Bakfiets van Edwin

Mijn naam is Edwin Heynekamp en ik ben momenteel deze bakfiets aan het restaureren. Ik heb alleen een nummer 732 A gevonden op het frame. Ik zou graag weten welk merk het is en of er überhaupt onderdelen te vinden zijn. Ik weet nog niet wat er allemaal versleten of stuk is. Ik ben er net mee begonnen. Hopelijk kan ik via deze weg er meer te weten te komen, om deze bakfiets in zo’n oude glorie terug te brengen.

Mvg 
Edwin Heynekamp.

9 gedachten aan “Bakfiets van Edwin”

 1. Beste Edwin,

  Dit lijkt me al een zeer solide bakfiets, waar niet al te veel aan gedaan hoeft te worden. Hij heeft zo te zien binnengestaan, en dat scheelt heel veel roest schade.

  Het belangrijkste is alle lagers na lopen, en op nieuw smeren. Hopelijk zijn ze niet te ver versleten, want onderdelen als bijvoorbeeld de trapas en crankstel zijn zeer schaars. Niet alleen omdat het een afwijkende maat is van reguliere fietsen en al 50 jaar niet meer gemaakt wordt, maar ook omdat er heel veel verschillende maten zijn voor bakfietsen en transportfietsen. Dus wees er heel voorzichtig mee. Ook met de rest, wees zuinig met de onderdelen die je hebt. Veel ervan is of onvindbaar, of heel duur. Dat geld ook voor bijvoorbeeld zelfs de spaken van de voorwielen. Van het achtwiel is makkelijker, dat is meestal een standaard fiets maat. Voor onderdelen kun je terecht bij Toon Mensinck in Oirschot (http://www.nostalgie-oirschot.nl/). Maar wees bereid om flink wat geld paraat te hebben, want onderdelen zijn duur.

  De identificatie en datering van de bakfiets is een stuk moeilijker. Het model frame is gebruikt door o.a. Lely, Empo en Gruno, en mogelijk meer merken waar ik nog geen documentatie van heb. Ik kan geen exact overeenkomend model vinden. De Empo en de Lely model 120a lijken in de buurt te komen. De Lely model 120a heeft ook dezelfde sluiting van de voorklep: https://www.transportfiets.net/foto6/transportfiets_066.jpg
  Maar het model zadel is anders, en ook de spatbordbeugels en de remhevel. Dus ik heb mijn twijfels of het die wel is.

  Het model frame van de bakfiets is tussen begin jaren ’30 en begin jaren ’70 is geproduceerd, dus dat is nogal een lange periode. Het zadel, mits dat origineel is, is van een model dat je vanaf de jaren ’50 ziet, met name met die conisch gevormde drukveren aan de achterzijde. Dus ik vermoed dat de bakfiets in ieder geval van na de oorlog is, dus tussen jaren ’50 en begin jaren ’70.

 2. Prachtvondst, er lijk maar weinig mee mis mee te zijn, zelfs de bak ziet er uit of die nog goed te gebruiken is. Ik ben het helemaal met Jeroen eens dat je zuinig moet zijn op onderdelen, nieuw wordt het niet meer gemaakt dus het wordt steeds lastiger om aan onderdelen te komen. En prijziger! Ik ben benieuwd naar het resultaat van de restauratie.

  Maar wat betreft dat zadel, eergisteren poste Jeroen nog een foto van de Kestein werkplaats in de jaren 1920-1930. De transportfiets op die foto heeft ook een zadel met conische drukveren, zij het wel gecombineerd met hangveren. Volgens mij hebben alleen zadels van Lepper zulke conische veren en die hebben ze blijkbaar heel lang gebruikt. Dus of je ‘m daar nou goed mee kan dateren…. nog afgezien van het feit dat een zadel zo verwisseld is. De witte vlakken op de spatborden zeggen in ieder geval 1935 of later, want dat werd toen verplicht. Al kunnen die ook later wit geverfd zijn, maar dat zou je moeten kunnen zien.

  Groetjes, Rob

  1. Ik bedoelde specifiek op zadels met alleen drukveren. Ik ben door alle prijscouranten heengegaan, en je ziet ze niet voor de oorlog. Dan zijn het alleen cylindrische drukveren. Zadels met alleen cylindrische drukveren zijn typisch jaren ’50 en later.

 3. Het zadel met de drukveren die van boven een kleinere diameter hebben dan van onderen hebben een breder dek. Het grapje is dan ‘het zadel met de brede blik’.
  Het blik waar de twee slotbouten in zitten is breder en de twee bouten staan ook verder uit elkaar dan bij andere zadels. Mocht het zo zijn dat het leren dek niet meer te gebruiken is dan zal er een specifiek dek voor gezocht moeten worden.
  Is er iets af te leiden uit het spatbordsteuntje wat over het achterspatbord ligt?

  1. Er zijn verschillende modellen van. Ik heb er tot nu toe enkele gehad waarbij de dekjes precies hetzelfde waren als de normale Lepper drieveer, dus die kon ik gelukkig gewoon uitwisselen.

 4. mooi ding
  de grendels die op de voor kant zitten horen onderandere op een miedema wagen
  leuk opknap exemplaar ben benieuwd wat he er van maakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *