Restauratie bakfiets van Jeroen deel 8: oliën en verven

Na een weekendje hard werken weer even een update. Ik had meer foto’s willen nemen, maar met mijn handen onder de olie/verf (wel met handschoenen), kon ik mijn telefoon niet bedienen.

Het houtwerk zit weer in de olie. Gisteren Danish oil verdund met terpentijnolie (niet te verwarren met terpentine), gebruikt als impregneerolie. Alles goed met een kwast ingeolied, en na een half uurtje ongeveer, afgenomen met oude lappen. Vandaag onverdunde Danish oil aangebracht op dezelfde manier. Het houtwerk ziet er weer mooi uit.

De vooras, frame en beugel van de eerste aflak laag voorzien. Hiervoor heb ik Sigma S2U Gloss, kleur Ral 9005, gebruikt. Uiteraard eerst alles geschuurd en stofvrij gemaakt en ontvet.

Vervolgens de bladveren, spatbordstangen en binnenkant spatborden voorzien van een laag Brantho (the rust mutilator).

Ook heb ik met nog wat schuurmiddelen geëxperimenteerd, om te kijken wat nou het fijnste werkt. In plaats van schuurpapier werken de schuurpads van 3M toch wel veel fijner. Omdat die zacht zijn, kom ik veel makkelijker in alle hoekjes, en kan ik het ongelijke oppervlak beter schuren zonder de hoogtepunten te veel kaal te schuren. Ook gaat die schuurpad best wel lang mee, dus daar ga ik in de toekomst meer meer werken. Als je oneffenheden juist vlak wil maken zou ik er niet mee werken.

Volgende week hopelijk weer verder als het weer mee zit.

Jeroen

Vervolg op:
Restauratie bakfiets Jeroen
Restauratie bakfiets Jeroen deel 2: weer aan de bak
Restauratie bakfiets Jeroen deel 3: zijpanelen weer in elkaar
Restauratie bakfiets Jeroen deel 4: schuren van de bodemplaat
Restauratie bakfiets Jeroen deel 5: frame uit elkaar
Restauratie bakfiets Jeroen deel 6: frame kaal en in de grondlak
Restauratie bakfiets van Jeroen deel 7: bladveren, spatbordsteunen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *