Mohawk van Johannes

Deze fiets heb ik zo’n 15 jaar geleden gekocht van een ouwe bakker. De grote mand heb ik daar laten staan. Ik heb het framenummer gevonden (27758) en vroeg mij af of er nog onderdelen te krijgen zijn. Vroeger zat er een winkeltje in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam met 2 ouwe dametjes die nog van alles hadden aan oude onderdelen (Cito?)

Weet jij hoe oud deze fiets is, waarschijnlijk een Eysink, maar er zit geen plaatje op. Zijn die er nog trouwens? Alvast bedankt voor een reactie.

Groet,
Hans Koppers

13 gedachten aan “Mohawk van Johannes”

 1. mooie fiets
  ziet er vrij oud uit
  door lopende balhoofd buis
  jammer dat je de mand niet mee genomen hebt
  is wel eens stukje geschiedenis
  ook wel een speciale drager

  staat er op de achternaaf geen leeftijd?
  als die van torpedo is staat er links of rechts onder het logo de leeftijd

  groet abram

 2. De fiets is een Cyrus. Eysink had aparte lugs op de voor- en achtervork. Ook het type balhoofd klopt voor Cyrus, met de 10 (?) kantige vorm.

  De voordrager is vrij uniek. Het is de eerste keer dat ik deze variant tegenkom. Normaal zijn ze aan de achterkant smal, en worden breder naar voren toe.

  Ik heb helaas geen informatie over Cyrus framenummers, dus daar is hij niet aan te dateren. Ook de achternaaf is een veel recenter model, dus daar is ook geen datering mee te bepalen. Ik verwacht dat hij in ieder geval vooroorlogs (of tot begin jaren ’40) is, vanwege het model voordrager. Dus ergens tussen begin jaren ’30 en begin jaren ’40.

  Onderdelen zijn helaas erg zeldzaam tegenwoordig. Er is nog een plek waar je terecht kunt, en dat is Toon Mensink: http://www.nostalgie-oirschot.nl/ Verder zuinig zijn op wat je hebt, en reviseren waar mogelijk. Maar de fiets ziet er nog zeer goed uit, dus ik verwacht niet dat je veel nodig hebt.

 3. N.b. deze fiets doet mee nog sterker vermoeden dat Cyrus het model mohawk van Eysink heeft overgenomen. Ik had al zo’n vermoeden, omdat Eysink na 1930 het “mohawk” model frame niet meer toont in de folders, en Cyrus in 1931 (even nagezocht) dat model voor het eerst produceerde. Deze Cyrus heeft nokken op de voorvork, wat dan weer typisch is voor Eysink, maar niet de lugs voor de spatbordstangen of de vaste nokken op het stuur voor de voordrager (zoals te zien in: https://www.transportfiets.net/2020/04/25/eysink-super-standaard-1930-mohawk/) . Nog een reden waarom ik denk dat het model van Eysink is overgenomen door Cyrus, is vanwege de typische staande achtervork, die bovenaan breder is dan normaal, en met het rechte mannetje. Dat is ook typisch voor Eysink, en zie je ook weer terug bij de Cyrus mohawk. P.s. dit is een Eysink ter vergelijking: https://www.transportfiets.net/2020/04/25/eysink-super-standaard-uit-1925-van-sjoerd/

    1. Toch geen slechte deal voor E20, dat is alleen al voor het crankstel een prima prijs. Had ik nog maar wat ruimte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *