Gazelle uit 1928 van Marcel

Hallo allen,

Het Rijwiel de 1928 Gazelle Transport (framenummer 277318) is bijna klaar:

Ik heb de fiets gemonteerd en moet het nog nalopen en verbeteren, maar ik kon toch het geduld niet opbrengen om alvast foto’s te sturen met het resultaat.

Het begon als overgenomen een frame met een latere vork voor een hoger frame. Met een trapas en het stuur er zaten spatborden bij (zie de fiets in eerdere staat in dit artikel: Gazelle uit 1928, red.).

Het is een 61 cm hoog frame gebouwd voor een remnaaf. Hierin heb ik nu een transport remnaaf gemonteerd uit 1934.

Ik was dus bezig in samenwerking met de plaatselijke smid om het rek aan te passen. Ik had de maten van de foto’s overgenomen en dat was wel goed te doen ware het niet dat ik wat later tegen het origineel aan liep.

Aleksis kon mij nog helpen aan een nieuwe trapas.

Van Maurice heb ik deze pedalen (zie NOS Brampton pedalen type no. 610, red.) en had ik ook al een look alike rek.

En Charles heeft ooit voor mij dit prachtige voorwiel gemaakt. Tevens was Charles zo vriendelijk mij deze buitenbanden op de foto’s te lenen. Bij de afmontage wilde ik een pomp monteren met pomphouders en achter een reflector, maar zo bezig vond ik het Rijwiel te druk worden.

Ik wilde zoveel mogelijk ook de patina behouden wat wel goed gelukt is.

Maar net als veel andere projecten moet je compromissen sluiten en soms wat afwijken zo ook met de spatborden. Er zaten crancks bij maar dat waren niet de goede en ze waren passend gemaakt.

Volgens mij staat hier 1928 het staat in de stuur buis.

Ter vergelijking met de prijscourant uit 1925:

Marcel

20 gedachten aan “Gazelle uit 1928 van Marcel”

 1. P.s. ik zie op de afbeeldingen gebruikt in de folders van 1915 en 1920 dit specifieke zadel met dubbele strop al gebruikt werd: https://www.transportfiets.net/2020/12/15/gazelle-transportfiets-afbeeldingen-uit-het-gazelle-archief-dieren/

  Als ik op de foto’s van het Gazelle archief kijk, dan met name kwa bakfiets foto’s/afbeeldingen omdat er daar veel van zijn, dan blijkt dat Gazelle niet bepaald consequent was kwa modellen zadels (en zelfs kwa merk, naast Gazelle ook Lepper en Hulshof bijvoorbeeld), maar dat op de afbeeldingen van alles doorelkaar heen werd gebruikt. Dus het is zeker mogelijk dat het model zadel dat je hebt gebruikt in die tijd ook op die transportfiets heeft gezeten.

 2. Bedankt allemaal voor de reacties en mooi van Guus voor de bevestiging dat het om het productie jaar gaat ben ook blij dat dit originele stuur erbij zat ,het is mede de reden voor het statige voorkomen van deze fietsen het stuur is namelijk 50 cm breed van hart tot hart handvat { niet veel breder dan een opoe stuur } en het rek is daarom ook smal er is dan kwa look een beduidend verschil met de latere modellen .

 3. Toch wel een klein beetje jaloers
  Wat een mooie fiets
  Ik zal de mijne eerst moeten laten staan de kestein os komplete
  Maar dan weet.ik ook hoe de voor drager eruithoord te zien en kan ik ook op zoek gaan maar zoon drager en een Orrigineel stuur deze past er wel op die er nu op zit maar is natuurlijk niet Orrigineel

 4. Mooi hoog frame Marcel! Echt iets voor een grote kerel zoals jij (ik ook ;-). Een aanwinst voor jouw verzameling. Dat heb je mooi gemaakt.
  Hartelijke groet,
  Paul

 5. Eindelijk ! Een huzarenstukje! Daar is ie dan, jou jaren 20 Gazelle. Gefeliciteerd Marcel, alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk in elkaar met als resultaat een prachtige 28-er. Leuk om zo van dichtbij de totstandkoming te zien?????. Maurice

  1. zonde als je er zoveel moeite voor doet om in deze conditie te brengen ; maar hij heeft er waarschijnlijk toch teveel als ik kijk hoeveel er alop mp stonden de laatste tijd

 6. Foto-reactie van Marcel:
  Spittend door mijn sloop onderdelen kwam ik dit stuur tegen waarvan de breedte ook klopt .
  Ik lees hier dan 1925 en die 12 da,s de vraag zal dat de maand zijn ? .

  Stuur 1925

  Stuur jaar + maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *