Vleesschouwerij G. Hemken, IJmuiden

Met dank aan Ronald:

Wat technische details die opvallen aan de linker fiets:
– groot kettingwiel. Patroon: 4 cirkels, met extra steuntjes tussen de cirkels
– waarschijnlijk spieloze verbinding van de cranks, zogenaamd “glockenlager”
– draad spatbordsteunen
– de onderste horizontale buis komt uit op de schuine buis, i.p.v. direct op het balhoofd

De eerste details zijn typisch voor een zeer vroege fiets, begin jaren ’20 of eerder. Die glockenlagers zijn typisch Duits, en kwamen ook voor op import transportfietsen uit Duitsland.

Toevallig zond David mij eerder deze afbeelding, van het Brennabor export model. Hier komen de onderste twee buizen ook niet direct uit op de balhoofdbuis, maar dan omgekeerd: de schuine buis komt uit op de onderste horizontale buis:

5 gedachten aan “Vleesschouwerij G. Hemken, IJmuiden”

  1. De transport fiets van toen had geen rem!het was een doortrapper meen ik dat het zo heette!je moest op de pedalen gaan staan om af te remmen!en….pas op je broekspijpen dat ze niet tussen de ketting kwamen want dan liep je gelijk in je blote kont,hij trok je er helemaal van af!moeilijk om te stoppen!was als 14 jarige al vaak het haasje!

    1. kwestie van vast vooruitkijken en goed inschatten, zeker nu het verkeer drukker is, maar een doortrapper is goed te doen hoor incl mand met boodsschappen

  2. De “Brennabor export model” lijkt er veel op maar is helaas net anders. Even uit mijn hoofd was het een 1935 fiets in 1 maat. De fiets van de foto heeft een iets grotere afstand tussen de buizen en als je goed kijkt heeft dat tandwielblad nog 4 kleinere gaten. Heb het eerder gezien op een Opel. Je kan het hier zoeken. (https://www.velopedia.online/Search?sortField=&isDesc=value&id=1&query=opel) Opel had sowieso in 1913 al transport/bakfietsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *