Transportfiets van Wesley

Beste allemaal,

Wat gaaf dat er zoveel kennis en passie is over dit specifieke onderwerp. 
Toen ik 10 was, inmiddels 45, kreeg ik deze fiets van een boer aan ‘t Sud te Drachten. Hij stond toen zonder wielen in struiken overwoekerd net zichtbaar tegen een boom. Er bleken nog twee (verkeerde 26 inch) wielen bij te zijn. Ik heb de hele handel mee naar huis gekregen en ben er toen mee aan de pruts gegaan. Bij een lokale oud ijzerhandelaar (Jelle Knaak R.I.P) kocht ik toen twee wielen in de maat 28 x 1 3/4, met nog de “spekbanden en oranje binnenlanden erom. Nitwit die ik was heb ik die toen vervangen voor de toen nog verkrijgbare zwarte Vredestein nopjesbanden. Inmiddels zit het derde setje erom…

Sinds die tijd is deze fiets altijd mijn fiets geweest. In gebruik, beslist nooit vertroeteld. Ik ging ermee naar de basisschool, en naar het voortgezet onderwijs. Ik ging ermee op stap en mee naar m’n werk. Hij is meegegaan op vakantie. M’n dochters, vrouw, vrienden…allemaal weleens een lift gehad voorop. Ik heb er weet ik veel wat mee vervoerd. Grappig detail: de fiets heeft bij mij nog nooit op slot gestaan. Ik heb er later bij Fietsje in Groningen een automatische tweevernellingsnaaf in laten monteren, dat werkt best goed op zo’n fiets. Ik heb er ook ooit een aantal oude onderdelen op gezet, van een andere transportfiets. De spatborden waren bijvoorbeeld  door trilling helemaal doorgescheurd. 

Het is voor mij een hele bijzondere fiets, en door een tip kwam ik op deze blog terecht. Ik vond dat mijn verhaal en mijn fiets hier misschien wel passen. Voor de puristen, sorry. Het is alles behalve een mooie originele fiets. Het is een samenraapsel van weet ik veel wat allemaal. Ik heb ook geen idee wat voor merk het is. Mijn opa (ook fietsenmaker geweest) heeft volgens mij ooit E.N.R. gezegd. Of dat klopt of waarop hij dat baseerde weet ik niet, en dat kan ik hem ook niet meer vragen helaas.  Voor de liefhebbers: dit is een transportfiets die al 35 jaar dienst doet en waarvan (op een aparte manier wellicht) veel wordt gehouden. 

Wesley

5 gedachten aan “Transportfiets van Wesley”

 1. Leuke fiets met een leuk verhaal
  Maar jammer dat er maar 1 foto bij staat
  Misschien kunnen we je helpen met dateren
  Daarvoor moeten we meer foto’s hebben
  Mogelijk zegt het frame nummer voldoende
  Ik weet alleen dat de voordrager van gazelle is

 2. Ja, mooie fiets met een mooi verhaal!
  Het rek ziet er uit alsof het van een Gazelle afkomstig is.
  En E.N.R. zou Burgers zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *