Ponnoplastic handvatten

Deze transportfiets handvatten heb ik zojuist binnen, via Maurice (Maurice heeft deze te koop):

De handvatten zijn flexibel en maat 25,4mm dus als het goed is makkelijk te installeren. Ik heb ook nog een merkloos set handvatten die er sterk op lijkt, maar een stuk taaier zijn en kwetsbaarder ogen, en ook maar 24mm.

Volledige doos Ponnoplastic handvatten (foto’s met dank aan Maurice):

Over Ponnoplastic had ik al wat informatie klaar staan, dus een goed excuus om dat in een artikel te bundelen.

Ponnoplastic verschijnt voor het eerst in de Nederlandsche Rijwielhandel in 1949:

En in 1951 , met dit artikel over de fabriek in Amersfoort:

En deze advertentie, ook uit 1951:

18 gedachten aan “Ponnoplastic handvatten”

 1. Onbreekbaat geloof ik niet helemaal
  Maar zijn wel mooie handvaatjes
  Ik hen ook 3 setjes van Maurice gekocht zijn indd mooi flexibel
  Alleen niet passend bij een batavus 1932 gazelle 1925 of een kestein 1931
  En niet op een gazelle jaren 50 die hadden van de mooie dike ronde

  1. Hallo Abram, ze zijn speciaal gemaakt voor een transportfietsstuur van 1 inch = 25,4 cm in diameter. Ze moeten voor de montage op het stuur in warm water gelegd worden, zodat ze flexibel zijn en kunnen dan over het uiteinde van het stuur worden geschoven.

   1. Ik bedoelde eigelijk dat deze jaren 50 niet op een jaren 20 of 30 transportfiets hoord??
    Zal wel om het stuur passen maar kwa leeftijd past die er niet bij

   1. Een tijdje terug heb ik drie setjes van die oude houten transportfiets handvatten op MP gescoord, zwart gelakt en met metalen ringetjes. Omdat ze nogal zijn uitgedroogd vallen die er alleen zo vanaf en ze zijn ook wat gekrompen zodat ze net niet meer passen. Als ik ze in het water leg om ze weer wat vocht op te laten nemen valt de verf eraf vrees ik. Iemand tips?

    1. Heel misschien werkt rauwe lijnolie beter. Dat wordt niet hard maar blijft wel on het hout zitten.
     Én het kan overgelakt worden voor het geval de lak die er nu op zit onverhoopt toch loslaat.

     1. Rauwe lijnolie hard ook uit, maar langzamer dan gekookte. Los daarvan heeft het weinig verschil. Ik verwacht alleen niet dat de olie gaat zorgen dat het hout gaat uitzetten. Daar heb je toch echt water voor nodig.

      Dus ik zou toch in het water proberen te leggen. Je loopt wel het risico dat als ze dan weer drogen, dat de handvatten zullen barsten doordat ze weer krimpen. Eventueel kan dan de krimp wel wat voorkomen worden met lijnolie, als dat de porien opvult terwijl het hout nog niet helemaal kurkdroog is.

      Andere optie: ruimen met een ruimer. Dat moet uiteraard heel voorzichtig, zodat je het hout niet te veel belast. Het voordeel dan is dat ze in ieder geval in droge toestand al passen, en daarmee voorkom je dat ze ooit barsten door uitdrogen. Dan kun je ze met een flexibele kit vastzetten, waardoor het hout wat kan werken.

      En een riskante optie: uitbranden door over een roodheet gestookt stuur te schuiven (met vuurvaste handschoenen uiteraard, en snel er weer af trekken en in water afkoelen). Dat laatste doe ik met handvatten voor messen, en werkt heel goed. Maar of je dat nu met antieke handvatten moet doen 🙂

 2. Beste Jeroen,

  Wat een interessant en leuk artikel. Graag zou ik met je in contact komen over de artikelen, advertenties en foto’s. Alvast veel dank.

  Groet,
  Jochem Pon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *