Maxwell kruisframe van Ronald deel 5: klaar!

Het heeft even op zich laten wachten de laatste onderdelen op de Maxwell, maar dan nu eindelijk up & running!

Ik heb hem zo goed mogelijk naar de advertentie nagemaakt.

De fiets had wat verkeerde onderdelen helaas. De spatborden waren ook niet origineel en een maat te smal. Deze zijn dan ook vervangen door de juiste bredere.

Toegevoegd is de nikkel kroonkap, zoals in de advertentie, net als de belettering van Maxwell in bladgoud.

Of het echt origineel ook zo geleverd is weet ik niet, omdat er geen documentatie verder is waar deze belettering eventueel ook zichtbaar was, net als de versieringen naast de belettering is ook uit fantasie benaderd. Tot er ooit een origineel opduikt blijft deze belettering in deze orde.

De spatbordstangen ontbraken en zijn naar het model Magneet stafiets nagemaakt door een vriend van Maurice, een echte vakman wat dat betreft.
Ook de NOS handvatten zijn via Maurice.

De bel is ook van Maxwell welke zou geleverd zijn bij de fiets. Helaas is deze wel chroom ipv nikkel. Wel is deze bel NOS.

Zo zijn de banden van Hevea Maximus en ook NOS.

Het zadel zou in naar mijn mening het juiste Lepper onderstel moeten zijn. Het dekje komt van Marcel. Wat ik hier aan leuk vind, is dat de stempel van een Amsterdamse rijwielhandel is en zo komt de Maxwell ook uit Amsterdam.

NOS Torpedo naaf via Maurice ( waar zouden we zijn zonder Maurice!)

Ook heb ik het rek vervangen. Er zat een Roelewiel op en nu een Standaard. Ook die ga ik vervangen want deze is opnieuw gestraald en gelakt alleen erg pokkedalig. En nu vond ik op de beurs een mooiere dus die komt er later op.

De eerste proefrit, rijdt helemaal prima. Wel een hele andere houding dan mijn Eysink maar prima rijwiel dus. Deze klus is geklaard en hij kan aan het werk.

Ronald

Vervolg op:
Maxwell kruisframe van Ronald
Maxwell kruisframe van Ronald deel 2
Maxwell kruisframe van Ronald deel 3: belettering
Maxwell kruisframe van Ronald deel 4

13 gedachten aan “Maxwell kruisframe van Ronald deel 5: klaar!”

 1. mooie fiets ronald
  hoe heb je de het tandwiel bervestigd? en zie ik nou roest?
  bij mij heeft het vochtig gelegen en is het ook weer begonnen te roesten maar ik vind het opzich niet heel erg maar bij jou lijkt het wel 10 bij 5 mm
  waar komt de G>V>D eng rijwiel hersteller weg kan ik net niet lezen

  1. tandwiel zit vast
   met klinknagels, achteraf had ik ze apart moeten vernikkelen, daartussen konden ze niet bij helaas met schuren en polijsten, ik tip het
   nog aan met een zilververf en voor de rest staat hij binnen

 2. Echt heel mooi! En dan maar niet 100% origineel, dit is de huidige stand van de beschikbare kennis. Wel voor de wat kleinere fietser.
  Bij mij om de hoek heeft tot zijn pensionering decennia lang een fietsenmaker gezeten die dealer van Maxwell was. Behalve het beroemde emaiile reclamebord met het blonde Hollandse meisje heeft hij helaas niets bewaard qua documentatie etc. En dat bord doet hij voor geen goud weg, gelijk heeft ie.
  Groet,
  Arnold

  1. Ha Arnold,
   het enige wat ik nog zou willen vinden is zo dealerplaatje waar iets van maxwell op staaat, maar het is geen must.

   1. Hoi Ronald,
    Als ik hem weer zie vraag ik het hem. Op de gevel staat in ieder geval niets meer dat herinnert aan de fietsenzaak. Je hoort van me!
    Groet,
    Arnold

 3. Mooi restauratiewerk!
  Het resultaat is om ‘weer aan het werk te kunnen’ maar dit werkpaard is zo ongeveer verheven in de adelstand. 🙂

  1. hij mag vandaag gelijk mee op klus, aangezien mijn bus verlopig uit bedrijf is,doe ik op het moment alles met de transportfiets, dus de eysink aka doortrapper heeft even rust?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *