Tip voor versleten Gazelle trapassen

Vervangende trapassen voor Gazelle bak- en transportfietsen zijn moeilijk aan te komen. Gelukkig is er ook een alternatief. De toerfietsen uitgerust met 17,0mm Thompson trapassen van Gazelle hebben dezelfde conussen blijkt. Ik had er een aantal, die ik heb verkocht aan een Gazelle liefhebber. En mijn vermoeden blijkt correct, de conussen zijn uitwisselbaar met die van de transport trapassen van Gazelle. Dit werkt overigens alleen bij Gazelle trapassen onderling. De conussen passen niet op trapassen van andere merken.

Maar dat is goed nieuws. Heb je dus een trapas met versleten conussen, dan kun je ook op zoek naar een 17,0mm toerfiets trapas, of een oude Gazelle toerfiets met weinig verzamelwaarde, maar wel nog een goede as. Ik weet niet precies in welke jaren Gazelle die trapassen op toerfietsen heeft gehad, maar het zal enigszins overeen komen met de jaren waarin transportfietsen geleverd werden.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de oudere trapassen met integrale flens weer een andere schroefdraad hadden. Dus je moet wel het juist model trapas hebben van Gazelle.

De linker conussen zijn herkenbaar aan twee putjes aan de buitenzijde, en twee cijfers die de maand en productiejaar weergeven, zie rechter 4 conussen hieronder als voorbeeld:

Bij de rechter conussen zitten de twee putjes en twee cijfers aan de binnenzijde:

De schroefdraad voor de recher conus heeft een grotere diameter dan de linker conus. Beide conussen worden vanaf de linker kant op de as geschroeft, waarbij de rechter conus tegen een flens wordt gedraait:

Hier zijn deze assen goed aan te herkennen, en ook weer de twee cijfers (maand en jaar) op de as, die enigszins los van elkaar staan. Dus goed opletten o.a. op beurzen als je vervangende conussen voor je Gazelle trapas zoekt!

P.s. ik heb conussen/assen van Gazelle niet meer in mijn bezit.

Jeroen

Eén gedachte over “Tip voor versleten Gazelle trapassen”

  1. Die trapas op is die van de jaren na dat het tandwiel op de flens geschroefd word?
    Had een paar van die cranks waar de trapas nog aan zat maar die hebben die rand niet
    Die waren aan de binnen zeide dikker waar die tegen aan gedraait zat

    Ps míjn gazelle 1929 is de trapas geheel Orrigineel daar zaten aan beide zeiden een stofkap waardoor er geen vuil in het lager kon komen

    Bij deze trapas is dat ook mogelijk omdat die flens aan de buiten zeide zit
    Dit is dus een betere type trapas vind ik zelf

    (Trappassen van gazelle tot in de jaren 30 hadden een flens aan de trapas waar het tandwiel op geschroefd zat
    Deze zat niet een de crank vast
    Tot waneer dit is gebruikt weet ik zo niet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *