Gazelle mohawk uit 1924 (replica) van Marcel

Uit een oud ijzer container komt dit in 2 stukken gezaagd rijwiel dat ik een tijdje geleden kocht. Nu ben ik een Gazelle liefhebber ik fiets mijn hele leven al op Gazelles en dit wrak kwam goed uit, want menig iemand zou het weg gooien en liefhebbers en handelaren zouden het slopen voor de onderdelen.

Ik wilde en zocht al heel lang een Gazelle Mohawk en omdat je dan aan zo’n wrak die de meesten van ons zouden slopen en weg gooien weinig kan verprutsen dacht ik. Hmmmm misschien hier maar mijn Mohawk van maken, want de framehoogte 61 cm is goed en het bouwjaar 1929 komt in de buurt van de Gazelle Populair Transport uit 1924:

Het moet ook lijken op een opgeknapt exemplaar waarbij je kan zien dat die oud is, dus geenszins een restauratie. Het frame is aan elkaar gelast en de buizen zijn verstevigd. Er is ook een aparte lug gemaakt op het balhoofd voor de schuine buis die middels hard solderen is verbonden met de zitbuis.

Hieronder foto’s gemaakt tijdens het monteren:

Achter is een gereviseerde Transportnaaf gemonteerd als ook een Transport voorvork en balhoofd stel.

Zadel:

Ik heb even het jaren 20 rek gemonteerd zodat we kunnen zien hoe het er in kleur uitgezien zou hebben:

Marcel

7 gedachten aan “Gazelle mohawk uit 1924 (replica) van Marcel”

 1. weer een mooie fiets geworden van een fiets die eigelijk afgeschreven was
  zo kan je van een afgeschreven fiets toch weer een mooie en bijzondere fiets maken

 2. O zeker wel iedereen kan het .
  wees creatief en gebruik je fantasie en probeer het niet gehaast te doen ,zoals ik .
  Kijk ook goed naar de originelen en in de folders ! { bestudeer de folders } en zoek zoveel mogelijk de delen die erbij horen .
  Ik krijg nu wat vragen omtrent het nikkel werk .
  Deze is geverfd ik doe hier even uit de doeken hoe ik dat gedaan heb .
  Ik neem zilver verf en mix dit met een paar druppels goud verf ,het zilver moet dan net een iets andere tint krijgen wanneer geverfd en droog ga ik hier slechts 1 maal over met een goede laag Vernis ,ik heb Epifanes vernis gebruik die ik ook gebruik voor de transfers { zie transfers plakken / het Kameel } .
  Hoe meer je met vernis erover heen gaat hoe donkerder het wordt ,ik heb gelet op de delen oud nikkel die nog mooi egaal waren zoals een deel van het balhoofd en de stofkap van de trapas ,het moest dus op oud nikkel lijken ,de rechter cranck en remhevel zijn NOS .

 3. Whats next ?

  Na montage komt de afwerking /controle vaak loop ik dan nog wel tegen problemen aan ! .
  Een van die dingen was uitgaan van de naaf waarmee het Rijwiel kwam dit was een brede Beckson naaf .
  Ik had de kettinglijn niet gecontroleerd vooraf ,het bleek later niet te kloppen .
  Nu had ik een Verchroomde Torpedo naaf 40 gaats liggen uit 1933 voor spaak 12 deze is nu gemonteerd en de kettinglijn klopt weer ter zijne tijd wil ik ook de as conus vervangen dit is een latere versie van Favoriet maar voor nu kan het wel .
  en dan nu test rijden ! .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *