Göricke circa 1928-1930

Met dank aan Abram voor het lenen van deze prijscourant. Niet alleen zeer duidelijke afbeeldingen van de Göricke transportfiets en bakfiets, maar ook van alle delen waaruit de transportfiets bestond. Op prijscourant staat geen datum. Maar bij de transportfiets staat dat net het miljoenste rijwiel is afgeleverd. Volgens de grafiek op Fahrradsammler.de, moet dat ergens tussen 1928 en 1930 zijn geweest. Voor 1928 adverteerde Kestein nog met geimporteerde Göricke transportfietsen. Maar Kestein leverde vanaf 1928 hun eigen model transportfiets. Deze Göricke folder blijkt dus los van Kestein te staan.

Wat opvalt is dat de achterpadden niet meer ingesoldeerd zijn, zoals bij de Göricke van Charles. En ook dat de transportfiets zowel met BSA als met Thompson-achte trapas werd geleverd. De cranks waren dan wel nog een soort klokkenlager of glockenlager, maar dan met spieverbinden (zogenaamde keil-glockenlager), net als bij W.K.C./vroege Maxwell transport- en bakfietsen.

Click op de afbeeldingen voor volledige grootte:

En de bakfiets:

Nog uitgevoerd met blokketting! En bandrem:

25 gedachten aan “Göricke circa 1928-1930”

 1. Ik zie in deze folder dat de voornaven een smalle verbinding hebben in het midden. Meer een vorm zoals de British Hub Transport nr.1.
  Geen buismodel zoals er in mijn Göricke zit.
  Ik vraag mij nog steeds af of de wielen die er in zaten toen ik de fiets kreeg de originele wielen zijn. Er zitten 12G spaken in die vierkruis zijn gespaakt. Daar komt nog bij dat de achternaaf van later datum is dan het bouwjaar van het frame. Omdat er een latere achternaaf inzit móét het wiel overgespaakt zijn maar zijn toen dezelfde spaken gebruikt? Of zijn er andere gebruikt?
  Het zijn verder uitstekende wielen dus ik vind het prima zo maar er is véél aan de fiets gesleuteld tijdens zijn leven.
  De trapas had onderdelen, de konen die duidelijk vervangen waren. En waarschijnlijk de as zelf omdat er bij Göricke de naam in gestempeld werd. Het crankstel ziet er ook heel anders uit dan in de prijscourant dus ik ga er van uit dat die een paar jaar daarvoor ook vervangen is.

  1. Het is duidelijk een fiets met vele dienstjaren en waar goed voor gezorgd is. Dan is het niet zo gek dat er flink veel aan vervangen is in de loop der tijd. Dit is ook precies waarom de speurtocht naar zulke oude fietsen interessant en een uitdaging is, omdat ze moeilijk te herkennen zijn door de aanpassingen en vervangingen in de loop der tijd. Als verzamelaar ben je vaak geneigd om te kijken naar fietsen die nog zo origineel mogelijk zijn, of ze terug te brengen in originele staat. Maar met zulke overlevers is het juist mooi om te zien hoe ze er naar zoveel jaar gebruikt uit zijn gaan zien. Ik vind juist de Goricke zo’n prachtig voorbeeld van een werkpaard met een lange geschiedenis, maar waar goed voor gezorgd is (en nog steeds wordt). Dat maakt de fiets ook een plaatje.

   Ik ben daarom ook zelf terughoudend om zulke oude fietsen terug te brengen naar de originele staat. Uitzonderingen daarin zijn inkomplete fietsen of fietsen die door verwaarlozing hard achteruit zijn gegaan. Uiteraard hoop ik ooit nog een zeer oude fiets te vinden waar nog veel origineel aan is, gewoon om een voorbeeld van dat tijdsbeeld en de techniek van toen te hebben. Er zijn gewoon veel manieren om met zo’n oude fiets om te gaan. Het belangrijkste is dat ze maar behouden worden, en er goed voor gezorgd, zodat er in de toekomst ook nog exemplaren van blijven bestaan. Ik hoop dat ze ooit nog op grotere schaal gewaardeerd gaan worden, en wat meer onderdeel worden van het nationaal erfgoed, zoals andere voertuigen.

 2. Het blijft me verbazen hoeveel bijzondere, al dan niet authentieke, exemplaren er nog steeds tevoorschijn komen. Ik twijfel echter om te concluderen dat het nu vooral de “mooiere” exemplaren betreft waar goed voor is gezorgd die (opnieuw) het daglicht zien, maar het lijkt er wel op. We zitten in een periode waarin veel wat oud is, onverschillig de conditie, extra aandacht krijgt dus misschien is dat een verklaring. Tegelijk neemt, ook door dit forum, de collectieve kennis over het herkennen van en zoeken naar die authenticiteit toe en dat vind ik te prijzen.

  1. In ieder geval al 4 Gazelle,s in een korte tijd een 1928 een 1925/26 een 1930/31 en ik sprak laatst iemand die ook een jaren 20 opknapt dat vind ik reuze interessant .
   Heb een week geleden voor dit schrijven voor het eerst originele Transport pedalen van Gazelle gezien uit de jaren 20/30 en die zag ik voor het eerst ,er is nog een boel te leren en te ontdekken over deze Rijwielen ,en er staat nog heel veel bij verzamelaars door het hele land .

   1. Als je ziet wat er soms uit schuren onder het stof vandaan komt aan oude (niet transport) rijwielen, dan valt er mogelijk nog heel wat moois te ontdekken ook op het gebied van transportfietsen. Maar het is natuurlijk van belang dat het herkend wordt, niet alleen onder verzamelaars.

    Ik vind het vooral mooi om te zien dat er nu actief gezocht wordt naar die oude exemplaren. Dat was nog veel minder het geval voor ik daar veel aandacht aan ging geven. Zo zijn er al meerdere leuke exemplaren bij verzamelaars beland inmiddels.

    1. Denk niet zo perse zoeken is maar meer toeval is dat er weer een jaren 20 transport onder de lak vandaan komt

     Ik vind het wel mooi dat er weer mooie folder materiaal dit jaar erbij gekomen is en dat ik zo de Kestein weer klaar kan maken op de zo Orrigineel mogelijk manier

     Tja de gazelle duurt denk ik nog wel een paar jaar aangezien ik nog niet weet wat ik met de achter vork moet doen aangezien deze erg slecht is

      1. Denk dat dat dat het makkelijkste is aangezien het een beste klus is heb ik al gelezen op oudefiets.nl
       Dus zal wel een las op komen
       Nu alleen nog eens een sloop frame krijgen waar ik het mannetje af kan halen of een losse staande achter vork is ook het zelfde als die in de liggende achter vork?

  1. ik monteer ook wel heren pedalen op tr omdat tr pedalen soms moeilijk aan te komen is
   en ze zijn van goricke als ik er 1 had had ik ze er wel op willen hebben alleen niet voor die prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *