Phoenix van Abram uit 1949

Hallo transportfiets liefhebbers,

Ik heb een transportfiets gekocht uit 1949 van het merk Phoenix. Dit is slechts nog maar 1 van de familie Nijendanning. Deze fiets hebben ze begin jaren ’50 gekocht. Ze hebben hem niet veel gebruikt, ondanks als je naar de lager delen kijkt, je wel anders zou denken: de voornaaf draait helemaal verrot, op de trapas zit speling op en de buitenste drijfkoplager is erg stug. De fiets heeft vroeger ook dienst gedaan in Meppen.

In 1952 kochten ze een nieuwe trekker, een 1 cilinder diesel 16 pk, een Steyr. Hier hebben ze zelf een bakje achter hebben gemaakt waar 6 melkbussen op konden staan.

Deze boer had vroeger ongeveer 17 koeien.

De jonge man hielp al op de boerderij vanaf zijn 5 a 6de levensjaar.

Ze hebben de fiets niet veel gebruikt, maar als ze hem gebruikte, moesten ze 3 à 4 km fietsen om de melkbussen weg te brengen. Later in de jaren ’70 is die nog eens een keer gebruikt in een optocht met de melkbussen er weer aan. Niet heel veel later is die op zolder komen te staan met een lekke band. De achterband was om de velg weg gegaan en de binnenband hebben ze eraf gehaald toen ze hem van zolder hebben gehaald. De binnenband is weer tot leven gekomen en heeft wat rode drap op de naaf achter gelaten.

Helaas is de achterband keihard geworden en niet meer bruikbaar. De voorband is nog wel bruikbaar en komt op mijn *batavus 1932*

Ik heb deze informatie gekregen van de heer Enk Nijendanning.

Groet, Abram

Eén gedachte over “Phoenix van Abram uit 1949”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *