Melkfiets van Ronald uit 1934

Zojuist heeft Ronald de melkfiets overgenomen die in dit artikel werd aangeboden:

Phillips pedalen, aan de rubbers te zien duidelijk nog nooit mee gereden:

Knoop zadel:

Deze fiets is ooit gekocht door Lohmann, gespecialiseerd in bakfietsen voor gemeentereiniging:

Hij kocht deze fiets in Friesland, met de bedoeling deze als prototype te gebruiken om een gelijkaardige fiets te bouwen voor straatreiniging. Het is niet bekend of dit plan ooit is uitgevoerd.

Van de vorige eigenaar: “Heb ik ongeveer 35 jaar geleden zelf aangekocht. Sindsdien niets meer van gehoord. Dhr lohman was al van oudere leeftijd toen. Zou me verwonderen als deze nog zou leven”

Deze had hij ook nog staan van Lohmann:

De cup en as van het voorwiel zijn F&S 1934:

Het achterwiel heb ik ook uit elkaar gehaald maar niks op de as, zal nog eens kijken naar de conussen want bij de vooras conussen zag ik het ook pas later bijna op de rand.

Helaas geen geluk op de trapas. Alleen op de cups staat “LG”. Wie weet waar dat voor staat?

De originele binnenband:

Ronald

7 gedachten aan “Melkfiets van Ronald uit 1934”

  1. Weer een zeer zeldzame fiets! Helaas is er weinig folder materiaal bekend van melkfietsen. Kwa frame constructie lijkt hij wel wat op de Magneet, maar dan met dubbele bovenbuis.

    Het lijkt me wel een ongemakkelijk voertuig om te berijden. Zo’n groot ding, en dan zonder rem, en met een stuur dat je helemaal opzij moet gooien om de bocht door te komen.

  2. Sowieso een bijzondere vondst Ronald! En inderdaad een lastig te besturen gevaarte. Door het stuur helemaal opzij te gooien bij een scherpe bocht lijkt het wel zoals je een bakfiets bestuurt.
    De foto van de stadsreinigingsfiets met voorbesturing vind ik veel weg hebben van de van Werven Gazelle bakfiets. Zou van Wervem destijds soms door deze fiets zijn geïnspireerd, of gezien het patent wat hierop rust juist andersom?

  3. Prachtig ,vroeg me al af waar dit Rijwiel terecht zou komen .
    Supermooi en ben benieuwd hoe het fietst qua sturen , vering en met belading .

  4. ZEER bijzondere vondst ; zal niet comfortabel rijden maar was natuurlijk ook een transportmiddel bedoeld om van het weiland naar de boerderij te fietsen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *