Gazelle uit 1942 van Maarten

Hallo,

Allereerst mijn complimenten voor de leuke in informatieve website! Ik ben nieuw op de site en ik heb recent een redelijk originele Gazelle transportfiets uit ’42 gekocht met framenr. 659068 (ten minste ik denk dat hij redelijk origineel is).

Kunnen jullie vanaf de foto oordelen wat er allemaal wel of niet origineel is aan de fiets, en of wat hebben jullie daar nog meer voor nodig?

De fiets kwam zonder pedalen. Maar uit een opruiming van een oude werkplaats een paar NOS gekocht, die volgens de dochter van de oud eigenaar minstens 40 jaar oud zijn. Kan iemand mij iets meer over de pedalen vertellen? Op de stofkap staat ‘made in Germany’ (wat wel wat vreemd staat op een fiets uit de oorlog…). Verder zijn ze gloednieuw en in het vet dus ben er sowieso bij mee gezien de prijs (€40).

Ik vraag me ook af of het rekje nog origineel is. Ik zie ze meestal met de spijlen in andere richting. De naven moet ik nog eens goed bekijken, ze zijn erg vies. De trapas is in elk geval nog in redelijke staat (ik las dat het lastig is om vervanging te vinden). En nog een vraag, is er een kleurnummer of merk bekend van de Gazelle’s uit die tijd? En horen er rubberen of houten handvatten op?

Alvast bedankt voor alle info! En als ik hem opknap hou ik jullie op de hoogte!

Groet, 

Maarten Hoetmer

7 gedachten aan “Gazelle uit 1942 van Maarten”

  1. Beste Maarten, welkom in deze hobby 🙂

    Op je vragen: de fiets is inderdaad nog vrij origineel. Wat niet origineel is zijn de handvatten, zadel en uiteraard de pedalen. Het zijn dan wel geen transportpedalen, maar best degelijke exemplaren. Het merk is Büchel, en ze bestaan nog steeds: https://buechel-online.com/en/drive/pedals/
    Ik heb ook een NOS setje blok herenpedalen van dat merk, maar dan met grof diamant patroon. Wat er oorspronkelijk op zat waren of Phillips 4 1/2″ transport pedalen of Union transportpedalen. Voorbeelden daarvan kun je op deze site vinden. Die pedalen zijn overigens niet makkelijk te vinden.

    De handvatten die erop horen zijn bakeliet of celluloid. Bakelieten transporthandvatten zijn er niet meer los. Celluloid exemplaren worden heel zelden wel eens aangeboden. Maar wat makkelijker aan te komen in vergelijkbaar model zijn de pon-plastic handvatten, waarvan Maurice momenteel een setje op marktplaats heeft staan.

    De voordrager is origineel, maar de dwarsstangen zitten verdraait, en er mist een dwarsstang in het horizontale deel.

    Deze fiets is een paar jaartjes eerder (1940), maar geeft verder goed weer hoe de fiets er ongeveer uit heeft gezien: https://www.transportfiets.net/wp-content/uploads/Gazelle-Framenummer-561381-1940-Gazelle-Archief-Dieren.jpg
    Dat voorstandaard was wel optioneel, en zat er niet altijd op. Ook is in jouw geval het frame uitgerust met extra oogje op het zadellug, wat typisch is voor Gazelle transportfietsen uit de oorlog. En de pomphaakjes zitten niet meer op de latere modellen.

  2. P.s. als ik zo het witte vlak op het achterspatbord zie, dan volgt die hetzelfde profiel als die op de foto van de fiets uit 1940, met boogje aan de bovenkant. Dat zou kunnen betekenen dat de fiets nooit overgeschilderd is. Staan er mogelijk nog (vervaagde) transfers op de fiets? Dat zou vrij uniek zijn voor zo’n oud model. Dan zou het het mooist zijn om die originele lak te behouden, en de fiets alleen op te poetsen om de ergste roest te verwijden, en dan in de poetsolie of owatrol te zetten. Je zult verstelt staan hoe de fiets daarvan kan opknappen, en toch een mooi oud uiterlijk behoudt. Een goed voorbeeld van hoe dat de fiets opknapt is hier te zien: https://forum.oudefiets.nl/viewtopic.php?f=44&t=299

    1. De koplamp zou ook origineel kunnen zijn. Bij Gazelle monteerden ze licht van Balaco. Daar lieten ze hun eigen merk ELGA op zetten.
      Dat staat voor Elektrisch Licht GAzelle.
      Het oudere licht op Gazelle fietsen kwam ook van Balaco en werd PRICO genoemd. Dat staat voor PRima COncurrentie.
      En nóg weer ouder spul heette ARKO.
      Dat staat voor Arentsen&Kölling. De oprichters van Gazelle.

      De dynamo zit er zo te zien niet meer op.

  3. Na nog eens goed gekeken te hebben zie ik dat beide wielen veertig spaken hebben.
    Zijn de velgen 39mm of 42mm breed?
    Het lijkt 39mm te zijn. Misschien van Kronprinz en dat is ook wel bijzonder omdat de meeste transportfietsen van die leeftijd velgen hebben van 42mm breed.

  4. Goedenavond,

    Bedankt voor de reacties!

    Bij deze alvast wat antwoorden:
    Spatborden zijn denk ik nooit overgekwast, maar frame staat helaas in de (recente) Hammerite… Zal eens op zoek gaan naar (sporen van) transfers. De velgen zijn inderdaad 39mm. en van het merk Lepper (zowel voor als achter). Kan dat origineel zijn? Voorvelg is slechter dan ik inschatte vantevoren, en plaatselijk erg dun. Dus mocht er iemand nog wat weten… Koplamp moet ik me nog even in verdiepen. Nog twee vragen als afsluiter: welk type buitenbanden komen er het dichtst bij de originele zwaar transport banden die er nu op zitten? En was de kleur van de banden af fabriek altijd zwart of was dit naar keus van de klant?

    Alvast bedankt maar weer!

    Groet,

    Maarten

  5. Die velgen van Lepper zouden wel eens origineel kunnen zijn. De originele naven zitten er ook nog in.
    Het kan natuurljk altijd zo zijn dat ze overgespaakt zijn maar omdat ik nu al twee fietsen uit die periode tegen ben gekomen met dezelfde velgen denk ik dat ze toen wel vaker gemonteerd werden.
    Een van de twee fietsen waar ze op zaten was de Estafette en die zat nog in het papier dus die zullen wel origineel geweest zijn.
    Écht zeker weten doe je het nooit.
    Als er geen gaten in de velgen zitten anders dan voor de spaken en het ventiel kan je ze gewoon blijven gebruiken.
    Dat zou ik doen. Zéker omdat ze veertig spaaks zijn.
    Over smaak valt niet te twisten maar crème kleurige banden worden over het algemeen genomen het meest gewaardeerd.
    De banden hieronder komt het meest in de buurt. Ze zijn er op dit moment alleen in het zwart maar misschien komen de crêmekleurige nog terug.

    https://www.giga-bikes.nl/261232-amigo-buitenband-m-1400-28-x-175-47-622-creme/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *