Kinderen vervoeren op de transportfiets

Voor liefhebbers van authenticiteit, dit is niet voor jullie 😉 Mijn dagelijkse transportfiets is in eerste instantie mijn primaire vervoersmiddel, dus moet daar zo geschikt mogelijk voor zijn. En dat betekent nu dat hij geschikt gemaakt moet worden voor het vervoer voor mijn dochter. Daarvoor moesten wat aanpassingen plaatsvinden.

Als eerste om het stoeltje te bevestigen, moest er een bagagedrager achterop. Daar kun je niet zomaar ieder exemplaar voor gebruiken, aangezien de meeste die tegenwoordig te koop zijn maar tot 15kg geschikt zijn. Ik had nog een Steco PTT drager liggen, dus die ging achterop.

Dan komt nog de vraag hoe de fiets stabiel neer te zetten. Ik heb er nu een Ursus Jumbo 28 (extra zware versie) middenstand onder gezet. Die klapt breed uit, en kan 80kg dragen. Dat is wel (net) voldoende voor fiets + kind + boodschappen. Die ging er niet zonder meer onder, omdat hij het kettingscherm wegdrukte. Maar uiteindelijk heb ik het opgelost door een stukje hout tussen de standaard en het frame te plaatsen, waardoor de standaard wat lager uitkomt.

Op zich lijkt de fiets er ook nog stabiel mee te staan als het stuur omklapt, wat meestal zorgt dat een transportfiets met standaard omvalt. Maar ik heb er voor de zekerheid een stuurblokkering opgezet. Die zijn helaas nieuw te koop. Maar Sparta had ze jaren terug voor de Spartamet gemaakt. De oude versie ervan is van staal, en dat werkt redelijk. Ik merk dat hij nog wel behoorlijk flext onder het gewicht van het stuur, maar zolang de fiets verticaal staat, houdt hij het stuur goed recht.

Tot slot nog het zadel, daar kunnen kindervingers tussen de veren knel komen. Ik had er een zadel op met zowel hang als drukveren, en dat is te veel plekken om vingers tussen te krijgen. Ik heb er een zadel met alleen twee drukveren opgezet. Nu moeten er nog een bescherming omheen, waarvoor ik de Bobike zadel veren beschermer heb besteld, dus die komt er nog op.

Verder nog moderne verlichting erop, en er komen nog twee banden onder met reflectie (zit er eentje al tijdelijk op, leenwiel van een andere transportfiets), gewoon om toch even wat veiliger te zijn in het verkeer.

Ik hoop dat dit ook anderen wat opties geeft wat je met een transportfiets kunt doen dat buiten wat mogelijk is als je het alleen bij volledig authentiek kijkt.

Jeroen

5 gedachten over “Kinderen vervoeren op de transportfiets”

 1. Ik vind het geweldig dat je jouw fiets gebruikt als werkpaard. Daar zijn ze tenslotte voor gemaakt.
  Het is inmiddels bekend dat er een onderscheid bestaat als het om de benadering gaat hoe om te gaan met erfgoed.
  Toerfietsen van bepaalde merken en met een respectabele leeftijd waren weliswaar om te gebruiken maar ook om mee te pronken. Daarbij kan ik mij voorstellen dat het voor sommige ondernemers ook een dingetje was om met een transportfiets te laten zien dat hij trots was op zijn bedrijf.
  Maar het blijft een feit dat een transportfiets, meer dan een toerfiets een gebruiksartikel was wat intensief gebruikt werd waardoor er wel eens wat aan gerepareerd moest worden. Zo zijn die reparaties en aanpassingen zo vanzelfsprekend geworden dat ze als het ware ook tot het erfgoed zijn gaan behoren.
  De historische waarde gaat dan niet meer alleen maar over de manier waarop de fiets is ontworpen, waar en wanneer die is gemaakt en welke praktische slimmigheden er zijn verzonnen maar ook om wat er mee gebeurd is nadat de fiets in gebruik is genomen.
  Wat dan wel een dingetje kan zijn is de manier waarop een fiets wel of niet gerepareerd ‘mag’ worden. Ik zelf probeer mij daarbij in te leven in de tijd waarin de fiets daadwerkelijk gebruikt werd. Liever hardsolderen dan lassen. En als er dan toch gelast wordt, liever niet te zien.
  Spatborden vervangen? Dan toch maar liever zo breed mogelijk. Zadel vervangen? Dan maar liever niet met een verzinkt frame of enkele strop.
  Pedalen liever zo lang mogelijk.
  Maar het zal toch wel zo blijven dat blijven fietsen is waar het om gaat en als er dan even een bepaald onderdeeltje niet voor handen is zul je geschiedenis moeten schrijven 🙂

 2. Het lijkt me vragen om ongelukken om op zo,n fiets een grote mand voorop en zo,n joekel van een kinderstoel achterop te zetten ; hoe stap je op en laat staan af met een kind achterop ? ; sorry maar in mijn ogen puur gevaarlijk je ligt zo ondersteboven met fiets en kind …..

  Een betere optie lijkt mij zo,n stoel gewoon achterop een damesfiets met lage instap te zetten .

  1. Dat valt best mee. Ik had eerst mijn stafiets hiervoor in gedachte, maar ik blijk ook prima over de bovenbuis heen te kunnen stappen bij deze. Ik heb nog steeds de stafiets achter de hand eventueel. Ik vind een damesfiets veel gevaarlijker. Die gaat gewoon kapot als ik erop zou rijden.

   1. Er zijn toch ook sterke ouderwetse damesfietsen[ b,v omafietsen ] ; wij hebben vroeger ook achterop een damesfiets gezeten toen we klein waren immers ?
    Een extra oude omafiets erbij is leuk en ook de aanschaf niet …

 3. Ik heb nog wel een fongers D60 omafiets uit ’39 staan, dus lekker hoog 😉 Maar ik heb ook jaren op een transportfiets met kinderstoeltje gereden en dat gaat inderdaad best. Afstappen als je stilstaat kan wel een beetje tricky zijn, dat vergt wel enige lenigheid. Zolang je over de stang kan staan kan je in het verkeer verder weinig gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *