Fichtel & Sachs Torpedo 40 gaats gevonden!

Hallo Redactie,

Ben al even op zoek naar een 40 gaats Fichtel & Sachs Torpedo naaf van voor de oorlog, maar helaas heeft de zoektocht nog niets opgeleverd  Ik kijk vaak op Ebay.de, Markplaats, Transportfiets.net, en scheunenfun.de. Hoop dat ik via de lezers van jullie site nog aan een F&S naaf kan komen.  Voorkeur gaat uit voor een zwarte versie, maar vernikkeld is ook prima.  Mocht het enkel de huls zijn zonder binnenwerk, dan ben ik zeker geholpen.  Het zou mijn Gazelle transportfiets weer helemaal compleet kunnen maken:  

Nog wat foto’s. Het framenummer komt uit 1931:

Overigens ben ik al weer 15 jaar een liefhebber van transportfietsen, maar vond het tijd worden om er een ware hobby van te gaan maken.

Ter aanvulling, de Gazelle folder uit 1931:

Vervolg:

Hallo, ik wilde laten weten dat ik eindelijk een 40gaats naaf gevonden heb bij Toon in Oirschot. Ziet er nog netjes uit, en geen sporen van slijtage! Huls is van 1935, binnenwerk van tussen de ’25 en ’41. Spaakgaten zijn 2.8mm doorsnee.

Met vriendelijke groet,
Aleksis

9 gedachten aan “Fichtel & Sachs Torpedo 40 gaats gevonden!”

  1. Helaas kan ik je niet helpen, ik heb aardig wat torpedo’s in de collectie maar alles is 36 spaken.
    Waarom denk je dat de fiets op de foto een Gazelle is? Ik zie eigenlijk geen van de Gazelle kenmerken terug in de fiets (Gazelle rek, schuine schouders voorvork, typische spatborden met 1 set spatbordstangen ipv 2,etc…..)

    Ik denk dat je sneller en goedkoper uit bent om er gewoon een voor-oologse torpedo met 36 spaken in te zetten. Een 36 spaaks transport velg is ook nog betaalbaar.

    1. Het is wel een Gazelle, en zo te zien eentje tussen ’36 en ’38. Alleen geen Gazelle voordrager.

      Ik dacht dat Gazelle’s alleen in begin jaren ’40 een 40 gaats achternaaf hadden, maar ik blijk het mis te hebben. Ik heb even spaken geteld in de folders uit de jaren ’30, en daar zie ik ook 40 spaken in de achterwielen. Het zal alsnog best niet makkelijk zijn zo’n naaf te vinden. Ik verzamel ook Torpedo naven, en ik ben er nog nooit een tegengekomen. Los van naven uit het begin van de 20’ste eeuw, maar die zijn erg duur en hebben in het algemeen ook kleinere spaakgaten.

  2. Alles wat ik ooit tegen ben gekomen is een Styria met veertig gaten en die zit in het achterwiel van de fiets van Sandra. Die was ongebruikt en is waarschijnlijk zo lang op de plank blijven liggen tot het niet meer gebruikelijk was om veertig spaaks wielen te gebruiken.
    Verder heb ik ze ook niet gezien. Andere voornaven transport anders dan van Gazelle voor veertig spaken ben ik ze ook bijna nooit tegengekomen.

  3. Ze bestaan wel, ze staan in de torpedo brochures vermeld en ik heb zelf ook een 28 x 1/12 wiel staan met een 40 gats torpedonaaf uit 1932, wel voor dunne spaken.

    Gebruikte Gazelle niet ook Husqvarna Novo naven voor transporters?

  4. Ik heb er ook een liggen 40 spaaks spaak 12 maar spaak 11 zou met enige moeite er ook door heen kunnen
    er staat een 3 op { spaak 12 } de huls zou uit 33 zijn en is ooit opnieuw verchroomd ,ook heb ik meerdere Gazelle Transport Rijwielen gehad met 40 spaaks F&S naven .
    Ik heb een Gazelle Transport met een 36 spaaks wiel hier ga ik die 40 spaaks Torpedo naaf in zetten .

  5. Je hebt natuurlijk meerdere merken die remnaven 40 gaats maakten zo heb ik ergens ook een Perry en volgens mij { weet niet zeker } een van Sturmy Archer 40 gaats maar deze laatste 2 zijn voor dunnere spaken waarvan 1 wel gestaakt is in een Transport wiel 26 x2 x1 3/4 .
    Kleine moeite deze Gazelle meer originaliteit te geven een ouder type Gazelle rek en een Gazelle Transport voorspatbord .

    1. Engelse merken hadden achter lang standaard 40 spaken en voor 32. Het is een beetje als dat ze op het vaste land voor/achter 36 spaaks hadden maar achter een maatje dikker. De vooroorlogse Engelse manier is overal de zelfde maat spaken enkel achter 8 meer dan voor.

  6. Ik heb even de Gazelle folder uit 1931 bijgevoegd. Daar staan de opties met en zonder voordrager. De voordrager is overigens nog het vroegere model. Die vindt je niet zomaar.

    Overigens bedenk ik me dat in de afbeelding de fiets met vaste achternaaf afgebeeld kan staan. Dus dat betekent niet persé dat er destijds ook een remnaven met 40 spaken werden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *