Terug van vakantie

Ik ben weer terug van vakantie. 10 dagen in een mooi vakantiepark, aan de rand van de Veluwe.

Al heb ik erg genoten van mijn vakantie, was er ook een minpunt: met de fiets in de trein. Aangezien wij geen auto hebben, zijn we genoodzaakt met de fiets in de trein op vakantie te gaan. Echter is dit nu bijna onmogelijk geworden. Het was de laatste jaren al heel slecht gesteld wat betreft ruimte voor fietsen in de trein, dat is nu nog eens teruggeschroeft. Op een hele intercity is er nu nog maar een wagon met zeer krap plaats voor 2 a 3 fietsen (2 dus als een ervan een oude transportfiets of fiets volgeladen met baggage betreft). Wat betekent dat als er al een fiets in stond, dat we niet mee konden met ons twee├źn, en we dus meerdere treinen hebben moeten laten gaan. Op de terugreis werd het al vrij wanhopig, dat we al moesten besluiten om gescheiden naar huis te reizen, omdat we al meerdere treinen moesten laten gaan (mochten er ook echt niet in). We hadden geluk dat toch net een trein vrij kwam waar net fietsen uitstapten. Had het nog veel langer geduurt, hadden we helemaal niet verder gekunt vanwege de spits. Om deze reden en extra omleidingen werd een reis van oorspronkelijk 1,5 uur een bijna 4 uur durende reis. Los van die beperkte capaciteit is in en uitstappen met de fiets een enorm gedoe, omdat je uit een zeer krappe ruimte tussen passagiers door je fiets moet manoevreren, inclusief trapje af. En dat na het hele perron over te moeten rennen omdat de ene keer de fiets wagon helemaal voorraan en de andere keer weer helemaal achteraan zit.

Ik heb bewust gekozen om een auto vrij bestaan te leiden, waarbij ik afhankelijk ben van de trein, inclusief vakantie, waarbij de fietsen essentieel zijn. En omdat mijn vriendin beperkingen heb, moet ik alle baggage mee kunnen nemen op de fiets. Dat gaat echt niet op een OV-fietsje. Ik weet momenteel echt even niet hoe wij in het vervolg nog op vakantie kunnen zo. Taxi huren misschien om van station de bestemming te bereiken vanaf station met de baggage, en dan maar fietsen huren of iets dergelijks, want dit gaat zo niet meer.

Dat dit helemaal niet nodig is, liet een lokaal treintje van Veolia als ik het me goed herinner zien. In dat kleine lokale treintje met twee kleine eendekker wagonnetjes was gewoon ruim plaats voor 6 fietsen ongeacht grootte (meer zou ook passen maar 6 toegestaan), 3 keer zoveel als een lange dubbeldekker NS Intercity met minstens 8 wagons.

Niet alleen voor vakantie is dit dus ellende, maar een Transportfiets toer zie ik zo ook niet meer gebeuren als het een bestemming is waar ik heen moet met de trein. Als ik de bestemming al bereik, is de kans om dan te stranden vrij groot.

Dat moest ik even kwijt. En, oh ja Veluwe, erg prachtig! En heel wat kilometers gemaakt met mijn transportfiets heuvel op en af met dochter achterop ­čÖé

Jeroen

8 gedachten aan “Terug van vakantie”

 1. Niet cynisch bedoeld: dit is het zoveelste trieste voorbeeld van veel blabla over klimaat, millieu en duurzaamheid versus de dagelijkse realiteit. Gisteren las ik een bericht dat Nederland als fietsland andere landen waar minder wordt gefietst maar moet gaan voorlichten hoe zij dat moeten doen. We kunnen er zelf namelijk niets van! Iets in mijn ogen heel simpels als voldoende ruimte maken om je fietst in de trein mee te nemen is kennelijk teveel gevraagd van het winstdenken van de NS.
  Goed dat je dit onder de aandacht brengt Jeroen, hopelijk heeft dit jullie vakantie niet teveel bedorven!

 2. Mooie natuurfoto,s ! vooral die mooie paarse heide , ergens begrijp ik wel dat [ vooral zulke grote ruimtevretende] fietsen niet in het openbaar vervoer passen ; het is immers personen vervoer en geen goederen vervoer , je kunt niet verwachten dat iemand anders het vel van z,n schenen wil schrapen omdat ie zich langs een fiets moet wurmen , de volgende stap word dan b.v een babboe / bakfiets die mee moet omdat het handig is.
  Eerlijk is eerlijk als je in een stad woont waar alles binnen redelijke afstand te verkrijgen is en ook je werk met het openbaar vervoer of fiets is te bereiken is het een overweging om geen auto te nemen maar anders kun je [zeker met kinderen] niet zonder .

  1. “het is immers personen vervoer en geen goederen vervoer ”

   Dat is een veel gebruikt foutief argument. Fietsvervoer is een integraal onderdeel van het treinvervoer, en het is wettelijk vastgelegd dat treinmaatschappijen adequate voorzieningen moeten treffen voor fietsvervoer per trein. En je betaald ervoor, dus dan verwacht je dat je fiets mee kan en je niet ergens op een perron strandt omdat er geen mogelijkheid meer is om je reis te vervolgen met de trein in de fiets.

   Niet alleen is de trein bedoelt om naast passagiers fietsen te vervoeren, de trein is onderdeel van het Nederlands wandel- en fietsnetwerk, en treinmaatschappijen zijn daarom wettelijk verplicht om fietsen mee te nemen. De NS heeft geprobeerd hier onderuit te komen via OV-fietsen, zodat je zelf geen fiets mee hoeft te nemen. Maar dit werkt maar voor een deel van de trein/fietsers. Veel mensen hebben speciale fietsen voor speciale doelen, racefietsen, mountenbikes, fietsen ingericht voor lange trektochten, ebikes, kindervervoer en transportfietsen (modern en oud). Een OV-fiets is al even beperkt als een trein (of auto) die alleen passagiers van A naar B kan rijden.

   “je kunt niet verwachten dat iemand anders het vel van z,n schenen wil schrapen omdat ie zich langs een fiets moet wurmen , de volgende stap word dan b.v een babboe / bakfiets die mee moet omdat het handig is.”

   En dit ook zijn foute argumenten. Dat mensen hun vel van hun benen moeten schrapen omdat er fietsen mee moeten kunnen is niet aan de orde. De NS bied vervoer aan voor passagiers en fietsen, en dat moet dan voldoen aan de eisen om het veilig en voldoende comfortabel te maken. Tot enkele jaren terug was dat ook zo. Er was gewoon genoeg ruimte voor fietsen (fietsgedeelte ongeveer drie bij drie meter) en dat passagiers er met gemak langs konden. Die krappe ruimte waarbij mensen zich langs de fietsen moeten wurmen is van de laatste jaren. Maar nog recenter is dat het slechts een enkele ruimte voor fietsen is per trein, in plaats van meestal twee per trein. Bakfietsen zijn nooit toegestaan geweest, dus dit is niet aan de orde.

   Het probleem van fiets vervoer per trein is een nieuw probleem dat er niet was. Fietsvervoer per trein was juist in Nederland zo goed geregeld. De trein is voor lange tijd bedoelt geweest om zowel voet als fiets passagiers van A naar B te kunnen brengen door heel Nederland, waarbij de trein gebruikt kan worden om langere afstanden te overbruggen. Officieel is dit nog steeds zo, maar in praktijk werkt het niet. De service wordt aangeboden, zo slecht ingevuld dat het leid tot ellende onder passagiers.

 3. Je frustratie begrijp ik wel maar eerlijk is eerlijk als je een transportfiets met mand voorop en kinderstoel achterop in een trein mee moet nemen ,neemt dat meer plaats in beslag als b.v een vouwfietsje, gelukkig ben ikzelf niet afhankelijk van het openbaar vervoer [dat zou hier op een klein dorp ook niet werken]en e.e.a zal vast wettelijk geregeld zijn maar als ik b.v terugdenk aan de bussen van vroeger en vergelijk met die van nu moet ik concluderen dat er vroeger veel meer zitplaatsen waren en omdat nu ook kinderwagens en rolstoelen mee moeten kunnen in bussen moet je dikwijls staan in een rijdende bus[ terwijl gordels in auto,s wettelijk verplicht zijn ] met het risico dat bij een stevige stop jezelf door de bus valt of bij een vreemde op schoot .EN scholieren moeten hierdoor vaak hierdoor. een bus later pakken

  Ik begrijp ieders argument ,maar het is nooit zo kant of klaar of het hapert hier of daar zei m,n moeder vroeger .

  1. Een vouwfiets geldt niet als fiets mits volledig ingevouwen, en daar betaal je ook niet voor. Voor een gewone fiets betaal je 8,50 per dag om mee te nemen. Van mij mag dat ook best meer zijn als dan wel een fatsoenlijke ruimte beschikbaar wordt gesteld voor fietsen. Op een vakantie die totaal zo’n 2500 euro kost, wil ik best wat meer betalen om onze fietsen veilig en comfortabel mee te kunnen nemen, als dat het is om het mogelijk te maken.

   Het stoeltje zat bij de fiets van mijn vriendin achterop toen hij in de trein meeging.

   1. Ikbheb toen met opzet niet betaald omdat ze er ook geen moeite voor doen om ruimte te behouden in de trein hiervoor
    Was toen wel met een transportfiets vol geladen met veel onderdelen die ik toen had opgehaald uit groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.