Gazelle doortrap naaf

Ik had voorgenomen om geen Gazelle onderdelen te verzamelen, maar toch per ongeluk ineens een Gazelle doortrapnaaf aangeschaft. Net als de voornaven van Gazelle, zijn deze extra zwaar uitgevoerd, nog zwaarder dan normaal voor transportfietsen.

Oktober jaar 9 of 6 van decennium onbekend.

Ter vergelijking met een Fichtel & Sachs transport doortrapnaaf:

De naaf is niet alleen dikker dan normaal, maar ook normale tandwielen passen er niet op, bij de Gazelle is dat M42 schroefdraad, of iets in die buurt.

P.s. mocht iemand deze naaf kunnen gebruiken voor een restauratie project, dan wil ik die best ruilen.

Jeroen

6 gedachten aan “Gazelle doortrap naaf”

 1. Ik heb er ook 1 met 4kante kogels
  En het schroef draaf niet lekker meer maar wel met tandwiel
  Deze naaf was mij ook aangeboden maar geen intresse toen
  Maar wel een mooie naaf
  Ps die van mij zou ook nog wel eens van een bakfiets kunnen zijn Maar dat weet ik niet stuur je binnen kort wel een foto jeroen

 2. De diameter van de schroefdraad lijkt dezelfde als die van de F&S Motor Torpedo naaf waarvoor ik recent op de site een oproep deed. Voor een passend tandwiel zal het lantaarntje nodig zijn. Volgens mij is deze Gazelle een echt oud exemplaar, van vóór 1930. Bijzonder!

  1. Wat maakt deze waarschijnlijk van voor 1930? Dat zou natuurlijk wel tof zijn.

   Ik vermoed dat Gazelle deze Gazelle transport voor- en achternaven in 1924 introduceerde. Vanaf dat moment had Gazelle de modellen Transport en Transport populair in de folders. Bij het model transport zie je dan een zwarte voornaaf op de afbeelding, en staat erbij vermeld “extra zware naven”, wat niet bij de Transport Populair staat (waar je ook een lichtere, kleinere voornaaf ziet afgebeeld).

 3. Hoi Jeroen,
  Dat baseer ik op de vergelijking met de F&S motor torpedo naaf uit de jaren ’20. Hierop zat dezelfde schroefdraad diameter als bij jouw Gazelle naaf. Vanaf de 30-er jaren gebruikte F&S de gangbare 37 mm diameter. Hoewel Gazelle in het verleden wat afwijkende maten bij hun transportfietsen aanhield, kan ik me niet voorstellen dat zij in de 30-er jaren de grotere diameter schroefdraad zijn blijven gebruiken. Tenzij zij hun eigen tandwielen fabriceerden maar die ben ik nog niet tegen gekomen. Geen vaststaand feit dus, maar mijn veronderstelling. En die ruil ik graag in als iemand hier meer kennis van heeft.

  1. Ik denk dat het tandwiel met grotere draad noodzakelijk is bij deze naven. De as is namelijk dikker, 12mm, en met een kettingwiel met normaal schroefdraad, zou daar geen lager meer in passen.

 4. Dat zou heel goed kunnen. Wellicht om die reden heeft F&S vanaf de 30-er jaren hun TrT en MT naven in een kleiner jasje gegoten (dunnere as, kleinere huls en onderdelen) waardoor een 37 mm schroefdraad kon worden toegepast en geen aparte tandwielen meer nodig waren. Jouw veronderstelling lijkt me een extra indicatie dat die zware Gazelle van vóór 1930 is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *