Zeer zeldzame Gazelle bakfiets met voor besturing te koop

Deze zeldzame Gazelle bakfiets met voor besturing wordt aangeboden op de facebook groep: https://www.facebook.com/groups/854580644558517/permalink/4594583417224869/

Er is voor zover mij bekend maar een ander exemplaar bekend, en die bevind zich nu in de verzameling van Gazelle.

Wel belangrijk om erbij te weten is dat het voorwiel met de aandrijving (versnelling) en rem lijkt te ontbreken.

19 gedachten over “Zeer zeldzame Gazelle bakfiets met voor besturing te koop”

 1. Poeh poeh da’s een echte opknapper….als het overbrengings mechanisme maar compleet is want om daar nog onderdelen voor te vinden…..

  1. Het voorwiel inclusief versnelling en rem ontbreekt. En dat is het meest complexe deel van de fiets. Dus dat zou je helemaal zelf moeten bouwen. Dat is ingewikkelder dan een komplete aandrijving van een normale bakfiets namaken (trapas, crankstel + achternaaf). Dus ik ben bang dat dit nooit meer dan een statisch object gaat worden, tenzij er iemand met een serieuze werkplaats zoals Maarten Waarle ermee aan de slag gaat.

   1. Die aandrijving is volgens mij ook de reden waarom je er geen meer ziet rijden. Veel te complex met allemaal unieke onderdelen, en niet duurzaam genoeg in vergelijking tot een normale bakfiets.

   2. hallo jeroen;deze bakfiets heeft geen versnelling en zelf denk ik dat ze vroeger een gewoon achter- wiel hebben gebruikt waarom het wiel opnieuw uitvinden . het gaat volgens mij alleen om de aandrijving zit denk ik een lange trapas in.maar jij denkt dat maarten waarle er wat mee kan .wie is deze man .heb er wel wat voor over om hem op de weg tekrijgen
    mvg;wim

    1. De aandrijving was via het voorwiel, waar via meerdere tandwielen en kettingen het voorwiel werd aangedreven. De trapas die door het wiel steekt, draait dus onafhankelijk van het wiel, waardoor meerdere lagers nodig zijn. Dat systeem is hier te zien: http://www.rijwiel.net/img/uitvwerven3.jpg
     Dit zijn allemaal onderdelen die specifiek zijn voor dit systeem, dus je kunt niet iets bestaands aanpassen.

     Maarten Waarlé vind je onder andere op het forum van De Oude Fiets:

     https://www.oudefiets.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=40&t=7212&sid=51dd7a0816b8b013ef7245505504c307&start=80

     Houd in ieder geval rekening dat het niet goedkoop gaat worden.

  1. Wat moet je ermee ? ; het restant van wat ooit iets bijzonders was ziet eruit of het de laatste decenia onder water heeft gelegen en de specifieke ontbrekende onderdelen vind je er nooit meer bij …

   1. als die laatste decenie in het water heeft gelegen zag die er toch anders uit ik heb er veel verstand van aangezien ik al bijzondere jaren 10 /20 modelen uit het water heb gehaald

    1. misschien heeft de persoon wel nog een wiel liggen zou wel mooi zijn dat die ooit weer rijden kwam
     ben ook wel nieuwsgierig wie hem heeft gekocht

 2. Hoe leuk ik het zou vinden als we deze weer op de weg zien, denk ik dat dit een hopeloos geval is. Misschien kan de nieuwe eigenaar er een mooie houten plantenbak op monteren en in de tuin zetten…..

    1. Kraam gewoon een voorwiel erin en een trekbeugel eraan als een soort pipo wagen die hebben soms ook 1 klein voorwieltje

     1. maar waarom zou je juist deze daarvoor gebruiken ? je kunt er 2 kistjes mandarijnen in kwijt na maanden arbeid tevoren …

 3. mijn broer heeft hem gekocht en het is zeker de bedoeling dat hij ooit weer gaat rijden. dit vindt je nooit meer en waarom zou je met de huidige techniek en kennis niet na kunnen maken wat ze in 1950 konden maken . dit wordt hopenlijk een mooi exemplaar om aan zijn verzameling van plus minus 25 stuks toe tevoegen. alles er mensen zijn die van deze bakfiets meer weten horen wij het graag
  mvg ;wim

 4. Hallo Wim,
  Wellicht hebben ze bij Gazelle in hun administratie nog technische gegevens. En anders in hun museum sinds kort een prachtig exemplaar, dat kan iemand met voldoende technische kennis als voorbeeld gebruiken om onderdelen na te maken. En in het artikel onder verantwoordelijkheid van Herbert Kuner staat dat op de constructie van de aandrijving in 1950 patent is verleend, en is er sprake van een patentschrift. Daar moet zeker ergens nog informatie over aanwezig zijn die je broer kan gebruiken. Misschien is dit voor iemand met voldoende doorzettingsvermogen en technische bagage toch niet zo’n hopeloos geval als ik eerder dacht. En het moet wat mogen kosten. Veel succes, het zou een bijzondere restauratie zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *