De magneet stafiets van Chiel deel 2, nieuw cups en trapas & crankstel

Een veel voorkomend euvel bij Magneet stafietsen zijn de versleten trapassen. Dat zijn exemplaren van 17,5mm dikte en 150mm lang. Dat is een zeer ongebruikelijke maat. De cups zijn ook 36mm in diameter, dus groter dan de standaard BSA cups. Bij de stafiets van Chiel was er een ondermaatse Thompson trapas in gezet om de versleten trapas te vervangen.

Het was mij al opgevallen dat de uitzonderlijk grote BSA type cups op de stafiets mogelijk overeenkomen met de Italiaanse maat in deze tabel:

Bij toeval had Chiel cups in de Italiaanse maat liggen, en die blijken te passen:

Dat is goed nieuws voor wie ook vervangende cups zoekt voor zijn stafiets!

In deze cups past dan weer de normale dikte BSA trapas, dus niet de dikke 17,5mm variant. Die zijn ook niet te vinden, dus dat kan juist positief zijn. Alleen betekent het wel dat je er een ander crankstel op moet zetten. Als trapas kun je dan op zoek naar een Bayliss Wiley No. 3. Die zijn zeldzaam, maar niet onmogelijk om te vinden. Als alternatief zijn er in Amerika BSA trapassen die de juiste lengte hebben. Check daarvoor bijvoorbeeld ebay voor “Sunlite BB” of “CR0057” axle of spindle.

Chiel gebruikt deze as, ook 15.8mm en 150mm lang, gevonden op de beurs:

En deze crank:

En gemonteerd (spie moet nog passend worden gemaakt):

Vervolg op:
Magneet stafiets van Chiel

5 gedachten aan “De magneet stafiets van Chiel deel 2, nieuw cups en trapas & crankstel”

  1. Dat schiet lekker op!
    Als je een trapas, crankstel en een balhoofd/voorvork hebt bij een frame dan kan je al bijna fietsen.

  2. Ik heb dat probleem ook ,wat zit er veel verschil in BSA trapas cups volgens mij zitten er veel maten en ook best zeldzame bij , nu ook begonnen met een Frankenstein met een BSA as .
    Mijn vraag want ik vind het moeilijk { met zoveel verschil } welke moet je hebben,hoe weet je dat je exact de goede hebt ik ga er van uit dat als je het erin kan draaien { soms makkelijk ,soms maar net } dat je dat dan gebruiken kan { soms ook merkloze cups } .
    Je hebt ook verschil in diepte wat mee speelt dat de draad in de Bracket maar kort is en dat je dan cups hebt die weer diep zijn ,blijft moeilijk .

    1. Het verstandigst is een schroefdraadmeter aan te schaffen (voor zo’n 10 euro heb je er eentje), en de draad in het bracket en de cups te meten, om te zien dat het klopt. Een cup met metrische draad met spoed van 1mm krijg je in het begin wel goed in een bracket met 24TPI draad (1,06mm), maar gaat steeds moeilijker, waardoor je uiteindelijk de draad in je bracket sloopt. Dus je moet goed oppassen. Ook met linkse en rechtse draad natuurlijk. De cup moet er vrij makkelijk indraaien, dus als je geweld moet gaan gebruiken, dan doe je iets verkeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *