Kruisframes

Even een overzichtje van alle overgebleven kruisframe transportfietsen die ik ken. Het is mogelijk dat sommige fietsen er meerdere keren in staan, omdat ze tussen de foto’s flink verbouwd zijn. P.s. met de onderstaande afbeeldingen uit de prijscouranten kun je ze goed uit elkaar houden. De Maxwell en Juncker lijken veel op elkaar, maar als je kijkt naar hoe de onderste buizen bij het balhoofd samenkomen, en de kronen van de voorvorken, dan zie je duidelijke verschillen.

Magneet stafiets:

Magneet stafiets van Ronald
Magneet stafiets van Chiel
De Joka/Magneet stafiets van Jeroen
Kruisframe met prachtige roest te koop
Kruisframe Veeno op MP
Kruisframe op Marktplaats
Mijn fiets !!
Magneet stafiets in het Fietsmuseum Ommen
Magneet Stafiets op MP
Magneet Stafiets te koop
Een Magneet “Stafiets” in Indonesië
Bruine stafiets
Uit het archief
Valkenburg (L), januari 2018
Nog een
Nog een
Nog een
Nog een
Nog een
Nog een in Indonesië
Nog een in Indonesië
Nog een in Indonesië
Nog een in Indonesië
Nog een in Indonesië
Nog een in Indonesië
Nog een in Indonesië

Germaan:

Germaan kruisframe uit 1942 van Ronald
Kruisframe Germaan op MP
Germaan kruisframe uit 1943
Germaan kruisframe uit 1951 van Chiel
Germaan kruisframe
Nostalgie uit Oirschot
Wie wordt de nieuwe eigenaar?
Germaan kruisframe van Thomas

Juncker:

Aparte kruisframe transportfiets op Marktplaats
De Meierijsche museumboerderij

Maxwell:

Maxwell kruisframe van Ronald
Maxwell kruisframe
Gespot nabij Leiden
Nog een
Nog een in Indonesië
Maxwell kruisframe op marktplaats

Eysink Super Standaard:

Eysink Super Standaard van Ronald: restauratie klaar!
Oranje-gele transportfiets – gejat uit de Pijp
Eysink damestransportfiets
Nieuwe site-bovenkant 2: Eysink
Eysink met Rex FM40 hulpmotor
“Pastoorsfiets” op Marktplaats
Nog een
Nog een op het forum van De Oude Fiets

Gulden Vlies Model A (de geweldige):

Nog geen exemplaren bekend.

Onbekend:
Bijzonder model kruisframe transportfiets op marktplaats

Echt kruisframe transportfiets of verbouwde tandem?
Nieuwe aanwinst van Ronald
Het kruisframe van Michael

15 gedachten aan “Kruisframes”

  1. Klop. Maar op het totaal aan transportfietsen is zijn kruisframes natuurlijk schaars, omdat er gewoon zoveel transportfietsen zijn die geen kruisframe hebben. Maar de Magneet stafiets op zich is niet zo zeldzaam. Ze worden gewoon niet zo vaak aangeboden. De Maxwell en Juncker kruisframes zijn het zeldzaamst en daarom erg moeilijk aan te komen.

 1. de Eijsink Super Standaard [want zo heet deze ] dames transportfietsen bestonden niet in die tijd – is wel degelijk een kruisframe ; de 3 parallel lopende buizen worden in het midden immers verticaal gekruist .

  1. Tja, daar heb je eigenlijk wel gelijk in. Ik zat ook nog te twijfelen om de Gulden Vlies mee te nemen: Er zijn dan nog wel geen overgebleven exemplaren van bekend. Dat is een beetje een soort tussenvorm mohawk/kruisframe.

   1. de gulden vlies hoort er eigelijk wel bij alleen is het weer een andere soort en is er geen bestaand exemplaar bekend
    of maakt dat niet heel veel uit?

 2. Nog 2 Magneet stafietsen en een Germaan toegevoegd. Inmiddels ook via via gehoord van nog wat meer kruisframes hier en daar. Met name de stafietsen blijken toch in ruime aantallen nog te bestaan. Echter nog steeds niet makkelijk om er eentje te vinden. Maar dat geeft wel aan dat wat te koop wordt aangeboden maar een zeer klein deel betreft van wat er nog overgebleven is. Dat geeft ook wel moed in het vinden of in ieder geval het bestaan van andere zeldzame transportfietsen.

 3. ik zit even maxwell kruisframes te bekijken tis allemaal niet heel duidelijk maar wat me wel opvalt is dat er verschilende tipesch brackets zijn gebruikt
  de eene is bsa en de andere weer die andere
  ook valt me op dat die van ronald de enige is die de naar beneden lopende buizen niet evenweidig lopen
  is dit wel maxwell???? doet er ook niet toe maar viel me gewoon even op en ben benieuwd naar jullie reactie en wat jullie hier van denken

  1. Naar mijn menig is het een Maxwell. De niet evenwijdige buizen zijn wel apart. Maar verder komt hij overeen met Maxwell. Juncker had duidelijk andere lugs bij het balhoofd. Naast Juncker en Maxwell zijn er geen andere makers bekend van kruisframes met deze vorm.

   Dat van verschillende brackets komt wel vaker voor voor de oorlog. Ook bij stafietsen zie je exemplaren met BSA en met Thompson trapas. Juncker schreef erover dat daar een verschil in voorkeur was tussen gebruikers in de grote steden en daarbuiten en daarom werden verschillende opties geleverd: https://www.transportfiets.net/wp-content/uploads/De_Rijwielhandel_1924_Juncker2-734×1024.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *