Winterklusjes

Deze kerstvakantie geeft me de gelegenheid even wat aan mijn dagelijkse transportfiets te sleutelen, om wat imperfecties eruit te halen. Ik fiets niet vaak lange afstanden meer tegenwoordig, maar met Nieuwjaar reed ik naar het Westland heen en terug voor familie bezoek, een tochtje van 60km. Met zulke langere tochten merk je veel sneller waar iets niet helemaal optimaal is.

Een korte tijd geleden had ik de neusveer van mijn zadel vervangen. Maar sinsdien zit hij niet lekker. Wat blijkt dat alle 4 verbindingen van de veren naar de bovenbrug los zitten in de gaatjes, waar door de neus van het zadel omhoog komt, en het zadel doorzakt, ondanks dat hij strak staat opgespannen. Ook tordeerde de neus nog eens, dus dat zat belabberd. Dus nog een andere neusveer uit een ander zadel gehaald. Gelukkig heb ik er een hele serie hangen, maar het is wel altijd raak met die neusveren. Zijn ze niet gebroken, dan zitten de veereinden los in de gaten en komen ze eruit, of schuiven ze heen en weer. En ook niet iedere neusveer past. Nu is het zadel weer goed, en hopelijk blijft dat voorlopig zo.

Verder mijn ketting even wat opgespannen, en de moer van mijn achternaaf vervangen. Ik had daar laatst een ander achterwiel ingezet, opgebouwd met transport Torpedo. Blijkbaar is daar ooit een iets kleinere draad op gesneden, want de standaard achteras moer draait door als je stevig aandraait. Dus hij zat ook gewoon niet helemaal goed vast. Ik had nog moeren die net een slagje kleiner zijn, en die passen perfect. Dus nu zit hij wel goed vast.

Dan even mijn voorwiel inspecteren. Ik voel al tijden een hobbeltje als ik rij over een asfalt fietspad, en dat begint me steeds meer te irriteren. Dus het voorwiel eruit, en de velg richten. Blijkt toch vrij strak. Dus mogelijk lag de band er niet helemaal goed op. Die opnieuw erop en goed gecontroleerd bij het oppompen, en lijkt volledig hobbel vrij met opgeblazen band. Hopelijk is dat nu opgelost.

Toen voor de zekerheid nog maar even de lagers van de naaf geinspecteerd. Die naaf was een NOS Renak transportnaaf die ik er 10 jaar geleden in had gezet. Blijken de conussen flink versleten:

Die naaf had ik ingebouwd voordat ik me bewust was dat je NOS naven ook altijd opnieuw moet smeren voor je ze in gebruik neemt. Dus wie weet heeft deze al die 10 jaar droog gedraait. Dus daar moesten nieuwe conussen in. Gelijk ook maar een wat langere as. Omdat de naaf een stuk smaller is dan de inbouwbreedte van de voorvork, helpt dat om de moeren er beter op te krijgen. Ooit zet ik er nog eens een ander wiel in, met echte transportvelg (nu een toer exemplaar van 38mm), bredere naaf en dikkere spaken. Maar dat is een klus voor later.

Jeroen

3 gedachten aan “Winterklusjes”

 1. ik denk indd dat die droog heeft gedraait
  wel topvallend dat die bijna helemaal rond is afgresleten of heb je het wiel er wel eens uitgehad en toen een slag gedraait weer vast gezet?
  is het een normale as waar je makkelijk vervangend lager spul bij kan krijgen of niet?

  welke leeeftijd heeft je achter naaf?
  is het normaal in die tijd een iets dunnere as heeft of is dat zelden gebruikt?

 2. De slijtage is aan een kant van de conus. Het wiel is er sinds de naaf erin is gezet er minstens 2 of 3 keer uit geweest in de conussen zullen wel op veschillende manieren erin hebben gezeten. Het is een normale 3/8″ as, dus standaard maat die vollop verkrijgbaar is.

  De achternaaf is een transport Torpedo uit 1938. Normaal is die schoefdraad ook 3/8″. Dat is hij ook nog steeds aan de linker zijde waar een 3/8″ moer nog wel prima past. Maar de rechterzijde is iets kleiner dus. Mogelijk is die ooit naar M9 of iets dergelijks getapt.

 3. Ik heb er alsnog een andere as in gestoken, met gleuf voor puntringen, omdat dat veel makkelijker af te stellen is. Maar toen ik er weer mee reed, hoorde ik er af en toe een tik komen uit de voornaaf. Dat is foute boel. Dus weer de as eruit. Bleek dat een van de vervangende conussen te groot is, waardoor de kogels op de rand liepen. Op het oog was dat niet te zien aan de conus, maar wel duidelijk zichtbaar toen ze tegen elkaar hield. Gelukkig nog geen schade verder, maar als ik door had gereden was dat wel snel het geval geweest. Voor de zekerheid maar de hele lagers uitelkaar gehaald dit keer: stofkappen eraf, kogel eruit, alles schoongemaakt en opnieuw weer in het vet gezet, om zeker te zijn dat er geen veronreiniging in zat of er schade was. Wel opmerkelijk dat de naaf slechts 4,7mm (3/16″) kogels heeft, wat veel kleiner is dan een normale transportnaaf, waar normaal 1/4″ kogels in zitten, of zelfs groter. Het liefst had ik er ook gelijk even nieuwe kogels ingezet, maar die kleine maat heb ik niet op voorraad, dus ze moesten er weer in. Ik denk niet dat dit een echte transportnaaf is gezien de kleine kogels (in kogelringen), al heeft hij wel een dikkere as. Dat zal ook hebben bijgedragen aan de slijtage van de conussen. Ooit moet ik nog een echt transportwiel daarvoor bouwen, met ook echte transportvelg, maar nu kan hij in ieder geval voorlopig weer rijden.

  Ook het zadel was nog steeds niet in orde. De spanbout bleek een te kleine schroefdraad te hebben. Ik kon het zadel prima opspannen, maar bij het rijden werd de spanbout teruggeduwd, waardoor het zadel weer doorzakte. Andere spanbout gezocht met net iets grotere draad, en hopelijk blijft alles nu wel goed opgespannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *