12 gedachten aan “Gazelle Populair 1924 (mohawk) uit het Gazelle Archief Dieren”

 1. Heb je geen betere foto? Ik kan het framenummer net niet lezen….. 😛

  Ongelooflijk materiaal, ik wou dat er van alle merken zulke prachtige foto’s bestonden!

 2. Op de bovenste { zo te zien een foto } valt me op :
  Het vroege Lepper zadel { te zien aan vorm stempel } .
  Het is een Doortrapper { zie geen remhevel aan de andere kant } .
  En opvallend de schuine buis naar boven is onder de lug van de bovenste horizontale buis gesoldeerd ! .
  Prachtige afbeeldingen ,ben er blij mee Super mooie Rijwielen ! .

 3. Ik krijg het idee dat de fiets op de foto nog een prototype is, en dat daarna het cliche is aangepast naar de laatste ontwerpwijzigingen. Het cliche waarbij Gazelle Populair staat, is de uiteindelijke afbeelding die in de prijscourant kwam (zie documentatiebank van De Oude Fiets).

  Als het klopt dat de fiets op de foto nog maar een prototype was, met een framenummer uit 1924, dan is dit model dus echt alleen maar in 1924 geproduceerd. In 1925 heeft de Gazelle Populair weer de parallele framebuizen.

 4. Misschien dat Jan Cees Rudgers dan ook materiaal aantreft en de misterie rond de Gazelles in Oorlogs tijd op kan lossen zoals die dubbele zadelbuisstrop of trekhaak en of er een overgangs { type } rek is tussen de Gazelles uit de jaren 20 en de latere ? .

  1. ik bedoel 3 en 5 .
   Jammer dat je net als bij de oude fiets je tekst niet kan corrigeren .
   Duidelijk te zien dat het Transport Rijwiel nog in ontwikkeling was deels nog Tour /deels Transport .
   zo tel ik ook op sommige foto’s 48 tanden op het kettingblad .

   1. De tweede Göricke die bij mij terecht is gekomen wordt opgebouwd met de die gedachte.
    Er is aan verschillende onderdelen te zien dat de transportfiets toen nog in ontwikkeling was van een toerfiets naar een transportfiets zoals die later werd gebouwd.
    De achtervork is smal, de trapas is korter, het voorste tandwiel heeft 48 tanden, de buis van de voorvork is 1″ en de velgen zijn 39mm breed.
    Er staan hier overigens een paar velgen die per stuk 1700 gram wegen. Die lijken te zijn gemaakt voor een transportfiets toen velgen nog niet breder gemaakt werden. Wél van dikker staal dus.

 5. In 1925 wordt de Gazelle Populair geleverd met 28 x 1 1/2 wielen met zware spaken en naven. volgens de folder .
  Charles jouw Goricke heeft het ook deze wielmaat ? .
  Ik weet dat daar ook Transport fiets banden voor waren in die maat zelfde als de 28 x 1 3/4 maar dan voor 28 x 1 1/2 .

  1. Welke maat velgen er indertijd door de fabrikant Göricke werden gemonteerd weet ik niet. Als de velgen van de Göricke uit 1925 origineel zijn is het voor 622 met een breedte van 43mm.
   De velgen die ik in de Göricke van 1924 ga monteren blijken van het merk Kronprinz te zijn. Door het schuren werd het stempel zichtbaar
   De maat is voor 622 en ze zijn dus heel zwaar voor smalle velgen.
   Er zijn ook velgen met een breedte van 43mm voor 635 banden. Daar heb ik er twee van maar de verhouding tussen de dikste band die in die maat te krijgen is en de breedte van de velg is niet helemaal fijn.
   Omdat die laatsten erg weinig voorkomen vermoed ik dat het ooit een experiment is geweest. Ik ga er tenminste van uit dat de velgen voor 635 banden waar jij het over hebt een breedte hebben van ongeveer 39mm.

   1. Hoe meer ik in de folders kijk, hoe meer ik denk dat de meeste transportfietsen in de jaren ’20 635 wielen hadden. Zo niet dan staat dat er meestal specifiek bij en dan meestal nog als optie. Er is wel een beetje verwarrend dat er dan vaak sprake is van 28 x 1 5/8 wielen, dat kan op twee verschillende maten slaan maar ik weet niet welke:

    1) 28 x 1 1/2 x 1 5/8, dat is etrto 44-635. Banden hiervoor zijn zijn zeldzaam maar nog wel te vinden, zie bv https://classic-cycle.com/all/2960/tires-black-28-x-1-5/8-x-1-1/2-44-635. (hier zijn de breedte- en hoogtemaat dus ook nog verwisseld, extra verwarrend!) Hoe dan ook, deze passen denk ik wel op je brede 635 velgen Charles!

    2) 28 x 1 5/8 x 1 3/4, dat is de welbekende etrto 47-622. Die zijn probleemloos verkrijgbaar en daarom de door ons meest gebruikte optie. Maar of dat ook klopt….

    Ik ben overigens nog op zoek naar een zware 635 velg. Ik heb er eentje, die is 39 mm breed en weegt 1200 g. Wie heeft er een tweede voor me?

    1. Bedankt voor de tip. Ook al zijn die banden dan zwart, de velgen kunnen dan in’t ieder geval gebruikt worden.
     Er liggen bij mij geen 622 velgen meer van 39mm breed maar daar moet beslist nog wel aan te komen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *