Een honderd jarige Gazelle (uit 1922, framenummer 161734)

Beste bezoeker van deze site!

Ooit had ik deze fiets gekocht in Alkmaar om een restauratie project te doen om ervaring op te doen.

Wat bleek thuis aan het framenummer? Een oudje uit het jaar 1922!

Ik heb het oude niet originele stuur vervangen en ook de vork die roestinslag vertoonde, en niet leek op de schuin aflopende kroonkap die ik  overal zag bij Gazelles. Later bleek die toch authentiek te zijn! Stom. De eerste afronding was gelukt. 

Toen kwam het tweede project om de fiets terug te restaureren naar het oorspronkelijke, volgens een foto van deze site.

Ik heb een jaar moeten wachten op de smid, die het rek maar niet af wilde maken. Ik dacht mijn fiets krijg ik nooit terug. Na ruim 12 maanden eindelijk de fiets in huis en het retro rek. Inmiddels had ik het kettingwiel met Gazelle erin gekocht van Abram. Echter de stofkap wilde met geen mogelijkheid los. 

Elke restauratie levert problemen op, allerlei drempels die overwonnen moeten worden. Ik heb twee linker handen en geen geschikt  gereedschap. De fietsplaatjes zijn na gemaakt. Er zitten 7 verschillende soorten verf op de fiets. De vork met punt komt uit een frame van Nick uit Tilburg. Die was te kort. 3 cm moeten  verlengen. Het enige waar ik echt tevreden over ben, is hoe soepel de ketting  loopt. Ik hoor hem bijna niet. Dat is een goed teken.

Wat vind u ervan? Ben in mijn missie  geslaagd? Het is een ding een fiets op te knappen,  goede foto’s maken een ander ding. Charles jij kunt echt fotograferen. 

Een hartstochtelijke Gazelle transportfiets fan.

20 gedachten aan “Een honderd jarige Gazelle (uit 1922, framenummer 161734)”

 1. Eindelijk mocht ik deze plaatsen 🙂 Sinds de ontdekking heb ik de restauratie kunnen volgen via de mail. Een prachtig resultaat voor deze 100 jarige transportfiets. Niet alleen de oudst bekende Gazelle transportfiets, maar ook de oudst bekende in Nederland geproduceerde transportfiets.

 2. Ja, dat is een bijzondere fiets en ondanks de twee linker handen is de restauratie toch heel goed gelukt.
  Het is een mooie fiets geworden.
  En natuurlijk heel leuk dat het de oudste transportfiets is. 🙂

 3. Ook ik ben een Gazelle transportfiets fan dus deze zie ik graag. Een compliment aan de maker wat hij met twee linkerhanden heeft gedaan!

 4. Ik had indd al wat foto’s gezien maar nog niet gezien dat die af was
  Die ziet er echt mooi en netjes uit
  Grappig dat je het balhoofd en spatbord plaatje zelf hebt na gemaakt
  Ondangs die achterste niet zo werd geleverd ziet het er wel leuk uit
  Wel jammer dat die van mij niet meer de oudste is😄😄

 5. Interessant is dat het originele crankstel en trapas er nog in zat, maar dat het letterwiel vervangen was door een nieuwer Gazelle kettingwiel. Dat was vastgelast op de originele flens aan de trapas.

  De voornaaf lijkt heel sterk op die van de Gazelle uit 1926 van Abram (zie: https://www.transportfiets.net/2020/11/30/gazelle-uit-1926-van-abram-deel-2-onderdelen-en-schade/), en zou wel eens origineel kunnen zijn. Voor Gazelle met de dikke zwarte naven kwam, gebruikte Gazelle wat dunnere vernikkelde naven, waarvan dit een mooi bewaard voorbeeld zou kunnen zijn. Helemaal zeker is het natuurlijk niet, maar ik heb deze naven op geen andere transportfietsen gezien. Dus mocht je ooit een jaren ’20 Gazelle vinden met zo’n naaf, dan is die waarschijnlijk origineel.

  1. En toevallig dat er nu 2 zijn uit de jaren 20 met van deze nafen van voor 1927 dus dan zou je wel denken dat die wel orrigineel zou moeten zijn

 6. Als ik het goed zie zat hier toch bij aanschaf op de oude foto’s het Balhoofd plaatje nog opwas het het originele ? .

 7. zeg ik iets geks als ik denk dat deze fiets niet zo oud is als het framenummer doet vermoeden ? kan het b.v niet zo zijn dat de 1 een 7 is ?

  1. Sorry maar dat dacht ik ook😶
   Of dat er nog een cijfer voor staat
   Is hier een betere foto’s van
   Want het balhoofdplaatje is typisch van na 1925 wat erop zat en het herten tandwiel

   1. Er zit geen origineel balhoofdplaatje meer op. Het eerste cijfer is wel duidelijk een 1. En de trapas is nog het oude model met flens. Het nieuwere kettingwiel was daarop vastgelast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *