Oud frame van Maurice (Juncker/W.K.C. 1924)

Dit frame was voorheen in bezit van Nick, zie eerder artikel: 2 hele oude transportfiets frames van Nick. Nu is hij in handen van Maurice.

In ieder geval is nu bevestigd dat hij uitgerust is geweest met een bandrem, waarvoor de geleider op de voorvork nog aanwezig is. Als dit er origineel op zat (en dus niet later is toegevoegd), dan is dit een wel een zeer oud frame. De laatste afbeelding in een prijscourant met bandrem is de Gazelle uit 1917.

De trapas is een korte, slechts zo’n 140mm lang, van het merk WEB:

Afmetingen van het trapashuis:

En het gat voor de stelknop. Dit is zoals eerder besproken iets wat maar op weinig transportfietsen in prijscouranten terug te vinden is en allemaal jaren ’20 of eerder. De laatste is van Empo uit 1929, maar daar blijkt uit de beschrijving dat de gebruikte afbeelding verouderd is. Ook de balhoofdbuis uit een stuk is vrij kenmerkend voor transportfietsen van tot rond 1930.

De ingesoldeerde achterpadden:

En de twee (!) framenummers:

Alles bij elkaar wijst toch op een bouwjaar begin jaren ’20 of nog eerder. Maar het zou mooi zijn als er ooit een merk en exact bouwjaar aan gekoppeld kan worden.

Aanvulling: onbekende codering “CD” op het balhoofd:

6 gedachten aan “Oud frame van Maurice (Juncker/W.K.C. 1924)”

 1. Mij vallen een paar overeenkomsten op met de Göricke die ik heb.
  De gaffels zijn identiek en ook de manier waarop ze in de vorken zijn gesoldeerd.
  Ook de lengte van de trapas is hetzelfde wat komt omdat de breedte van de liggende achtervork smaller is dan die van latere transportfietsen.
  Voorlopig ga ik er van uit dat het de manier was om fietsen te bouwen in die vroege periode.

  1. Klopt, dat zijn de twee potentieele kandidaten voor de oudste overgebleven transportfietsen.

   Die buizen vielen mij ook op, en ook dat de staande achtervork en mannetje een meer moderne vorm hebben. Meestal zijn die bij oude fietsen een stuk rechter, waardoor je niet een mooie boog hebt die het spatbord volgt. Dat is hier wel al zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *