Estafette van Charles uit 1941: verhoging frame

Maurice en ik hebben het aangepaste frame van de ESTAFETTE opgehaald. Het is weer vakwerk geworden. De hoogte van het frame is nu 70cm hart trapas-bovenkant zadellug.

Dit is hoe de fiets er nu bij staat. Het achterspatbord, het scherm en de verlichting moeten nog gemonteerd worden, maar het fietst al geweldig. De kettinglijn van het voorste tandwiel is 54,5mm. Die van het achterste is 42mm. Het verschil heb ik gecompenseerd door de achtervork te richten en het wiel paraplu te spaken.

Een bijzonderheid is dat de binnenbalhoofdbuis een diameter heeft van 1 1/16″.

Giesserei Wilhelm Holthaus:

Charles

Vervolg op:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6

6 gedachten aan “Estafette van Charles uit 1941: verhoging frame”

  1. Ja mooi , waarom de meeste Transportfietsen eigenlijk maar klein / laag zijn ? .
    Bij Batavus zie ik eigenlijk 60 CM als een standaard maat ,das mooi de hoogste die ik tegen gekomen ben zal 62 CM zijn .
    Ik ben benieuwd hoe het fietst ,ga het zeker een keer proberen ,mooi zadel trouwens ! .

    1. Ja! Mooi zadel inderdaad! ?
      Een van de argumenten wat destijds gebezigd werd om een transportfiets laag te houden zou kunnen zijn dat er meer controle is als er met lading gefietst wordt.
      Het hoogste frame wat ik zelf tegen ben gekomen is 64cm.
      En of je nu een hele lange zadelbuis gebruikt om het zadel hoger te zetten of het frame verhoogt, het zadel blijft in dezelfde positie. Dat maakt dus geen verschil.
      Als het rek verhoogt wordt kan het stuur ook op een hoogte gesteld worden die in verhouding is met de hoogte van het zadel.
      Maar heel veel anders fietsen doet het niet.
      Wat er wél toe doet als het om lekker fietsen gaat is de fiets in balans brengen door het achterwiel en de kettinglijn te richten én de voorvork precies recht te zetten. Met name dat laatste lijkt vaak onderschat.

  2. Zouden de relatief lagere transportfiets frames ook te maken hebben met de kleinere gemiddelde lichaamslengte in de eerste helft van de vorige eeuw? En op oude foto’s zie je vaak jonge slagers- en bakkersjongens, voor hen was 60 cm meer dan voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *