Junker/W.K.C. van Chiel uit 1924 deel 3: afwijkende maten van het balhoofd en de trapascups

Ik had al vermeld dat er flink wat vulplaatjes tussen de buitenbalhoofdbuis en de balhoofdcups. Ik snap nu waarom; de binnenbalhoofdbuis is gewoon 1 inch terwijl de buitenbalhoofdbuis een binnendiameter van 32 mm heeft. Ik had nog een mooie nos vernikkelde balhoofdset liggen maar die moest ik dus toch opvullen. Hiervoor heb ik een stuk framebuis gebruikt van een sloopfiets, nu zit het goed.

De trapas is ook weer een verhaal. De spiebaan van de tandwielkant was flink beschadigd, ik heb hem weer mooi gevijld maar toen bleek hij toch te diep. Het was al niet meer de orginele dus het was niet zo erg op zich…

Ik heb wel overmaat crankspies maar ik wilde niet de 99 jarige tandwielcrank gaan opboren. Ik heb een nieuwe trapas nog liggen maar daar zijn de cups 45 mm terwijl ze 44 moeten zijn voor dit frame, moeilijke maat. Gelukkig heeft de nieuwe trapas hetzelfde schroefdraad en heb ik de oude conussen maar overgezet en de cups laten zitten. Omdat de afstand tussen de flens voor de conus aan de tandwielkant en de spiebaan langer was heb ik door mijn vader een oude trapasmoer laten afdraaien tot het een afstandsbus (met schroefdraad) is geworden om de kettinglijn weer in orde te krijgen.
beide wielassen heb ik ook vervangen. Ze waren al niet meer orgineel en ook niet zo best meer…

Chiel

Vervolg op:
– Mogelijk vroeg jaren ’20 Juncker/WKC op marktplaats?
Junker/W.K.C. van Chiel uit 1924
Junker/W.K.C. van Chiel uit 1924 deel 2: merkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *