7 gedachten over “Transportfiets dateren & identificeren”

 1. Welkom! Over de fiets kan ik in ieder geval zeggen dat het geen Gazelle is, maar een ander merk. Gazelle heeft verschillende kenmerken die typisch alleen Gazelle gebruikte, zoals het model voordrager, afgeschuinde schouders van de voorvork, een dikke, zwarte voornaaf, 40 spaaks voorwiel etc. Zie bijvoorbeeld: Gazelle uit 1955 van Henk – transportfiets.net Welk merk het dan wel is, is heel moeilijk te achterhalen, omdat het een fiets is die geen merk specifieke onderdelen heeft. De meeste transportfietsen werden gebouwd uit dezelfde onderdelen, dus indien een merk niet meer zichtbaar is, is het vrijwel onmogelijk die te indentificeren. Het is wel een groter merk, gezien het lange framenummer. De positie, stijl van het framenummer kan soms helpen in identificatie, maar daarvoor heb ik niet genoeg kennis. Kwa datering, dan zou ik af moeten gaan op een aantal details. De fiets is zo te zien volledig gerestaureerd, wat betekent dat het niet met zekerheid te zeggen is wat origineel is en wat niet. De achternaaf is als het goed is een Fichtel Sachs Torpedo, en daarop kun je een jaartal vinden tot 1958, en daarna een letter die een jaartal aangeeft. Zie: http://www.rijwiel.net/artdaten.htm. Maar dat geldt natuurlijk alleen als de achternaaf of het hele achterwiel nooit vervangen is.

 2. Als je de geschiedenis er op naslaat en je bewust wordt van de wijze waarop transportfietsen gebruikt en dus ook gerepareerd werden dan zou je kunnen zeggen dat het nooit de bedoeling is geweest dat dergelijke gebruiksartikelen origineel zouden blijven.
  Wij, liefhebbers zijn als geëmigreerde Nederlanders in Canada. Die zijn Nederlandser dan Nederlanders. Daar lopen de dames nog met klompen aan hun voeten en kappen op hun hoofd.
  Het merk Gazelle is een uitzondering omdat het allerlei ‘originele’ kenmerken had die maakten dat er alleen maar gerepareerd of vervangen kon worden met Gazelle onderdelen.
  Het blijft natuurlijk altijd leuk rechercheren naar dat wat er ‘af fabriek’ gemonteerd werd maar het persoonlijke verhaal roept een gelijkwaardige nieuwsgierigheid op.
  Het merk van de fiets blijft waarschijnlijk een raadsel maar het is een zeer mooie fiets geworden die jij tijdens je leven waarschijnlijk niet meer gaat verslijten.
  Wat ik grappig vind is dat er op je fiets een zelfde stuur gemonteerd is als het stuur op de fiets van mijn vriendin. Dat was indertijd ongebruikt en ik heb dat nog niet eerder gezien. Een detail is de grote kop van de extenderbout.

 3. mooie fiets lijkt mij fongers vanwege de groene bies ik ken geen ander merk met groene bies
  maar dan staat er tekst in het balhoofd rechter onder zijde als ik me niet vergis
  groet abram

 4. Deze fiets is compleet gerestaureerd en door iemand voorzien van fantasie biesjes ala Fongers. Ook jammer van de normale cranks en waarschijnlijk vervangen trapas. Een merk valt hier zeker niet meer aan vast te knopen, zeker niet na deze restauratie, alle specifieke kenmerken zijn weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *