naaf buitendiameter 47 en 48,5 mm want taps, lijken niet bij de conussen te passen. 

De conussen zijn volgens mij voor kogels van ong. 1/2 inch, de cups (zien er modern uit) accepteren volgens mij kogels van ongeveer 1/4. 

Wie kan mij helpen aan originele cups en kogels  bij de afgebeelde wielen. 

Wat ik op kon meten aan de assen kan een kenner misschien uit het “tekeningetje ” halen. 

Of misschien heeft iemand al een hele mooie oplossing gevonden om flink af te snijden met moderne lagers en wil dit met mij delen. 

Vriendelijke Groet, 

Ronald Kaspers 

2 gedachten aan “Bakfiets assen”

  1. Hoi Ronald, volgens mij bedoel je met de “cups” eigenlijk de kogelringen denk ik? De cups zijn de delen die in de naaf zitten. Kogelringen horen er inderdaad niet in. Kogels kun je online kopen in verschillende maten. Het zijn inch maten, dus je moet het even omrekenen. Dat kan zijn 1/4″, 9/32″ of 5/16″. Als een fietsonderdelen winkel ze niet heeft, dan kun je ze bij aandrijfshop.nl vinden.

    De conussen zijn een stuk lastiger. Dit zijn echt onderdelen die schaars zijn. De enige plek waar je volgens mij kans maakt, is bij nosbicycleparts.com van Paul Guldentops. Hij had recent nog een hoeveelheid assen, waarvan ik een setje heb voor mijn bakfiets. Maar waarschijnlijk zal hij zeggen dat je het beste langs kunt komen, om te kijken welke de juiste zijn. Er zijn allerlei maten en verschillen in, dus je moet wel precies de juiste hebben. Ik had zelf eerder een vervangende as met conus. Die was net ietsje kleiner, waardoor de kogels te dicht bij de rand liepen, en de conus binnen enkele kilometers rijden versplinterd was. Kan ook zijn dat het een afkeur was, met een foute warmtebehandeling. Dat is overigens wel een dingetje met NOS onderdelen, vaak zijn die overgebleven omdat er iets mis mee is, en ze daardoor ongebruikt op de plank bleven. Vaak genoeg meegemaakt dat ik dacht een NOS vervangend onderdeel had, en bij vervanging erachter kwam dat het onbruikbaar was.

  2. Hallo Ronald,

    ik heb laatste een aantal extra reserve backup volgend project wielen aangeschaft, deze zijn allen compleet met assen, cups, lagers, en alles 🙂
    Ik heb twee van deze sets op het moment zelf ¨onder behandeling¨, maar van de anderen kan ik waarschijnlijk wel het een en ander missen, aangezien ik van een aantal echt (!!!) kapotte krakersbakfietsen best wat extra onderdelen heb kunnen halen, en het meeste lijkt dezelfde maatvoering te hebben (nog niet alles echt helemaal uit elkaar gehad, maar ja).
    Dus als wij ergens in contact kunnen komen, oid, dan kan je altijd even komen kijken wellicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *