Verchroomde Fichtel & Sachs voornaaf uit 1935

Deze heb ik al een tijdje in bezit. Het is een gebruikt exemplaar. Ik was benieuwd naar het bouwjaar ervan, met name omdat het een vroeger buisvormig model is, maar wel al verchroomd. Het is een gebruikte naaf, en de conussen en as zijn niet meer origineel, dus die leveren geen bouwjaar op. Maar een van de cups eruit getikt, en hij blijkt uit 1935 te zijn.

De naaf is asymmetrisch, met een kant cylindrisch, en de andere ligt conisch. Ik dacht eerst dat het wellicht dezelfde naaf was als een doortrapper, maar zonder schroefdraad aangebracht. Dat is toch duidelijk niet het geval:

5 gedachten aan “Verchroomde Fichtel & Sachs voornaaf uit 1935”

 1. Misschein dat die ooit is opgeknapt en overnieuw verchroomde is

  Waneer is het chroom eigelijk gekomen?
  Zat ik vanavond over na te denken en wist het eigelijk niet wel dat voor oorlog delen soms al verchroomde werden

  1. Vanaf 1930 werden verchroomde delen gebruikt. Alleen bij transportfietsen is dat voor de oorlog nooit echt algemeen toegepast. Het was wat duurder, en men vond dat blijkbaar niet de moeite. Maar dat wil niet zeggen dat het nooit werd toegepast.

 2. Voor hetzelfde geld is de naaf gereviseerd met oudere cupjes.
  Je weet nooit echt helemaal zeker wat er door de tijd heen allemaal gebeurd is met fietsen en hun onderdelen.

  1. Ik verwacht van niet, omdat de cups het in het algemeen best lang volhouden. In ieder geval in de naven van mijn 24er zijn de cups nog prima, terwijl de al vervangen conussen volledig kapotgereden waren. Deze naaf lijkt kwa model wel het oudere type (in vergelijking met de NOS nikkelen naaf die ik eerder postte), omdat hij kwa verhoudingen overeenkomt met afbeeldingen in oudere onderdelen catalogussen. Dus ik verwacht wel dat die leeftijd klopt. Uit wat voor fiets deze naaf komt weet ik niet. Hij zou bijvoorbeeld ook uit een dienstfiets afkomstig kunnen zijn, die wel verchroomd was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *