Transportfiets merk: Vulkaan (Venray)

Vanmorgen heb ik een transportfiets opgehaald bij een boerderij uit de regio Eindhoven. De eigenaar vertelde dat zijn opa deze gekocht had en dat de fiets altijd op de boerderij geweest is. De Styria achternaaf vermeldt ‘59 en daar kon de eigenaar zich wel in vinden. Hij wist niet het exacte jaar van aanschaf. Het is hoogstwaarschijnlijk een authentieke Vulkaan. Jammer genoeg kan ik niet veel meer over dit merk vinden dan dat het met name een motorfietsfabrikant was.

Groeten,
Arjan

Wat informatie over het merk: https://www.conam.info/historie/fabrikanten-autos-en-motorfietsen/fabrikanten-beschrijvingen/2459-vulkaan-venray

2 gedachten over “Transportfiets merk: Vulkaan (Venray)”

  1. Volgens Herbert: “Het merk Vulkaan is begin jaren 20 overgenomen door ene Poels uit Venray die daarvoor een compagnon en zwager van een van de heren Fonck (oprichters van Vulkaan) was. Die voerde het merk tot de jaren 60 of 70 in zijn rijwielhandel. In hoeverre die ooit zelf fietsen bouwde (zoals de Fonck’s wél deden) is onduidelijk, in ieder geval was voor de oorlog nog een moffelafdeling aan de zaak van Poels verbonden. Zeker na de oorlog ga ik uit van inkoop van half of geheel afgemonteerde fietsen die het merk Vulkaan kregen, zoals dat toen gebruikelijk was.”

    In de fiets zit een Styria uit ’59. Charles merkte al op dat hij als twee druppels water op de Sabre lijkt: https://www.transportfiets.net/2012/11/22/sabre-cycles/ waarin ook een Styria naaf zit, maar dan uit ’57. De framenummers van de Vulkaan en Sabre liggen zeer dicht bij elkaar, namelijk 579380 bij de Vulkaan, en 579377 bij de Sabre. Vrij waarschijnlijk zijn de frames in dezelfde fabriek gebouwd, en vlak naast elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *