Trapas en cups gezocht voor bakfiets

Goedemiddag,

Een vraag: Ik heb een oude bakfiets staan waar nieuwe lagerschalen en conussen in moeten en eventueel een as. De as is 157mm lang en 17mm dik met spie, de diameter van de lagerschalen zijn 40mm. Heeft u daar misschien iets voor liggen eventueel compleet? 

Of anders enig idee waar te krijgen? 

Vriendelijke groet,

Julian Siemens 

?FietsenFixer?

www.fietsenfixer.nl

3 gedachten aan “Trapas en cups gezocht voor bakfiets”

  1. Om te beginnen in de wirwar van trapassen, hier is een overzicht waar je op moet letten: https://www.transportfiets.net/2019/04/23/transportfiets-bakfiets-trapassen-deel-1-thompson-type-maten-en-waar-je-op-moet-letten/

    De bakfiets die je hebt is een Gazelle uit eind ’50 begin ’60. Voor zover mij bekend gebruikte Gazelle 45.4mm cups en 18.0mm trapassen. Wat er nu in zit is zeker niet origineel. Zowiezo horen zulke dikke trapassen niet bij 40mm cups. Om dat passend te krijgen, moeten er hele kleine kogels in, en dan krijg je snel zo’n extreme slijtage. Waarschijnlijk is er ooit en bus in geplaatst, zodat er een normale dikte (15.8mm) trapas in geplaatst kan worden met 40mm cups. Maar daarbij zit je met de lengte. Normale dikte trapassen zijn meestal te kort, waardoor of de cranks tegen de achtervork aankomen, of de kettinglijn niet klopt, en de ketting scheef over het achtertandwiel loopt.

    Maar het lastige is dat er dus erg veel opties zijn die niet werken, van onderdelen die zeer zeldzaam zijn. Met name trapassen en crankstellen zijn daarom erg gewild, en de meeste tranport- en bakfiets eigenaren zijn daar dus erg zuinig op. Vaak moet je er een transportfiets of bakfiets voor opofferen. Als je de beschikking hebt over een draaibank, en zelf assen kan draaien, dan geeft dat al meer mogelijkheden. Dan kun je bijvoorbeeld cups van een standaard as overzetten op een eigen gedraaide langere as. Of industrieële lagers installeren, en daar zelf een bijpassende as voor maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *