B&W van Ronald

Een nieuwe aanwinst van Ronald, een B&W uit Meppel.

Dat het een B&W betreft is vrij zeker, vanwege het kettingwiel en de integrale nokken aan het stuur.

B&W staat voor Brandligt en (Gerrit) van Werven. Gerrit was een broer van Freek en Jan van Werven, die de grondleggers waren van de Germaan fabriek. Het was opgericht door Brandligt en (Gerrit) van Werven in 1919. Rond 1937 werd het overgenomen door Primarius. Er zijn folders van bekend uit 1929 t/m 1936 (zie overzicht prijscouranten). Waarschijnlijk komt de fiets dus uit deze periode.

Het originele rek is vervangen, maar met de beschikbare afbeeldingen zou het vrij goed na te maken zijn.

Het (flink versleten) kettingwiel. Er zijn nog wat andere merken geweest met eenzelfde kettingwiel, maar allemaal tussen 1929 en mid jaren ’30.

Spatbord met middenrib:

Het trapas is van het merk Perplex, en ook ongebruikelijk kort voor een transportfiets trapas, al komen er de laatste tijd wel wat vaker voorbeelden van transportfietsen met kortere trapashuizen te voorschijn.

De achternaaf is een Styria uit 1954, dus die is ooit eens vervangen.

Tot slot nog een oude foto genomen op de Dam, Amsterdam, met vrij waarschijnlijk ook een B&W, met hetzelfde rek, kettingwiel en zelfs ook spatborden met middenrib:

11 gedachten aan “B&W van Ronald”

  1. Hoi Jeroen..dat is weer een mooi staaltje forensisch transportfiets onderzoek van jou. Leuk dat het merk transportfiets op de hier eerder gepubliceerde foto (hangt nog in mijn werkplaats) geindentificeerd is. Het is een prachtige fiets echt “one of a kind”.

    1. Toch een correctie daarop. Ik zie nu dat de voordrager toch anders is op die foto (de schuine voor steunen lopen bij B&W verder naar onder) . Dus de identificatie van de fiets op die foto is nog niet zeker. Het type voordrager op die foto lijkt meer op de voordrager die nu op de fiets zit. Maar wie weet is het wel dezelfde fiets, met dezelfde vervangen voordrager šŸ˜‰

  2. Dat tandwiel is indd erg versleten bijna niet meer bruikbaar
    En een andere er voor te vinden wordt ook wel lastig
    Ben benieuwd wat je er van Gaat maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *