Germaan van Stefan

In januari heb ik op marktplaats een Germaan transportfiets overgenomen van iemand. Die had hem weer van een andere liefhebber die de verlichting in orde gemaakt had inclusief het originele achterlampje. Verder helaas niks bekend over de geschiedenis.

Dit is mijn eerste transportfiets. Eerder heb ik diverse fietsen opgeknapt en weer van de hand gedaan. Door Corona maatregelen tijdje minder werk gehad maar al met al ruim 50 fietsen voorbij zien komen.

De fiets rijdt lekker. De spies moeten nog passend gemaakt worden en de achteras heeft te veel vet waardoor je na remmen die halve slag leeg trapt. De losse voorwiel standaard hoort er bij.

Ik was benieuwd naar de achtergrond. De naaf is een Torpedo met merkteken C. Dat zou duiden op 1960.

Na wat (voorzichtig) schuren vind ik onder het zadel niet precies naast de zadelpen bout maar op het stukje tussen de twee boven buizen, een frame nummer: GH 530.

Die eerste G kan ook een 6 zijn. Ik las op jullie site dat H zou duiden op een frame uit de jaren 40. Bijgevoegd een foto van het nummer en van het balhoofdplaatje. Dat laatste lijkt me niet uit de jaren 40.

 Ik vroeg me af of deze fiets al bekend is bij jullie. De voorlaatste eigenaar heeft de verlichting in orde gemaakt. 


Het zadel is een hulshof zadel met dubbele strop. Vermoedelijk origineel. Ik begreep van mijn vriendin dat de looierij in Lichtenvoorde idd nog steeds draait. Wel onder een andere naam.


Hartelijke groet,
Stefan
Rotterdam

3 gedachten aan “Germaan van Stefan”

 1. Volgens het dateringsboekje van de vereniging De Oude Fiets gebruikte Germaan framenummers bestaande uit een G, gevolgd door nog een letter en 4 cijfers. Met de achternaaf van 1960, zal dat ongeveer het bouwjaar zijn.

  Het achterlicht is niet origineel. Het is er eentje afkomstig van Toon Mensink, die een tijd terug daar een partij NOS van had liggen. Ik heb er destijds ook eentje gekocht, die nu op mijn bakfiets zit. Het is zeker geen achterlicht van na 1939, want dan hoort er een rijkskeur op te staan. Ik heb ook sterk het vermoeden dat het geen Nederlandse achterlichten zijn, maar eerder iets uit bijvoorbeeld België.

  Verder is het een prachtige fiets, met veel originele details!

 2. (Ik vroeg me af of deze fiets al bekend is bij jullie.)

  Ja ik heb hem vaker voorbij zien komen
  Op zowel mp als op fb
  Jaren 60 geloof ik vanwege het balhoofdplaatje
  Ik denk dat je met een Stanley mesje voorzichtig lak verwijderd nog transvers boven kan halen

  Mooie verlichting heb je erop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *