Ander achterwiel met transport Torpedo

Na vakantie vond ik het tijd om een nieuwe ketting te installeren. Ik had ook al een ander achterwiel gebouwd voor mijn fiets, met een echte transportvelg (nu 43mm, was 38mm) en een bredere transport Torpedo. Ik heb twee van die naven in mijn verzameling, dus eentje nu in gebruik. Gelijk ook een NOS tandwiel erop, want die op het andere wiel had inmiddels alweer aardige weerhaakjes. Die transport Torpedo is net iets breder, wat zorgt voor een goede kettinglijn met de langere trapas. Veel transportfietsen hadden een normale Torpedo, maar wel met een bredere trapas, waardoor de ketting net iets scheef loopt omdat het tandwiel een milimeter of 4 verder naar binnen zit dan het kettingwiel. Mijn frame lijkt ook voor een normale Torpedo te zijn gebouwd, want ik moest de achtervork iets opentrekken om de bredere naaf erin te zetten.

Eenmaal geinstalleerd een rondje proefrijden. Wat rijdt dat…. bagger? De ketting liep helemaal niet goed. Wat blijkt nu, het NOS tandwiel had een scheef gat en schroefdraad, waardoor die flink slingerde. Weer een voorbeeldje van NOS onderdeel die op de plank is blijven liggen omdat die onbruikbaar was. Dat kom je vaak tegen bij NOS onderdelen. Deze kon dus de prullenbak in helaas:

Ander tandwiel erop gezet, wiel er nogmaals in. Nu rijdt hij beter dan ooit. Ik voel geen enkel rateltje meer van de ketting over het tandwiel. Deze naaf heeft wel een vrij grote slag tussen trappen en remmen. Dat ga ik ooit nog een keer verhelpen met overmaatse pallen. Maar voorlopig blijft dit wiel er in zitten.

Nu nog een ongeveer 43mm brede velg zien te vinden voor het voorwiel. Niet echt nodig, maar ik zou het graag allemaal transport maken. De voor velg is ook nog 38mm. Altijd nog ruimte voor verbeteringen. Zou zou ik ook de stuurklem nog eens willen namaken in dikker staal, omdat deze Spartamet stuurklem vrij snel verbuigd tijdens gebruik.

Jeroen

6 gedachten aan “Ander achterwiel met transport Torpedo”

 1. Hallo Jeroen,
  Heb je bij deze Transport Torpedo dezelfde lengte spaken gebruikt als bij de standaard Torpedo?
  groet,
  Arnold

  1. Volgens mij wel. Ik weet het niet precies uit mijn hoofd maar geloof ik 300 of 301mm. Het verschil in lengte is verwaarloosbaar. Ze waren net iets te lang, omdat sommigen iets uitstaken. Daar heb ik de uitstekende puntjes weg moeten slijpen.

   1. Dat licht hem ook wat aan de velg
    Bij mijn batavus heb ik 300 gebruikt die zijn 2 mm te kort maar bij een ander wiel paste ze weer prima
    En bij de gazelle 29 heb ik weer een kortere spaak gekozen omdat er dan een gebruikte spaak in kon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.