Restauratie bakfiets Jeroen deel 2: weer aan de bak

Vandaag was het prima weer om weer aan de bak(fiets) te gaan. De bak is eraf en in onderdelen, zodat ik die allemaal kan gaan aanpakken.

Het houtwerk ben ik nu wat aan het opkalefateren. Lelijke plekken schuren, en behandelen o.a. met ontweringswater (doet vooralsnog niet veel, waarschijnlijk omdat ik de slechte plekken al eerder heb doordrenkt met gekookte lijnolie). De zijkanten van de bodem heb ik met houtrotstop behandeld. Het hout van de bodemplaat is niet rot, maar omdat het tegen de rotte zijplanken aan zat het zekere voor het onzekere genomen.

De voorkant van de bodem blijft vaak vocht op staan, dus even de voorste plank eraf om die te inspekteren. Ziet er prima uit. Verkleuringen is voornamelijk lijnolie dat tussen het frame en de bodemplank is ingetrokken. Ik ga de boel weer goed in de olie zetten. Lijnolie stopt het verkleuren van het hout niet, zoals je aan de bodemplanken ziet, maar het hout blijft tot nu toe wel gezond (zijpanelen waren niet geolied, maar met jachtlak behandeld).

De nieuwe planken zijn ook al grotendeels verwerkt in de zijpanelen. Daar nog geen foto’s van gemaakt.

Ook gelijk even goed kunnen kijken naar de roestvorming van het frame. Aangezien die al jaren buiten aan het roesten is, valt het me eigenlijk nog best mee.

Gaat uiteraard wel helemaal gestript, ontroest en opnieuw gelakt worden, waardoor die er na de volgende 10 jaar er hopelijk nog een stuk beter bij staat.

Jeroen

Vervolg op:
Restauratie bakfiets Jeroen

5 gedachten aan “Restauratie bakfiets Jeroen deel 2: weer aan de bak”

 1. Het hout ziet er gehavend uit
  Maar dat kan door verkleuring komen
  Op het moment dat je hem olie geeft kleurt het iets bij
  Frame ziet er nog prima uit
  Niks aam doen zo die blijft nog wel 20 jaar doorrollen

 2. Jeroen van welk hout is de bak gemaakt en heb jij toevallig ook een tekening van de bak.
  Ik heb nl een bakfiets in onderdelen en wil er een zo origineel mogelijke bak voor gaan maken.

  1. Mijn bak is niet origineel, maar geinspireerd. Ik heb grenen gebruikt, maar het is niet zo duurzaam als je hem buiten stalt, zeker niet het spinthout dus. Originele bakken waren voornamelijk van iepenhout. Ook niet heel duurzaam, maar dat was blijkbaar veel voorhanden. Nu een stuk moeilijker aan te komen, zeker in brede maten. In de jaren ’60 kwam ook mahonie hout in gebruik bij Gazelle in ieder geval (wat nog steeds door Nijland voor bakken wordt gebruikt).

   Ik heb geen tekening van de bak, maar je kan de constructie wel via de foto’s zien en op mijn blog: http://projectbakfiets.blogspot.com/?view=magazine (naar onderen scrollen). Wel een aantal zaken die ik sindsdien heb geleerd: al het hout goed impregneren voor je hem in elkaar zet. Geen bootlak op blankhout, en liefst helemaal geen bootlak, maar danish oil in lagen opbouwen tot het hout verzadigd is.

   Hier zijn tekeningen en maten van originele bakken van Gazelle bakfietsen te vinden:
   https://www.transportfiets.net/2021/01/22/originele-tekeningen-open-en-bakkerbak-uit-het-gazelle-archief-dieren/

   Let wel dat de maat van je bak afhangt van het frame. De afstand van de bladveren bepaalt de breedte, en de lengte van het frame de lengte van de bak, die even lang voor en achter de voorwielen moet uitsteken. En de lengte moet dusdanig zijn dat je niet tegen de bak trapt, ook niet als je door de bocht gaat, en niet naar voren moet hangen om je stuur vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *