Maxwell bakfiets met letterwiel in Amsterdam

Typische “krakersbakfiets” uit Amsterdam, een Maxwell Duplex. Maar wat opvalt is het letterkettingwiel:

Die lijken maar kort geproduceerd te zijn, want er is maar heel weinig beeldmateriaal van in de prijscouranten. Op een paar laat jaren ’30 bakfietsen kun je ze met wat fantasie herkennen. Maar je ziet ze wel op de afbeeldingen van Maxwell transportfietsen eind jaren ’30 – begin ’40. Zoals bij dit kruisframe uit 1940:

Het Maxwell kettingwiel variant met 3 B’s in plaats van Maxwell van Chiel:

10 gedachten aan “Maxwell bakfiets met letterwiel in Amsterdam”

 1. komen we steeds meer fietsen weer terug op aarde
  ik ga achter die bakfiets aan als deze eventueel te koop is of te ruil is tegen mijn gazelle bakfiets
  vind het erg jammer en spijtig om te zien hoe deze er bij staat

 2. Ha, nog een echt verpunkt exemplaar, die zie je niet veel meer. Maar dat geldt ook voor het aantal resterende gekraakte panden. Mijn liefde voor transportfietsen dateert uit eind jaren ’70, toen ze in Amsterdam als een soort statussymbool voor punks golden. Ze werden toen nog vrij regelmatig op het Waterlooplein aangeboden, ook onderdelen.

  1. Ik vind dergelijke verpunkte bakfietsen geweldig. Ik kom er zo af en toe nog wel eens een paar tegen. Bij demonstraties zie je ze uiteraard er vaak bij 🙂 Ik heb nog een hele reeks foto’s van zulke bonte bakfietsen. En zijn er volgens mij nog een hele boel van, maar je moet ze weten te vinden. Ik vermoed dat mijn bakfiets er ook ooit een geweest is, want er zaten bonte kleuren op het frame voor ik hem ging opknappen.

   1. Ik ben ook gek op krakerspunkbakfietsen. We hebben er wel eens een topic over gehad op facebook. Overigens heb ik zo een tandwiel liggen als op dat kruisframe, met 3 B’s. Vraag me af waar die voor staan bij Maxwell…

    1. He, het was me niet opgevallen dat daar geen Maxwell in stond, maar 3 B’s. Dat zou Brampton kunnen zijn. Ik ken in ieder geval meer voorbeelden van kettingwielen met 3 B’s, maar dan wel in andere vorm, die van Brampton afkomstig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *