Juncker bakfiets van Ronald uit 1929 deel 2

Bij het schuren van de bak kwam nog de oorspronkelijke tekst te voorschijn: “RHOON …. BATAAFSCHE IMPORT MIJ”. De Bataafsche Import Maatschappij is de voorloper van Shell. De naam kwam in 1925 in gebruik.

Dat maakt het vrij waarschijnlijk dat het een petroleum bakfiets is geweest, zoals het voorbeeld op deze foto:

Nog een interessant detail op de remhevel, de octrooi aanvraag nummer 44097 voor de Juncker rem:

Op het zadel blijkt het Juncker logo van leeuw boven een kroontje te staan. Dus dit zadel is zeker origineel, en blijkbaar een Juncker zadel:

Ronald vond ook nog in de Juncker prijscourant uit 1929 goede afbeeldingen van de achternaaf met Juncker rem. Hij zoekt dus nog deze naaf met dubbel schroefdraad (nr. 3028) en het remwiel (nr. 3755):

Vervolg op:
Juncker bakfiets van Ronald uit 1929

5 gedachten aan “Juncker bakfiets van Ronald uit 1929 deel 2”

  1. ja dat is wel de bedoeling,
   maar de bak is tot on tegenstelling wat jeroen had geschreven niet echt geschuurd.
   er zat een laag bruine verf en een lichte kleur primer onder, al decenias oud natuurlijk.
   dat heb ik afgefohned, omdat de oude belettering al voor het schilderwerk verwijderd waren waarschijnlijk met een afbijt, bleeft er een reliëf achter, haast niet te zien maar als je van alles probeer met licht inval en lampen dan lukt het om het een en ander terug te zien.
   als schilder kijk ik vaak naar dat soort “geest reclame” ook op gebouwen, gevels en vooral oud glas !
   affijn helaas valt dit op dit moment niet over te trekken, maar dankzij UV zou waar de letters gestaan hebben een kleurverschil moeten zitten in het hout straks bij lakken, en dan zou je kans hebben dat alles veel meer zichtbaarder word, maar het blijft een gokje…

 1. Als je zo’n bakfiets zo vindt is het natuurlijk jammer dat het achterwiel en de rem er niet meer bijzit maar het zadel maakt dan weer veel goed.
  Het ziet er uit alsof het niet heel veel geleden heeft. Daar is nog goed mee te fietsen.
  Leuk project! Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden.

 2. Wat een mooie bak! En ook nog een Juncker ! En een leuk detail dat ie waarschijnlijk als petroleum leverancier werd gebruikt. Doet me denken aan mijn diensttijd, daar was ik oa leverancier van brandstof olie en smeermiddelen .. succes met de restauratie ervan Ronald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *