Vermeende ‘Barzoi’ transportfiets van John

Hallo Jeroen,

Ik zou het leuk vinden dat mijn transportfiets opgenomen wordt op Transportfiets.net

Ik had mij aangemeld op de oudefiets.nl. Daar ben ik een topic gestart over mijn vermeende ‘Barzoi’ Transportfiets.

Ik had de fiets op Marktplaats zien staan. Toen ik de fiets wilde gaan kopen was deze helaas al verkocht. Toen ik de fiets een paar dagen later opnieuw op marktplaats zag staan ook nog iets dichter bij en ik het eens kon worden over de prijs, heb ik de fiets gekocht.

Ik vond deze fiets er op de foto’s goed uitzien en o.a. het Barzoi logootje had mijn aandacht getrokken. Ik had al gezien dat dit logo erop geplakt was en niet op de juiste plaats zat. Maar ik vond het interessant, omdat van dit grossiers merk uit Zwolle volgens mij niet veel fietsen overgebleven zijn. Ik had gelezen op het forum van de oude fiets, dat er een prijscourant van 1939-1940 was.
En ik dacht, misschien staan daar afbeeldingen van de transportfietsen in en kom ik er op die manier achter of het nu wel of geen Barzoi is.

Ik heb nog geen afbeeldingen uit die prijscourant gezien, maar het lijkt er dus sterk op dat deze fiets geen Barzoi is omdat het logo waarschijnlijk uit de tijd van Troostwijk 1934-1955 komt en het frame mogelijk ouder is. En daarbij komt dat de fiets ooit ook al eens een keer gerestaureerd is. En de persoon die de fiets gerestaureerd heeft, is helaas erg creatief geweest om er 2 logo’s van verschillende merken op te plakken. Dat maakt de kans dat het mogelijk een Barzoi is nog kleiner. Alhoewel, de gaatjes van het logo overeenkomen met de gaatjes in het spatbord voor de spatbordstang, de plaats waar het logo hoort te zitten. En deze verder uit elkaar lijken te zitten dan bij een spatbord van een gewone fiets.

Wat ik verder ook op de foto’s van Marktplaats had gezien was, dat het balhoofd uit één geheel was dus niet met twee of drie lugs zoals je vaak ziet. Dat zou kunnen betekenen dat het om een oud frame gaat, dacht ik.

Dus toen ik de fiets gekocht had, heb ik mij daarom aangemeld op het forum van de oude fiets en nu hier op Transportfiets.net.

Op het forum van de oude fiets hadden wij al even contact gehad en gaf je aan dat er een grote kans bestaat dat het frame met dit type balhoofd waarschijnlijk uit de twintiger jaren kan komen, omdat het balhoofd uit één geheel bestaat.
En dit eigenlijk niet meer na de jaren ‘30 werd toegepast. Er zit geen gaatje in het balhoofd voor een stelschroef. En dit heeft er ook niet ingezeten. Ook heeft er geen balhoofdplaatje opgezeten er zijn geen gaatjes aanwezig.

Ik kan het jaartal / merk dan helaas ook niet verder onderbouwen. Omdat ik verder nergens jaartallen kan ontdekken niet in de voorvork, voornaaf, trapas en cups. Alleen in de achternaaf, deze komt uit ‘51. Dat de naaf uit ’51 komt zegt ook niet alles over het jaartal van de fiets. Je kan alles aan een fiets immers vervangen zoals je zelf wel weet. Ik vind het frame de fundering van een fiets en ga ik ervan uit dat dit het oudste gedeelte is. Alleen hoe oud?? Het zou mooi zijn als deze echt van de jaren’20 is. Ik zou het daarom leuk vinden, als dit frame zou worden opgenomen in de lijst met: mogelijk jaren ’20 frames. En misschien komen we er ooit nog wel achter van welk jaartal en merk het frame is.

Het frame/ balhoofd dat zoals ik al schreef uit één geheel bestaat heeft nog iets vreemds. Er zit ruimte tussen de schuine onderste framebuis en de tweede horizontale framebuis. Meestal komen deze bijna direct op elkaar aan maar bij dit frame zit er een ruimte van ongeveer 20mm tussen.

Meer specificaties van het frame:

Achterpadden: deze zijn volgens mij niet ingesoldeerd.

Framenummer: 51168 met de hand ingeslagen afdruk van de pons bij de eerste twee cijfers nog zichtbaar.

Nummer op het bracket: V808T

Voorvork: 25.5mm

Balhoofd: lijkt wel een Fongers balhoofdmoer.

Trapas: oliepotje is inmiddels weer open.

Trapaslengte:

Dikte cup trapas: breedte bracket zonder de cups 74mm

Fiets zoals deze is aangekocht:


Voordrager is van Roelewiel. Als het werkelijk een jaren ’20 frame is dan hoort er zeker een drager van het merk Standaard op? Welk model zou er dan op moeten?

Fiets zoals hij nu is gedemonteerd:

Ik ga er weer een mooie fiets van maken die weer een aantal jaren meekan.

Mvg,
John

5 gedachten aan “Vermeende ‘Barzoi’ transportfiets van John”

 1. Ik had niet gezegd dat deze fiets waarschijnlijk uit de jaren ’20 komt vanwege het balhoofd, maar dat zulke gladde balhoofdbuizen vaak bij transportfietsen van rond 1930 (dus ook erna) en eerder voorkomen (behalve bij Juncker en Fongers ook nog later). De kans dat het een jaren ’20 transportfiets is, is alsnog vrij klein. Verreweg het grootste deel van transportfietsen die van voor of na 1930 zouden kunnen stammen, zijn van na 1930, tenzij er echt duidelijke aanwijzingen zijn waardoor ze vrij zeker wel van voor 1930 moeten zijn. De laatste zijn ook de enige fietsen die ik in het lijstje van mogelijk voor 1930 opneem. Die zijn vrij zeker van voor 1930, maar de exacte datering om het te bevestigen is niet mogelijk. Als ik alle transportfietsen die eventueel ook van voor 1930 zouden kunnen zijn in dat lijstje zou opnemen, dan zou dat lijstje uit vele honderden transportfietsen bestaan, waarvan het grootste deel uit de jaren ’30 komt of nog later.

  P.s. ik zie nu bij het stuur dat het onderste deel verchroomd is. Chroom bij transportfietsen is echt typisch iets naoorlogs. Chroom werd bij luxe toerfietsen vanaf 1930 toegepast, maar niet bij transportfietsen. Zelfs bij naoorlogse transportfietsen tot ver in de jaren ’50 komen nog vernikkelde onderdelen voor.

  Het zou heel goed mogelijk zijn dat deze fiets toch naoorlogs blijkt te zijn. Het feit dat in ieder geval Fongers toen nog transportfietsen met gladde balhoofdbuis produceerde in die tijd betekend dat zulke balhoofdbuizen in ieder geval nog in produktie waren, en mogelijk andere bouwers ze ook bestelde om daar frames mee te bouwen. Vooralsnog is onze kennis over transportfietsen nog beperkt tot het topje van de ijsberg. Aangezien veel transportfietsen niet gedateerd of geidentificeerd kunnen worden, en er waarschijnlijk duizenden merken van waren, leren we nog veel bij door nieuwe vondsten waarbij datering en/of identificering wel mogelijk is.

  1. Hoi Jeroen,
   Mooi dat je het stukje geplaatst hebt.

   Misschien vormt het jaartal ‘51 op de achternaaf, het framenummer wat ook begint met 51, het chroom op het onderste deel van het stuur samen toch bij elkaar dat de fiets van 1951 is.
   En is de fiets toch minder bij elkaar gezocht dan gedacht, wie zal het zeggen.

   Ik zou daarom graag een prijscourant van Barzoi inzien uit de periode Troostwijk (1934-1955).
   Ik heb gelezen dat er alleen één exemplaar van 1939-1940 bekend is.
   Heb jij die toevallig ingezien?
   En weet je of er transportfietsen in staan en hoe deze er uit zagen?
   Misschien komt er ooit nog wel een prijscourant boven water van een latere periode.

 2. Het bagagerek, de trapas, het crankstel en de voorvork wijzen allemaal wel een beetje naar de vijftiger jaren.
  Als er geen merk bekend is blijft het erg moeilijk om een bouwjaar te achterhalen.
  Maar het wordt ongetwijfeld een heerlijk fietsende fiets.
  Heb je het frame en de voorvork gecontroleerd om te bepalen of het mooi recht is allemaal?
  Ik ben benieuwd hoe de fiets er uit gaat zien als je er mee klaar bent.

  1. Hallo Charles,

   De onderdelen die je noemt wijzen i.d.d. wel een beetje op van na de oorlog.
   Crankstel is dan wel weer vernikkeld en op de bracket zit nog wel een oliepotje.
   Ik moet alleen nog een nippeltje hiervoor zien te vinden.

   Voorvork:
   Deze lijkt me vrij dun voor een voorvork van een transportfiets.
   – buitenwerkse diameter: 25,7mm
   – binnenwerkse diameter: 22,2mm
   – wanddikte buis: 2,2mm
   – breedte poten: 29,2mm
   – dikte poten: 28,5mm
   – inbouwbreedte : 111 mm
   Volgens mij als ik dat zo lees, zijn voorvorken van transportfietsen over het algemeen dikker.
   voorvork is overigens wel recht.

   Is het frame nog mooi recht?:
   Ik zal het frame nog even wat beter bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *