Transportfiets van Henk

Sinds afgelopen zomer ben ik in het bezit van een transportfiets – mijn eerste – welke nog geheel compleet is en na demontage/montage goed fietst.

Waarschijnlijk is het een Stokvis/Nederlandsche Kroon maar weet dit niet zeker. Het bouwjaar, gezien de bredere-achternaaf van torpedo zou dan 1926 zijn.

Henk

8 gedachten aan “Transportfiets van Henk”

 1. Zou je de achternaaf eens als je tijd hebt beter willen schoon maken
  Ik doe het zelf vaak met een hele dunne staal borstel
  Maar mooie fiets voor

 2. Ik had via de mail al met Henk over de fiets gesproken. In eerste instantie zou het inderdaad een R.S. Stokvis/Nederlandsche Kroon lijken te zijn, op basis van de voordrager. Dit is echter het model voordrager van Stokvis van na 1929, aangezien hij 4 steunen heeft naar de voor as. Tot en met 1929 waren dat er 2 vanaf de voorkant. En het model met 2 steunen kwam voor zover mij bekend pas in 1927 in gebruik. En het model transportfiets uit die tijd had een frame met andere verhoudingen, waarbij het achterwiel verder van de zadelbuis afstaat.

  De achternaaf zou best wel eens origineel kunnen zijn. Het trapashuis is een BSA type met klembouten aan de voorzijde, en dat zou best eens kunnen passen bij die leeftijd. Ook het type crankstel kan voor die leeftijd. Maar honderd procent zeker is het natuurlijk niet.

  1. De klembouten had ik nog niet gezien
   Tis dus wel een oudje
   Komen steeds meer oudjes tevoorschijn wel leuk vind ik
   Ik zal morgen eens kijken dat ik nog wat ouds heb haal morgen 4 transport fietsen op

 3. Nou moe? Ik heb gisteren net een Nederlandsche Kroon transportfiets opgehaald (m’n tweede), met een torpedo uit 1926. Ik ben er net een stukje over aan het samenstellen in de kleine uurtjes. Het is dat de mijne een semi-transportfiets is, met een enkele bovenbuis, anders was ik aan mijn geestelijke gezondheid gaan twijfelen! Maar genoeg gespoiled, die komt later nog wel aan bod.

  @Henk, heb je ook een framenummer gevonden? Dat staat bij Nederlandsche Kroon tot ca. 1930 op de linkerachterpad, daarna verhuist het naar de linkerzijde van de zadellug, in beide gevallen van onder naar boven.

  Behalve Nederlandsche Kroon verkocht Stokvis nog transportfietsen onder een aantal andere merknamen, waaronder een Metallicus die met dezelfde voordrager was uitgerust. Die was veel goedkoper dan de Nederlandsche Kroon versie, dus dat zou de andere framebouw kunnen verklaren.

   1. Ja, die heb ik gekocht, van wie had je dat gehoord dan? Volgens mij is het inderdaad de half-transport, niet de Metallicus maar de Nederlandsche Kroon versie. Maar laten we dit het topic over de fiets van Henk laten, ik stuur je later op de dag nog wel een stukje en foto’s van mijn nieuwe aanwinst voor op de site.

 4. Prachtige fiets weer en leuk dat het er een van de twintiger jaren is.
  Ik werd nieuwsgierig naar het aantal tanden van het kettingwiel.
  In het frame van mijn Göricke is precies zo’n kettingwiel gemonteerd en dat is er een met acht en veertig tanden.
  Het rek is bijzonder en het model stuur lijkt ook oud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *