Phillips transportpedalen = slechte kwaliteit

Ik vroeg me altijd af waarom je Phillips transport pedalen bijna alleen maar NOS tegenkomt, en zelden gebruikt, terwijl er van Union transportpedalen juist veel gebruikte exemplaren over zijn. Het antwoord is waarschijnlijk dat die Phillips pedalen helemaal niet zo goed van kwaliteit zijn, en veel eerder vervangen. Ik heb in 2018 een setje NOS Phillips pedalen op mijn dagelijkse transportfiets gezet. De afgelopen 5 jaar heb ik vrij weinig gefietst, voornamelijk alleen 3 kilometer heen en terug naar mijn werk, en in 2020 vrijwel niet gefietst. Zo ziet een van de conussen er nu uit:

Deze pedalen had ik voor installatie wel van nieuw vet voorzien, en goed afgesteld. Ook trap ik een stuk beheerster als in de eerste jaren dat ik die transportfiets, toen ik nog flink veel meer kracht op de pedalen zette (en menig goedkoop modern pedaal krom trapte). Dat valt me dus erg tegen. Ik had verwacht dat ik met deze pedalen zeker tientallen jaren vooruit zou kunnen. Ik heb nog reserve asjes liggen, maar momenteel maar even nog deze met nieuwe kogels en vet terug geplaatst.

De rubbers slijten ook snel:

Als ik die pedalen had gezien op een oude transportfiets, had ik verwacht dat daar een bakker of slager dagelijks voor tientallen jaren op rond had gefietst.

Jeroen

8 gedachten aan “Phillips transportpedalen = slechte kwaliteit”

 1. Als je elke dag 2 a 3 km fiets is dat eind van het jaar toch 300 km
  Zo bijelkaar opgeteld in 3 jaar ongeveer 1000 km
  Nu zal je waarschijnlijk wel vaker eens een extra tochtje hebben gefietst
  Maar als het metaal niet goed is of al kleine putjes in de kogels zitten gaat de slijtage wel snel indd

  Ik hen op mijn werk ook wel eens gehad dat mensen zeggen nee ik heb denk ik 500 km gefietst en nu de remblokken al versleten
  En daarna kijkt op de totaal gefietst km stand bleek het toch al 2500 km te zijn

  Dus zeg niet te snel Day je weinig fiets voor Day je het weet heb je er 1000 op zitten

  1. Het is ongeveer 6000km. Dat vind ik niet veel. Een bezorger in die tijd zou dat in een paar maanden hebben gereden. En toen ik nog wat meer fietste in mijn vrije tijd, zat ik ook al gauw aan de 10000 kilometer per jaar.

   1. nou ja als je het anders bekijkt moderne pedalen waren allang opmgeweest daar zitten kogels van 1 mm in
    maar tis wel vroeg indd

    1. Nou nee, dit komt juist overeen met de goedkoopste moderne pedalen kwa aantal kilometers, zoals de Union 685. Daarbij tel ik de goedkope dingen van de Gamma niet mee, want dat zijn pedaalvormige objecten, die nieuw al niet functioneel zijn.

 2. Ik heb die ervaring ook maar dan na demontage het gaat redelijk als je alleen de as er een keer uithaalt om kogeltjes te vernieuwen en schoon te maken .
  Maar als je zo’n hele pedaal uit elkaar haalt wordt het lastig , op de draadeinden zitten maar een paar gangen schroefdraad bij Phillips het komt dan vaak niet meer stevig in elkaar .
  Het gaatje in het dopje bovenop de pedaal dient volgens mij voor smering hier kon je vroeger de olie spuit op zetten net als bij naven en brackets .

  1. Ik heb nog reserve asjes liggen. Maar ik had niet verwacht dat ik die zo snel al nodig zou hebben. Ik had 200 euro geinvesteerd in Phillips pedalen (2 sets, plus twee asjes en nog een los pedaal), met het idee het is veel, maar als ik daar de rest van mijn leven op fiets valt dat nog goedkoop uit. Helaas valt dat tegen. Vroeger was alles beter gaat hier helaas dus niet op 🙂

   Ik heb ook nog een verzameling antieke asjes liggen in dikke, maar wel kortere maten. Ik kan eens kijken of de conussen daarvan passen op de Phillips assen. Er zit zowiezo minstens een Phillips asje tussen, dus wie weet. Maar ik heb toch eerder de neiging om er maar Union transportpedalen op te zetten. Daar heb ik nog een paar goede gebruikte setjes van liggen.

 3. Het lijkt er wel op dat de smeer en afstelbeurt heeft geholpen. De kraak is er uit, en hij draait weer gladjes. Goede kans dat de slechte kant van de conus nu aan de andere kant zit, omdat ik hem iets verder moest aandraaien om de speling vanwege slijtage eruit te halen. Dan kan ik er nog een paar jaartjes mee vooruit voor de conussen vervangen moeten worden.

 4. De nieuwe conussen waren het toch ook niet. Ik merkte de laatste dagen dat ik een “knak” voelde in het linker pedaal, dat met de dag steeds erger werd. Ik heb de vervangende conus bekeken, en hij blijkt toch niet mooi glad, al had ik erger verwacht gezien wat ik voelde tijdens het trappen.

  conus

  Anyway, ik heb niet echt zin en tijd om er wat aan te doen, dus ik heb de pedalen vervangen door een setje gereviseerde Union transport pedalen. Ik kijk later wel wat ik met die Phillips pedalen doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *