Juncker slagersfiets uit 1929

Hij ziet er misschien niet zo fraai uit op de foto’s, maar dit is wel een interessant project. Nog originele handvatten, zadel en pedalen, dat zie je niet vaak. Zeker niet bij zo’n oud exemplaar. En de geschiedenis is bekend.

Aan het kettingwiel te zien is dit een Juncker van na 1930. En de bagaggedrager lijkt van het model dat Juncker gebruikte voor 1938, in ieder geval tot 1935 (van 1936 en 1937 is geen documentatie beschikbaar). Ook lijkt hij de typische gladde balhoofdbuis te hebben.

De advertentie beschrijft: “Opa’s opa z’n transportfiets van familiebedrijf staat bij mij op zolder. Al een tijdje. De geschiedenis is er een van de Veemarkt in Crooswijk en het Aboittoir aan de Boezemweg in Rotterdam. De Slagersfiets zoekt een nieuwe bestemming.”

Aanvullende informatie: “Kleindochter Francisca (inmiddels een vijftiger) schreef:
Ik kan wel iets vertellen over de historie van de fiets. Mijn opa, geboren rond 1910 heeft als jongetje voor zijn vader die slager was, bestellingen rond gebracht met de fiets. Zijn vader, mijn overgrootvader dus, had een bedrijf op het abbatoir aan de Boezemweg in Rotterdam.Het abbatoir wat nu niet meer bestaat is opgeheven in 1981. Tijdens de verhuizing van het bedrijf van mijn opa kwam de fiets tevoorschijn, en is meeverhuisd naar de nieuwe locatie. Rond 1990 is het bedrijf verkocht en kreeg ik de fiets te zien, en heb de fiets meegenomen omdat hij anders weggegooid zou worden. Ik had toen het idee om de fiets op te knappen, maar daar is niets van terecht gekomen.”

Zo zal de fiets er oorspronkelijk uit hebben gezien (uit de Juncker folders 1931-1935):

28 gedachten aan “Juncker slagersfiets uit 1929”

 1. tja , of je moet nog zo,n bovenbuis beschermer van een 80 er jaren BMX crossfiets voor op de kop kunnen tikken , dan zie je er ook niks meer van ….

 2. Dat is wel uit te deuken, eerst rechttrekken op de reguliere wijzen dan een gaatje boren om daar een punch doorheen te steken zodat je ‘m van binnenuit uit kunt deuken. Al zit de onderste buis dan wel in de weg natuurlijk. Als nieuw zal het vast niet worden, maar rijd- & toonbaar zou moeten lukken. Leuk projectje, maar omdat er nog maar weinig fiets-archeologie aan te bedrijven valt niet voor mij! Ik ben wel benieuwd of we ‘m komend jaar op de GTT zien ๐Ÿ˜‰

  Wat een apart crankstel trouwens, dit is wel degelijk een echte ‘glockenlager’, in tegenstelling tot die WKC van laatst.

  1. het lijkt mij vrijwel onmogelijk om zo,n dikke ronde buis ooit weer in vorm te krijgen zonder slijp of laswerk , tellen we er nog een ketting bij twee nieuwe banden een voorspatbord en wat beugels en dan hard hopen dat de rest zoals wielen spaken lagers , trapas en balhoofd nog oke zijn ; het zal mij benieuwen wie dat ziet zitten ; maar ik hoop dat we het op dit forum allemaal te zien krijgen ; dat zou wel mooi zijn

 3. Nog wat extra informatie toegevoegd. Als kind zal de opa niet op deze fiets hebben gereden, dat zal waarschijnlijk een ouder exemplaar geweest zijn. Maar goed, als deze alsnog 85-90 jaar in de familie is geweest is dat best een tijd!

 4. Leuke fiets hoor. Ook het metaal op de drager tegen het gezoute vlees, ben benieuwd of het spatbord van koper is?

  Wilde deze eerst aanschaffen voor het zadel en cranstel, maar door alle aandacht op 3 verschillende sites zal de prijs het niet meer waard zijn. De bovenbuis had ik geeneens gezien, inderdaad vervelend werk om dat goed te krijgen!

 5. ik had er ook nog wel wat hoop op gevestigd, maar er is idd een hoop aandacht voor, prima als deze behouden blijft??

  1. niet ieder bieder is een koper , ik snap die aandacht ervoor niet ; alleen het tandwiel is iets wat eruit springt

   1. Jazeker!
    Ik wilde er niet aan beginnen. Ik heb die van Jos al maar het is natuurlijk wel een exemplaar wat het waard is om gered te worden. Leuke uitdaging ook ๐Ÿ™‚
    Ben benieuwd of we er nog iets van gaan zien.

 6. Inmiddels bekend bij wie de fiets terecht is gekomen, bij Peter. Hij blijkt ouder dan ik dacht uit 1929! Dat is dus weer een jaren ’20 transportfiets bekend, en eentje waarvan de geschiedenis bekend is. Volgens Peter is de wijk waar de fiets uit komt in de oorlog platgebombardeerd, dus hij gaat nog navragen of bekend is of de deuk in de buis daardoor is veroorzaakt.

  1. dat zou wel een precisiebombardement zijn geweest dan …
   hopelijk gaat Peter hier meer over de voortgang van de restauratie posten

 7. Als dat waar zou blijken te zijn is dat wel een goede reden om de fiets juist niet uit te deuken. Zo’n verhaal is mooier dan de mooist gerestaureerde fiets!

  1. Snuf de hond verhalen zijn altijd spannend [maar niet altijd op waarheid gebaseerd]…
   net alsde meeste mp verhalen van verstopt in de hooimijt voor de Duitsers of gebruikt in het verzet ect.

   1. In ieder geval het stuk: “Mijn opa, geboren rond 1910 heeft als jongetje voor zijn vader die slager was, bestellingen rond gebracht met de fiets” kan niet kloppen, omdat hij rond de 19 was toen de fiets werd gebouwd. Dus dat verhaal zou dan over een eerdere fiets moeten gaan. Maar het zou best kunnen dat deze fiets nieuw werd aangeschaft door het bedrijf, en sindsdien altijd in de familie is geweest. Maar het kan natuurlijk ook dat de fiets ooit veel later tweedehands is aangeschaft en dus veel minder lang in de familie is geweest. Het mooiste zou zijn als er foto’s bovenwater zouden komen waar de fiets op staat (en duidelijk herkenbaar als deze fiets).

 8. Rond 1910, dat kan alles zijn tussen 1905 en 1915…. Als opa in 1915 is geboren was hij 14 toen de fiets werd gemaakt. Wat feitelijke informatie zou hier wel helpen; wanneer is opa nu werkelijk geboren, is er nog een aankoopbewijs van de fiets, is er misschien een foto van opa op die fiets etc. En liefst natuurlijk een prentje van iemand die de fiets onder de rokende puinhopen van het net gebombardeerde Rotterdam uittrekt, al is dat waarschijnlijk wat te veel gevraagd. Dat zou het mooie verhaal transformeren tot een geloofwaardige geschiedenis, en de fiets tot een museumwaardig exemplaar.

  Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik wel hou van een mooi verhaal ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *