Islok bakbrommer van Wilco

Hallo, mijn naam is Wilco Siebelink.

In het verleden had mijn opa een ijsbedrijf en ging rond met, zoals wij ze noemden, bakfietsen. Dit waren bakfietsen met een jlo blokje achter op de drager, ook wel “biefstukwarmer” genoemd.

Nu wilde ik de geschiedenis van onze bakfietsen uitzoeken om te kijken wanneer ze zijn aangeschaft. Maar helaas kan ik die samenstelling nergens vinden op het internet.

Het enige waar ik steeds op uit kom zijn deze fietsen, het hele aandrijfgedeelte aan de achterkant klopt met onze bakfietsen:

Maar daar houd het dan ook meteen op. Het frame aan de voorkant lijk erg veel op die van een bakbrommer.

Dus misschien kunnen jullie mij helpen of weten jullie waar ik die kan vinden

Hieronder kunt u de bakfiets en het aandrijfgedeelte zien:

Groeten,
Wilco Siebelink

Eén gedachte over “Islok bakbrommer van Wilco”

  1. Beste Wilco,

    Dit is er eentje waarvan het merk vrij makkelijk te herkennen is, namelijk een Islok. De framebouw uit gestanste en gelaste plaatdelen in die vorm is typisch voor het merk. Deze site gaat voornamelijk over de niet gemotoriseerde bak- en transportfietsen, maar ik ben wel een klein beetje bekend met ook de gemotoriseerde varianten van Islok. Maar die ik ken hebben een motorblok voor het zadel, niet een JLO achterop zoals deze. Of deze zo uit de fabriek kwam, of dat het een bakfiets is die is omgebouwd weet ik niet. Maar ik vermoed sterk het laatste, omdat de drager van het motorblok wel erg lijkt op zelfbouw.

    Over JLO kun je hier meer informatie vinden:
    https://www.transportfiets.net/2020/05/08/in-samenwerking-ligt-onze-kracht-islok-bakfietsen/
    https://www.transportfiets.net/2019/04/19/islok-bakfiets-1951/
    https://www.transportfiets.net/2020/01/27/advertentie-islok-1952-53/
    En als je in de zoek functie van de site Islok invult, krijg je naast de bovenstaande artikelen ook wat voorbeelden van Islok motorcarriers.

    Kwa datering, Islok begon rond 1949 voor zover mij bekend. De achternaaf zou ook nog een datum kunnen opleveren, maar waarschijnlijk zal dat niet van de bouw van de bakbrommer zelf zijn, als die ooit omgebouwd is voor een JLO motor. Het jaartal van de naaf vind je, mits hij ook van Fichtel & Sachs is, links onder het omcirkelde arend logo, zoals dat hier te zien is: https://3.bp.blogspot.com/-AooSulwug-4/WZ8nVB0mcCI/AAAAAAAABeU/vcwMqpS7k_EuFO0HqUPqxreIEd-YnIkDQCLcBGAs/s640/IMG_5411.JPG (ook te vinden op de interne onderdelen van de naaf).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *