Gazelle transportfiets van de Hoogovens

Beste redactie,

Deze Gazelle transportfiets heeft jarenlang dienst gedaan bij de Hoogovens in IJmuiden.

De fiets werd daar al decennia niet meer gebruikt maar bleef wel staan op het Hoogoventerrein. Leuk detail vind ik het registratienummer op het achterspatbord. En ook de standaard bij het achterwiel heb ik op andere oude transportfietsen nog niet gezien.

Mijn vader heeft meer dan 40 jaar bij de Hoogovens gewerkt en kreeg deze fiets mee bij zijn pensioen. Later kreeg ik de fiets van hem.

Ik ben erg gesteld op transportfiets en hij fietst nog verrassend soepel, maar hij is voor mij te klein om te gebruiken. Nadat hij jaren ongebruikt bij mij in de schuur heeft gestaan heb ik gezocht naar een betere bestemming. Ik heb kort geleden besloten de fiets te schenken aan het Educatief Centrum WOII in Medemblik. In dat museum is een jaren ’40 dorpje nagebouwd waarin de fiets ook een plaats kan krijgen.

De eigenaar van het museum vroeg mij of ik meer informatie over de fiets had en toen pas ben ik op zoek gegaan naar de ouderdom van de fiets. Zo kwam ik op deze website, een wereld van oude transportfietsen die ik nog niet kende. Erg leuk!

Op basis van het framenummer – naar mijn idee is het 1960000 – is de fiets gebouwd in 1965.

Dat is jonger dan ik dacht (en daarmee niet echt passend bij dat museum). Het lijkt me ook niet te kloppen met een aantal kenmerken van de fiets. Op andere Gazelle transportfietsen uit de jaren ’60 zit een ander type achterlicht. En ik zag op deze site ook deze fiets uit 1931 die naar mijn idee veel gelijke kenmerken heeft met mijn transportfiets, zoals het type bagagerek en het kettingwiel. Zie https://www.transportfiets.net/2020/06/26/fichtel-sachs-torpedo-40-gaats-gezocht/. Of vergis ik mij?

Duidelijk is natuurlijk dat het zadel en de zadelpen niet origineel zijn. Die zaten er niet meer op toen ik ‘m kreeg en heb ik overgezet van een andere fiets om er op te kunnen rijden. Ook de koplamp heb ik er ooit zelf opgezet. Van de rest van de fiets weet ik het niet, maar ik ga ervan dat daar op de Hoogovens niet veel aan veranderd is.

Een andere vraag die ik heb: de wielmaat (26 inch) lijkt ook wat te klein voor de spatborden. Bij één van de andere transportfietsen op de site las ik dat daar ook discussie over was. Horen er van oorsprong 28 inch wielen in, of is dit toch origineel?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Peter Bakker

9 gedachten over “Gazelle transportfiets van de Hoogovens”

 1. Beste Peter,

  Interessant dat de geschiedenis van deze fiets bekend is.

  De datering van 1965 lijkt me reëel. De voordrager en spatborden plus stangen zijn ooit vervangen gedurende het bedrijfsleven. Gazelle maakte zelf een eigen model voordrager. Wat erop zit is een generiek model van Roelewiel. Het is natuurlijk mogelijk dat de fiets met deze drager is uitgerust bij aankoop per wens van de klant. Je ziet wel eens vaker Gazelle transportfietsen die geen Gazelle voordrager (meer) hebben.

  De achterspatborden en stangen zijn dus ook niet meer origineel, de wielen vrij waarschijnlijk wel (Gazelle voornaaf duidelijk te zien) Het ziet ernaar uit dat ze daar 28″ spatborden op gezet hebben.

 2. op de spatbord stangen achterwiel en drager na ziet die er na mijn idee vrij orrigineel uit
  leuk dat deze ineens tevoorschijn komt
  deze fiets heeft wel een museum plekje verdient vind ik
  maar dan wel weer in de buurt van deze hoogovens

  1. Hallo Abram,

   Ik heb een goede bestemming voor de transportfiets gevonden: het Hoogovensmuseum in IJmuiden. De fiets is voor hen aanleiding om in het verhaal over dienstfietsen bij de Hoogovens in het algemeen en de transportfiets in het bijzonder te gaan vertellen.

   Groet,
   Peter

    1. Dat is mooi
     En ook op een plek waar die eigelijk hoort
     Zou leuk zijn voor hier op de pagina een fotootje met eventueel tekst van het museum zelf

     1. Dat is een goed idee, ik ga het ze vragen en denk dat ze dat wel leuk vinden. Het duurt nog wel een paar maanden voordat hij daar staat hoor.

 3. Hallo Jeroen en Abram,

  Bedankt voor jullie snelle reacties, erg leuk om meer te weten over de fiets. Wat ik vooral verrassend vind is dat er bij de Hoogovens meer aan de fiets is veranderd dan ik dacht.

  Groet,
  Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *