Restauratie bakfiets van Jeroen deel 7: bladveren, spatbordsteunen

En vandaag weer verder gegaan. De bladveren en spatbordsteunen gestript. Ook de remhevel en wat schuurwerk aan de spatborden. Maar bij de spatborden is alleen een paar roestplekjes bij de onderkant en schroefgaten ontroesten, de rest zit nog goed in de lak, dus die heb ik niet helemaal gestript. Ik had eerst het idee om de bladveren geheel uit elkaar te halen, maar dat is me toch te veel werk. En de meest kwetsbare delen zijn toch de krullen, die moeten zeker goed beschermd tegen verder wegroesten. Die waren ook het meest geroest, omdat de Hammerite van 10 jaar terug daar al snel vanaf was gesprongen (logisch achteraf).

En de bladveren en spatbordstangen zitten alweer in de eerste laag Brantho Korrux 3 in 1. Die verf had ik speciaal voor de bladveren gekocht, omdat de verf flexibel blijft, en zeer goed tegen roest beschermd. Maar inmiddels gebruik ik die als grondlaag voor de meeste delen.

P.s. de spatbordstangen zaten in ijzermenie en zwarte lak (2 lagen elk), maar waren alsnog ook flink geroest in de 9 jaar sinds ik die gelakt hebt. Dus zo ideaal is die kombinatie ook niet.

Jeroen

Vervolg op:
Restauratie bakfiets Jeroen
Restauratie bakfiets Jeroen deel 2: weer aan de bak
Restauratie bakfiets Jeroen deel 3: zijpanelen weer in elkaar
Restauratie bakfiets Jeroen deel 4: schuren van de bodemplaat
Restauratie bakfiets Jeroen deel 5: frame uit elkaar
Restauratie bakfiets Jeroen deel 6: frame kaal en in de grondlak

3 gedachten aan “Restauratie bakfiets van Jeroen deel 7: bladveren, spatbordsteunen”

  1. Ik gebruik dat spul op mijn oldtimer. Op niet-zicht-plekken.
   Brantho vindt het trouwens fijn om geschilderd te worden bij niet al te hoge temperaturen heb ik begrepen. Onder de 5 graden is niet meer lekker natuurlijk, maar onder de 15 graden is helemaal niet slecht.
   Voordeel van Brantho is dat het zich goed vastzet op metaal. Beter dan Owatrol schijnt. Daar wil de roest nog wel onderdoor kruipen is mij verteld. Nadeel van Brantho: bij Brantho moet je uitkijken met schroefdraad. Daar doe ik Owatrol olie op.

   1. Tot dusver ben ik er erg tevreden over. Het dekt en vloeit uitstekend, en is met een weekje uitharden prima schuurbaar. Je kan er vrij ruw mee verven, en ondanks dat het vrij dik is krijg je toch een strakke finish. Nu zijn de delen die ik ermee verf niet bepaald glad, maar ik krijg in ieder geval absoluut geen kwaststrepen, en ook vrijwel geen druipers.

    Owatrol geeft maar vrij beperkte bescherming in mijn ervaring. Wel beter als je erna verf eroverheen lakt of spuit. Owatrol alleen is niet zo watervast. Mijn dagelijkse transportfiets geef ik voor iedere winter een owatrol behandeling, en spuit de plekken daarna over. Daarmee komt hij in ieder geval goed de winter door zonder al te veel roest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *