7 gedachten aan “Onbekende bakfiets van Bob”

  1. Beste Bob,

    Identificatie van het merk is altijd lastig, omdat veel verschillende merken dezelfde modellen frames bouwden. De getallen zijn lug identificatie codes, dat niet zoveel zegt over het merk van de bouwer van het frame. Die lugs werden namelijk ingekocht. Op de laatste foto staat wel het Gwh teken van Eisengießerei Wilhelm Holthaus / Hagen (Westfalen) in Duitsland. Dus daar is die lug vandaan geimporteerd. Ook al hebben die lugs gemaakt tot eind jaren ’50, ik ben dit nog niet op na-oorlogse transportfiets/bakfiets frames tegengekomen.

    Wat wel een goede indicatie zal geven van het bouwjaar is het kettingwiel. Die is van het merk Williams, die via een tekentje aan de binnenkant het jaartal aangeeft. Zie voor meer informatie:
    https://www.transportfiets.net/2009/10/28/de-identiteit-van-een-onderdeel/
    Ik ben benieuwd wat je daar vindt.

    Een mogelijk merk van de bakfiets is Lely, uit Den Haag. Die hadden in ieder geval dat model frame en kettingwiel. Echter weer niet dat model stuur. Phoenix gebruikte ook dat model kettingwiel, en ook het type stuur, maar dan weer andere modellen frames.

  2. ik heb een x een bakfiets van de posterei op geknapt die had het zelfde frame maar was het crankstel van vervangen
    verder identiek als die van jou
    mogelijk staat er wel een frame nummer onder het zadel die misschien iets meer zegt over de fiets

  3. Bakfietsen zijn voor mij niet bekend maar deze is het zeker waard om weer iets moois van te maken.
    Prachtig frame en dito bak.

  4. mooie iepenhouten bak,
    die is iig origineel, zelf heb ik ook zulke bakken, het mooiste is kaal schuren met niet te grove korrel, eventueel roestige spijkers of nagels vervangen.
    na het schuren , goed met ontweringswater behandelen zodat alle donkere plekken weg zijn daarna met water afspoelen en goed laten drogen.
    daarna kan m of lakken of in de lijnolie zetten, dan heb je echte een prachtige bak!

  5. Hallo Bob, Volgens mij is dit een bakfiets van “Wereld” rijwielenfabriek uit Groningen. Ik heb een gelijke bakfiets het frame is het zelfde ontwerp de meest schuine stang gaat over in een rechte stang dat is wel een kenmerk .
    Groet Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *